"Viisi tanssia saman parin kanssa menee kiinnostuksen puolelle" – lavatanssien rytmi voi viedä alttarille

Tanssilattialla voi ensin sovitella yhteen tanssiaskelia ja samalla tutkailla käyvätkö yhteen myös ajatukset. Moni pari on löytänyt elämänkumppanin tanssin parista.

lavatanssit
tanssijoita tanssilavalla
Kun kellohame heilahtaa ja vanha foxi soi.Johanna Manu / Yle

TortinmäkiTanssilavan avonaisesta ovesta kantautuvat vanhan iskelmän sävelet. Tuuli keinuttaa koivuja kuin nekin tanssisivat aurinkoisessa kesäillassa.

Parit ovat painautuneet kevyesti toisiaan vasten. Läheisyys paljastaa onko yhteisiä tanssiaskelia otettu ennenkin.

Hetken ajan tuntuu, kuin olisi menty ajassa taaksepäin. Lavan vieressä naiset kukkamekoissaan. Ikää on luultavasti kuudenkympin kieppeillä, mutta heidän olemuksensa on kuin nuorilla tytöillä. Nauru helähtelee ja miehet kiusoittelevat kuin nuoret pojat.

Kuvasta puuttuu vain Olavi Virta.

Kaksi miestä lippuluukulla
Arto Nuotio ja Sebastian Ahlgren pyörittävät yhdessä Tortinmäen tanssilavatoimintaa. Johanna Manu / Yle

Olavia ei ole, mutta on entinen tangokuningas. Sebastian Ahlgren häärää milloin vastaanottamassa vieraita, milloin makkaragrillin takana.

Lippuluukullakin yllättävät tutut kasvot, kun myyjänä on Finlandersienkin riveistä tuttu Arto Nuotio. Illan tähtiartisti, Tarja Lunnas, poseeraa tottuneesti kuvaajalle.

Suomen kesätanssilavakausi on alkanut.

tanssilavan esiintyjien julisteita ilmoitustaululla
Illan pääesiintyjänä oli keikkalavoja vuosikymmenet kiertänyt Tarja Lunnas.Johanna Manu / Yle

50 vuotta samaan tahtiin

Eija ja Heikki Välikangas Ruskolta tapasivat tanssipaikalla Helsingissä Kulttuuritalolla 1968. Illan viimeinen tanssi alkoi soida ja Eija osui sattumalta Heikin kohdalle. Se hetki oli Heikille menoa.

– Se oli viimeinen tango, enkä osannut tanssia kuin tangoa. Tuntui, että tämä on nyt se oikea. Ei ole ikinä tuntunut samanlaiselta, Heikki muistelee ja näyttää yhä umpirakastuneelta.

Askeleet ovat käyneet yksiin siitä hetkestä alkaen. Tahti on kuulemma hieman hiljentynyt vuosien varrella, mutta sivustaseuraaja ei sitä sulavaliikkeisestä parista huomaa.

Siitä on niin kauan, kun olen ehdotellut. Minulla riitti se yksi tango.

Heikki Välikangas

Tansseissa pari käy vähintään kerran viikossa, välillä useamminkin.

– Ihmisten pitäisi tulla enemmän tanssimaan! Sitä nuivittuu ja tuumailee, että lähtiskö vai eikö lähtisi. Ja kun tulee tansseista pois, niin sitä on kuin uusi ihminen, Heikki hehkuttaa.

– Jos ei halua tanssin vuoksi tulla, niin täällä tapaa tuttuja ihmisiä, Eija lisää.

Heikin ei ole tarvinnut kysellä saatille enää viiteenkymmeneen vuoteen, joten on vaikeaa sanoa, että monenko tanssin jälkeen se on sopivaa.

– Siitä on niin kauan, kun olen ehdotellut. Minulla riitti se yksi tango.

meis ja nainen ulkona tanssilavan edustalla
Eija ja Heikki Välikankaan askelet ovat käyneet yksiin jo yli 50 vuotta.Johanna Manu / Yle

Sopiva etäisyys on suomalaisilla verissä

Tanssipaviljongissa on tauko. Nuorehko pariskunta lepuuttelee jalkojaan pihakeinussa.

Heidi ja Veli-Pekka Vainionpää Naantalista ovat sovitelleet askeliaan yhteen kolmen vuoden ajan. Yhteinen rytmi löytyi tanssikurssilta.

– Huomasin, että tanssi on kivaa, ja että hänkin on kiva, Veli-Pekka muistelee.

Askeleet ovat sittemmin vieneet jo myös alttarille. Tanssia pari harjoittelee talvikaudella muutaman kerran viikossa ja kesäisin taitoja hiotaan tanssipaikoilla.

nuoripari istuu vierekkäin ja nauraa
Heidi ja Veli-Pekka Vainionpää löysivät toisensa tanssikurssilta.Johanna Manu / Yle

– Tämä on parisuhdeharrastuksena hyvä. Tulee läheisyyttä ja mies ja nainen ovat tasaveroisia, Veli-Pekka tuumailee.

Oman parin kanssa ollaan lähellä. Heidi haluaa tuntea kavaljeerinsa jalat, että pystyy seuraamaan helposti. Käsi on hyvä naisen lavan päällä, ja jos kavaljeeri ei ole tuttu, niin alemmmas ei ole mitään asiaa.

– Liian liki rutistaminen ei ole mukavaa, Heidi sanoo.

Veli-Pekan mielestä sopivan etäisyyden löytäminen ei ole vaikeaa.

– Meillä suomalaisilla on normaali ujous, ja halutaan pitää etäisyyttä muutenkin ihmisiin. Etäisyys tulee luonnostaan lavoillakin.

tanssilavan portti ja lippuluukku
Torinmäen tanssilavalla on tanssittu yli 60 vuotta.Johanna Manu / Yle

Sinitaivas ja Teemu Roivainen ovat pariskunnan suosikkiartisteja. Heidän harmikseen moni muukin nauttii juuri näiden artistien keikoista, ja siksi tanssilattialla on usein liikaa tunkua.

Tämä on parisuhdeharrastuksena hyvä. Tulee läheisyyttä ja mies ja nainen ovat tasaveroisia.

Veli-Pekka Vainionpää

Pariskunta käy mielellään myös tuntemattomampien artistien keikoilla, että pääsee tanssimaan. Musiikkimaku käy yksiin, mutta tanssilajeissa kummallakin on omat suosikkinsa.

– Minä tykkään rumbasta eniten. Se on mukavan rauhallinen ja siinä pääsee fiilistelemään kunnolla daamia. Hän tykkää rokkitansseista, Veli-Pekka kertoo.

– Ja salsasta! Heidi lisää.

"En muista monennenko tanssin jälkeen pääsin saatille"

Turkulaispari Teija ja Mika Ahlqvist ujostelevat kameraa. Tanssilattialla ei kuitenkaan ujostella. Perustanssit ovat hyvin hallussa. Teija on kulkenut tansseissa jo 15-vuotiaasta, Mikakin alle parikymppisestä. Yhdessä he ovat tanssineet jo lähes 30 vuotta.

Pariskunta pitää perinteisistä tansseista, tangosta ja valssista. Niiden avulla lähdettiin aikoinaan katsomaan sopivatko askeleet yhteen.

kukkamekon helmat ja tanssikengät
Johanna Manu / Yle

– Emäntä vei ja pakko oli lähteä perään.

Siitä, kumpi nykyään vie ja kumpi vikisee, ei ole puhetta. Tansseihin lähdetään kuitenkin yhdessä ja yhä mielellään. Muiden tekemisiä ei lavoilla ihmetellä, mutta Mika arvelee, että viisi tanssia saman parin kanssa taitaa jo mennä kiinnostuksen puolelle.

– Olisin tanssinut vaikka kuinka monta, enkä muista monennenko tanssin jälkeen pääsin saatille, mutta pääsin kuitenkin, Mika myhäilee.

Teija taisi olla vakuuttunut jo lyhyemmän tuttavuuden jälkeen, mutta antoi Mikan viedä.

– Sehän voi löytyä ihan kahden askeleen jälkeen, mutta voi olla, että joutuu tanssimaan useammankin tahdin, Mika lisää.