Kemissä aiotaan purkaa lisää vuokrakerrostaloja – "Tyhjillään olevat talot ovat väärässä paikassa"

Muutama vuosi sitten Kemissä purettiin 60 kerrostaloasuntoa. Nyt suunnitelmissa on päästä eroon vielä kahdesta tyhjillään olevasta kerrostalosta, mutta aloittaa myös uudiskohteen rakentaminen.

kerrostalot
Kerrostalon purkutyömaa
Vuonna 2012 purettiin kerrostaloja Kemin Reservikomppaniankadulla.Risto Koskinen / Yle

Kemissä jatketaan järeitä keinoja, joilla koitetaan selviytyä tyhjien asuntojen aiheuttamasta ongelmasta. Kaupungin vuokrataloyhtiö Itätuuli suunnittelee purkuluvan jättämistä kahdesta kerrostalosta, joissa on noin 20-30 asuntoa. Kaikki huoneistot ovat tyhjillään.

Nämä talot ovat valtion aikanaan aravalainoittamia kohteita, joiden purkamiseen tarvitaan lupa Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskukselta. Tällä hetkellä ARA:ssa on vireillä koko maasta neljä purkulupahakemusta, jotka koskevat 60 asuntoa.

– Vuokra-asuntojen vajaakäyttö koskettaa ennen kaikkea väestöään menettäviä kuntia. Niiden ARA-asunnot ovat usein vanhoja ja huonokuntoisia, sanoo asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksesta.

Hänen mukaansa näiden asuntojen peruskorjaaminen tulisi liian kalliiksi eikä sitä kannata tehdä, kun kysyntä vähenee.

Uusi kerrostalo parempaan paikkaan

Vanhoja ARA-taloja puretaan myös kasvukeskuksissa, mutta silloin niiden tilalle rakennetaan uudempia. Tosin näin kaavaillaan myös Kemissä, joka on viime vuosina kärsinyt muuttotappiosta.

– Uusi kerrostalo tulisi keskustaan tai sen välittömään läheisyyteen. Meillähän on se ongelma, että tyhjillään olevat talot ovat väärässä paikassa, sanoo toimitusjohtaja Tuomo Svanberg Kiinteistöyhtiö Itätuulesta Kemistä.

Tyhjillään olevat huoneistot ovat myös liian suuria nykyiseen tarpeeseen nähden. Tässä vaiheessa Svanberg ei halua vielä kertoa, mitkä kerrostalot ovat purku-uhan alla.

Svanbergin mukaan uudessa kerrostalossa olisi pieniä yksiöitä ja kaksioita, joista on suurin kysyntä.

– Uudiskohteen tärkeimmät seikat ovat sijainti, koko ja esteettömyys.

Viime vuoden lopulla koko maassa oli lähes 8000 ARA-asuntoa, jotka olivat olleet tyhjillään vähintään kaksi kuukautta. Määrällisesti eniten tyhjiä asuntoja oli Kemissä noin 380 kappaletta. Edellisen kerran tyhjillään olevia kerrostaloja purettiin Kemissä muutama vuosi sitten.

Vielä parikymmentä vuotta sitten kaupungilla ei ollut vastaavaa ongelmaa, mutta asukaslukukin oli tuolloin muutaman tuhat asukasta nykyistä suurempi.