Turvapaikanhakijoiden määrä näkyy tuberkuloositilastoissa – tauti voi piillä pitkään elimistössä

Tuberkuloositartunnat ovat paikoin lisääntyneet Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla tartuntoja rekisteröitiin viime vuonna selvästi enemmän kuin aiempina vuosina.

tuberkuloosi
Tuberkuloosipotilaita parantolassa 1900-luvulla
Tuberkuloosi oli vaikea kansanterveydellinen ongelma 1900-luvun alussa.

Suomessa sairastui viime vuonna tuberkuloosiin 231 ihmistä, joista 38:lla ei ollut suomalaista henkilötunnusta. Tuberkuloosin suomalainen asiantuntijajärjestö Filha arvioi, että iso osa heistä on turvapaikanhakijoita, mutta tarkkaa lukua ei ole, koska tilastoihin ei merkitä maahanmuuton syitä.

Tuberkuloosi voi piileä pitkään elimistössä.

Hanna Soini

Kaksi vuotta sitten voimakkaaseen kasvuun lähtenyt turvapaikanhakijoiden määrä näkyy etenkin Pohjois-Pohjanmaan tartunnoissa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Hanna Soini.

– Viime vuonna puolet alueen tartunnoista oli henkilöillä, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta.

Pohjois-Pohjanmaalla rekisteröitiin 30 tuberkuloositartuntaa vuonna 2016, kun vuotta aiemmin määrä oli 21 ja edellisvuosina 17.

Alueiden välillä isoja eroja   

Tuberkuloositilanne uhkaa tilastojen valossa huonontua tänä vuonna useissa maakunnissa.

Etelä-Pohjanmaalla tautitapauksia on jo enemmän kuin viime vuonna yhteensä. Kyse on kuitenkin edelleen yksittäisistä tartunnoista, kuten myös Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa, Kainuussa, Kanta-Hämeessä ja Kymenlaaksossa, joissa tautitapauksia alkaa olla jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan (siirryt toiseen palveluun)valtakunnallisesti ollaan kuitenkin menossa kohti parempaa. Suurimmilla väestöalueilla Uudellamaalla ja Pirkanmaalla tartunnat ovat vähenemässä viime vuodesta.

Järjestelmä toimii Suomessa

Tuberkuloositartunnat ovat olleet Suomessa tasaisessa laskussa parinkymmenen vuoden ajan. 90-luvulla tartuntoja oli vielä yli 600, mutta viime vuosina niitä on ollut enää runsaat 200 vuosittain. Lukujen taustalla on luontainen kehitys, kertoo THL:n johtava asiantuntija Hanna Soini.

– Tuberkuloosi voi piillä pitkään elimistössä ja iskeä etenkin vanhuksiin. 90-luvulla iso osa tartunnoista oli iäkkäillä ihmisillä, jotka olivat saaneet tartunnan nuoruudessaan, jolloin tuberkuloosi oli Suomessa yleisempää.

Jatkoselvittelyt saattavat koskea satojakin ihmisiä.

Hanna Soini

Vuosien kuluessa näitä tartunnan saaneita on yhä vähemmän, mikä näkyy tilastoissa.

Tuberkuloosi on Suomessa tarkassa seurannassa. Jokaisen havaitun tautitapauksen yhteydessä tehdään laaja selvitys mahdollisista muista tartunnoista.

– Jatkoselvittelyt saattavat koskea satojakin ihmisiä, esimerkiksi oppilaitoksissa havaituissa tartunnoissa, Hanna Soini kertoo.

Myös turvapaikanhakijoille, jotka tulevat Suomeen korkean tautiriskin maista tai konfliktialueilta tehdään tuberkuloositutkimus.

Tuberkuloosi tappaa maailmalla miljoonia

Tuberkuloosi on tappava tauti maailmalla. Punainen Risti arvioi, että vuosittain tauti tappaa noin kaksi miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa, että joka päivä noin 5 000 ihmistä kuolee siihen.

Tuberkuloositartuntojen määrä on huomattavasti suurempi, sillä Punaisen Ristin mukaan joka sekunti yksi ihminen sairastuu tautiin.

Pisaratartuntana leviävä tuberkuloosi liitetään yleensä köyhyyteen. Bakteerin aiheuttama keuhkotauti on hoidettavissa tehokkailla antibiooteilla, mutta niihin ei pahimmilla ja köyhimmillä tautialueilla yleensä ole varaa.