Ranskassa lisää ministerieroja – Macronin tärkeä kumppani jättää paikkansa skandaalin keskellä

Oikeusministeri François Bayrou kertoo eroavansa tehtävästään. Bayroun keskustalaisen MoDem-puolueen on väitetty käyttäneen EU-parlamentilta saatuja varoja Ranskassa istuneiden avustajien palkkaamiseen.

Ranska
Ranskan oikeusministeri François Bayrou jättää tehtävänsä
Ranskan oikeusministeri François Bayrou jättää tehtävänsä.Étienne Laurent / EPA

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tärkeä kumppani, oikeusministeri François Bayrou jättää tehtävänsä hallituksessa.

Bayroun perustama ja johtama keskustalainen puolue MoDem on Macronin uuden Tasavalta liikkeelle -puolueen hallituskumppani. Eron taustalla on MoDem-puoluetta ravisteleva rahoitusskandaali.

Myös puolueen Eurooppa-ministeri Marielle de Sarnez ilmoitti jättävänsä tehtävänsä. Tiistaina puolueen puolustusministeri Sylvie Goulard ilmoitti hänkin eroavansa tehtävästään.

Syyttäjäviranomaiset tutkivat väitteitä, joiden mukaan MoDem-puolue olisi käyttänyt EU-parlamentilta saatuja varoja Ranskassa istuneiden avustajien palkkaamiseen. Bayrou on kiistänyt väärinkäytössyytökset.

Macron ja Bayrou ovat molemmat tahoillaan ilmoittaneet aiemmin haluavansa siivota Ranskan poliittisen elämän väärinkäytöksistä. Bayrou on muun muassa kertonut ajavansa muutosta, joka kieltäisi kansanedustajia palkkaamasta sukulaisiaan.

Macronin hallitus on vasta kuukauden vanha. Macron on muokannut hallituksen kokoonpanoa viikonlopun parlamenttivaalien jälkeen. Hänen odotetaan julkistavan uuden hallituksen kokoonpano myöhemmin keskiviikkona.

Vaaleissa Tasavalta liikkeelle ja sen tukipuolue MoDem nappasivat murskavoiton.

Lähteet: Reuters, AFP