Hallinto-oikeus: Merimetson munien öljyämisen voi aloittaa heti

Vaasan hallinto-oikeus antaa luvan merimetsokannan rajoittamiseen mahdollisista valituksista huolimatta. Munien öljyäminen ja suojametsästys voidaan aloittaa heti.

Merimetso (Kalastus)
Merimetso
Merimetsokannan suitsiminen Vaasan edustalla ja Maalahden merialueella ei voi odottaa, hallinto-oikeus katsoi. Jarmo Kumpula, Kemijärvi

Vaasan hallinto-oikeus antaa luvan aloittaa merimetson munien öljyämisen Vaasassa välittömästi. Oikeuden mukaan Ely-keskuksen aiemman päätöksen täytäntöönpano on mahdollista jo ennen kuin päätös on lainvoimainen. Samalla hallinto-oikeus hyväksyi merimetson suojametsästyksen aloitettavaksi Maalahden merialueella Åminnen edustalla.

Hallinto-oikeus hyväksyi näin Korsnäs-Malax -kalastusalueen valituksen ja vahvisti, että Ely-keskuksen päätöksen mukaisiin toimiin voidaan ryhtyä mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei päätöksen täytäntöönpanoa voida lykätä, koska merenpohja on huonontunut ja kalakannat heikentyneet Juckasgrynnan-saaren lähistöllä.

Oikeus totesi myös, että koska munien öljyäminen tuottaa tulosta vasta 3–5 vuoden kuluttua ja koska toimenpiteiden ei voida katsoa uhkaavan merimetson suotuisaa suojelutasoa, päätöksen täytäntöönpanoa ei voi lykätä.