1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

31-vuotias uraohjusprinssi nostettiin perijän paikalle – saudikuningas teki valtaistuinkamppailussa äkkiliikkeen

Saudi-Arabian kruununprinssiksi nimetty Muhammad bin Salman käy jo sotaa naapurimaassa ja lämmittelee suhteita presidentti Donald Trumpin kanssa.

Muhammad bin Salman Kuva: Etienne Laurent / EPA

Suosikkisarja Game of Thronesin uusia jaksoja joudutaan odottamaan vielä muutama viikko, mutta sillä aikaa kuninkaallisista valtataisteluista kiinnostuneet voivat seurata Saudi-Arabian kuningashuoneen kuulumisia.

Kuningas Salmanin keskiviikkoinen liike on kuin suoraan valtapelien oppikirjasta: jos voit, nosta perijäksesi luotettava lähisukulainen, mieluusti sellainen, joka on jo koko kansan tuttu.

Juuri näin kuningas Salman teki. Hän siirsi veljenpoikansa 57-vuotiaan Muhammad bin Nayefin syrjään kruununprinssin paikalta ja nosti tilalle 31-vuotiaan poikansa Muhammad bin Salmanin.

– Nytkö jo! hämmästelee Lähi-idän tutkija, professori Hannu Juusola. Saudi-Arabian kuningashuonetta seuraavan Juusolan mukaan siirto oli odotettu mutta yllättävän nopea.

Poliittisissa parrasvaloissa prinssi Muhammad on jo hyvän aikaa sitten ottanut aitiopaikan.

Kuningas on koko parivuotisen valtakautensa ajan tasaisesti lisännyt suosikkipoikansa vastuita ja antanut hänelle valtaa eteenkin ulkopolitiikassa. Prinssi Muhammed on Saudi-Arabian puolustusministeri ja vastaa maan öljypolitiikasta ja talousasioista. Öljyministeri sai kenkää toukokuussa.

Ja valtaa uudistusintoinen prinssi on käyttänyt. Hän on aloittanut sodan Jemenissä, kirjoittanut kunnianhimoisen suunnitelman vanhoillisen ja öljystä riippuvaisen yhteiskunnan uudistamiseksi ja suututtanut matkalla joukon korkeita virkamiehiä, tiettävästi myös sukulaisiaan.

Syrjään heitetty prinssi Muhammed bin Nayef, kuninkaan veljenpoika, olisi ollut perinteiden mukaan kruununperimysjärjestyksessä seuraava. Myös kuninkaalla itsellään on Muhammadia vanhempia poikia – yhteensä poikia on kymmenkunta.

Kuvassa vasemmalla Muhammad bin Salman ja oikealla Muhammad bin Nayef. Kuva: Saudipress / EPA

Mutta kuningas näyttää päättäneen, kuka hänen jälkeensä valtaistuimelle nousee. Prinssi Muhammedin matka huipulle oli selvästi viitoitettu tie.

Jälleen on oiva hetki pohtia suosikkisarjaaja sen sukujen koston kiemuroita. On varmaa, että kaikki öljymahdin vallankammareissa eivät kuninkaan ideasta pidä. Jemenin sota, jonka arkkitehtina nuorta Muhammadia pidetään ärsytti vanhempia sukulaisia.

Sisäinen valtataistelu on nuoren nousukkaan suurimpia uhkia. Juusolan mukaan vielä on liian aikaista arvioida, mitä odotettua nopeammin tehty valtamyllerrys kielii kuningashuoneen sisäisestä tasapainosta.

– Onko tämä merkki siitä, että kuninkaan asema on niin vahva, että näin voidaan tehdä – vai onko se rohkea veto, joka osoittautuu lopulta uhkarohkeaksi?

Saudi-Arabian kuningashuoneen siirrot eivät toki ole televisioviihdettä vaan merkittävää vallankäyttöä alueellisesti ja koko maailman politiikassa. Saudien vakaus tai epävakaus heijastuu koko Lähi-itään.

Tällä hetkellä politiikkaa pelataan Jemenissä ja Qatarissa. Juusolan arvio on, että ulkosuhteissaan Saudi-Arabia jatkanee viime aikoina valitsemallaan tiellä.

Aiemmin varovainen ja kulisseissa pysytellyt ulkopolitiikka on muuttunut viime aikoina aktiivisemmaksi. Uusi rooli on luonnosteltu pitkälti puolustusministerinä toimineen prinssin kynällä.

– Muhammad on ollut jo pidempään se todellinen vallankäyttäjä. Hän on ollut keskeisessä roolissa Yhdysvaltain kanssa käydyissä neuvotteluissa ja Qatarin kysymyksessä, Juusola arvioi.

Prinssin puolustusministerikaudella Saudi-Arabia on katkaissut suhteensa Qatariin ja käy Jemenissä sotaa Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan. Shiiavaltio Iran on sunnien hallitseman Saudi-Arabian ikuinen kilpakumppani.

– Mikään ei viittaa siihen, että Saudi-Arabia olisi etsimässä liennytyslinjaa suhteessa Iraniin. Vastakkainasettelu tulee varmasti jatkumaan presidentti Trumpin antama tuki tekee siitä helpompaa.

Saudi-Arabian ja Yhdysvaltain suhteet viilenivät presidentti Barack Obaman kaudella. Saudit eivät unohda, että Obama hylkäsi Arabikevään aikana Egyptin presidentin Hosni Mubarakin ja teki ydinsopimuksen Iranin kanssa. Trumpin kylmä Iran-linja on saudeille mieluisampi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman Valkoisessa talossa maaliskuussa 2017. Kuva: Michael Reynolds 7 EPA

Vaikka ulkopolitiikka on ollut prinssi Muhammadin lempipuuhaa, hän on niittänyt mainetta myös sosiaalisena uudistajana. Prinssin uudistussuunnitelma "Saudivisio 2030" maalaa tulevaisuutta, jossa Saudi-Arabian talous on päässyt eroon öljyriippuvuudestaan, matkailu on tärkeä tulonlähde ja Riadin viihdetarjonta kukoistaa.

Tämä kaikki luultavasti kelpaisi hyvin maan lukumäärältään kasvavalle nuorisolle – mutta yhtä selvää on se, että visio ei ole kaikkien mieleen. Toistaiseksi prinssin onni on ollut, että kuningas on tehnyt suunnitelmalle tilaa.

Vaikka prinssi on noussut vauhdilla valtaan, se ei kuitenkaan tarkoita, että Saudi-Arabia muuttuisi nyt salamaiskusta.

– Prinssin ohjelmalla on varmasti paljon vastustusta. Sisäinen uudistaminen on osoittautunut vaikeaksi kaikille, jotka siihen ovat ryhtyneet. Uudistukset liittyvät muun muassa koulutusjärjestelmään ja se on pitkäaikainen prosessi, Juusola toppuuttelee.

Mutta janoa uuteen on. Maan väestö on nuorta ja työllistyminen vaikeaa. Öljymarkkinat ovat osoittaneet, että taloutta pitää uudistaa ja se edellyttää sosiaalisia muutoksia. Mutta toistaiseksi on menty ulkopolitiikka edellä.

Prinssi istuu nyt valtaistuimen vieressä ja monien mielestä ohjailee isänsä kättä aivan kuten ennenkin. Valtapelin jälkeen se on vain helpommin hänen ulottuvillaan. Toisaalta hänen oma nopea nousunsa osoittaa, että myös romahdus voi olla nopea.

Mutta millainen 31-vuotias kruununprinssi sitten on?

– Hyvin rohkea, valmis muutoksiin, verkostoitunut ja jo nyt keskeinen toimija alueella, kuvailee Juusola.

Aivan kuten moni pian ruutuun palaava valtaistuinpeluri.