Peltoteos nostaa hymyn lentomatkustajan kasvoille – kesän inhokkityöstä tuli harrastus: "Tässä ei ole mitään järkeä"

Kajaanin lentokentän läheisyydessä olevalle pellolle ilmestyy kesäisin valtavan kokoinen hymyilevä naama. Elävän tilataideteoksen tarkoituksena on ilahduttaa ihmisiä.

tilataide
Nurmikkoon ruohonleikkurilla leilattu hymynaama.
Kolean kevään jäljiltä hymynaama näyttää vielä hieman hailakalta. Parhaimmillaan se on heinäkuun puolella.Niko Mannonen / Yle

KajaaniNeljä vuotta sitten kajaanilainen Timo Surma-aho istuskeli kotinsa terassilla, joi olutta ja katseli tyhjää peltoa. Jotain siihen voisi tehdä, jonkun kuvion, joka ei ärsyttäisi ketään ja josta ihmiset tulisivat hyvälle mielelle.

Surma-aho tarttui ruohonleikkuriin ja takapihan koristeeksi syntyi elävä tilataideteos, nurmikkoon leikattu valtavan suuri hymynaama.

– Haasteena siinä on se, miten kuvio näkyy korkealle, koska se muuttuu koko ajan ruohon kasvaessa. Olen harjoitellut neljä vuotta kuvion tekemistä ja tässä parin viime vuoden aikana päässyt jo aika pitkälle. Se on ajoittain jopa hyvännäköinen, Surma-aho kertoo hymyillen.

Tässä ei ole mitään järkeä, mutta tietyllä tavalla siinä on kuitenkin joku sielu siellä taustalla.

Timo Surma-aho

Surma-ahon pohjimmaisena ajatuksena on ollut ilahduttaa ihmisiä. Samalla teos on kannanotto: kaikkien ei tarvitse ahtautua pääkaupunkiseudulle pieniin kopperoihin asumaan. Suomessa on paljon tilaa ja maalla voi tehdä kaikenlaista hauskaa, vaikka hymynaaman pellolle.

– Kyllä tämä on tehty alusta loppuun asti pilke silmäkulmassa. Minut tuntevat tietävät, etten tee asioita aina vakavalla naamalla. Tässä ei ole mitään järkeä, mutta tietyllä tavalla siinä on kuitenkin joku sielu siellä taustalla, Surma-aho kertoo.

Hymynaaman voi bongata lentokoneesta

Surma-aho asuu Kajaanin lentokentän läheisyydessä, matkaa lentokentälle on vajaa kilometri. Eli naapurissa, kuten Kainuussa sanotaan.

Lentoyhtiöissä korkeuksiin näkyvään hymynaamaan on suhtauduttu iloiten. Esimerkiksi Nordic Regional Airlines kehui jo muutama vuosi sitten Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) kainuulaista osaamista ja kehotti matkustajia bongaamaan hymynaaman pellolta.

– Tästä menee suurin piirtein neljä vuorokonetta päivässä, joista suurin osa lentää idän suuntaan. Jos Kajaanista noustessaan haluaa nähdä hymynaaman, kannattaa asettua sinne lentokoneen oikeaan reunaan, Surma-aho vinkkaa.

Voikukkien takana mies leikkaa ruohoa ruohonleikkurilla.
Timo Surma-aho sanoo, että hymynaaman ylläpitäminen on kovaa työtä. Nurmikkoa on leikattava jopa päivittäin etenkin alkukesästä.Niko Mannonen / Yle

Vuosien varrella Surma-aho on saanut hymynaamastaan paljon palautetta. Pääasiassa palaute on ollut positiivista, mutta sosiaalisessa mediassa vastaan on tullut myös toisenlaisia kommentteja.

– Varmasti sellaista kylähullun mainettakin siellä on ehkä saanut, mutta etupäässä palaute on ollut hauskaa ja innostavaa. Se on jännä asia, että kun tapaan paljon ihmisiä, monet muistavat minut hymynaamasta ja kysyvät, joko se on näkyvissä? Ja ainahan se on kesällä näkyvissä.

Ruohoa on leikattava päivittäin

Tilataideteoksen ylläpito vaatii kovaa työtä. Nurmikko on leikattava jopa päivittäin varsinkin alkukesästä, koska ruoho saattaa kasvaa pari senttimetriä päivässä. Voikukat ovat ylivoimaisia vastustajia, joille Timo Surma-aho ei voi mitään.

– Tässä on muutenkin tosi paljon ruohonleikkuuta, koska leikattavaa nurmikkoa on kuutisentuhatta neliötä. Siitä olen saanut ehkä vielä enemmän palautetta niiltä, jotka ovat nähneet tämän alueen. Työntelen pikkuleikkuria neljä ja puoli tuntia, joten joku voi ajatella, että hulluhan tuo on – ja varmasti vähän olenkin, Surma-aho naurahtaa.

Jos Kajaanista noustessaan haluaa nähdä hymynaaman, kannattaa asettua sinne lentokoneen oikeaan reunaan.

Timo Surma-aho

Surma-aho kokee, ettei hän näe pihamaansa eteen mitenkään erityisesti vaivaa. Ruohonleikkuria lykkiessään hän miettii ja pohtii asioita, tekee ajatustyötä.

– Työssäni minun pitää miettiä ja keksiä asioita, joten teen sitä siinä. Samalla saan liikuntaa, koska tuollaisen nurmikon leikkaaminen on vajaat parikymmentä kilometriä kävelymatkassa. Se on jo melkoinen matka yhdelle päivälle. Siinä tulee sitä jälkeä ja kauneutta, tykkään siisteistä ympäristöistä, se on minun juttuni.

Mies leikkaa ruohoa ruohonleikkurilla.
Timo Surma-ahon mukaan hymynaaman pohjimmaisena tarkoituksena on ollut ilahduttaa ihmisiä ja sitä se on myös tehnyt.Niko Mannonen / Yle

Surma-aho vetäisee ruohonleikkurin käyntiin. Se käynnistyy nikottelematta.

– Olen aina ihmetellyt sitä, kun ihmiset puhuvat, että ruohon leikkaus on jotain tympeää hommaa. Minä olen kokenut sen toisin.

Surma-ahoa ei tarvitse pyytää ajamaan nurmikkoa, mutta ei häntä myöskään toppuutella jättämään ruohonleikkuri edes yhdeksi päiväksi rauhaan.

– Elämänkumppanini Teija kannustaa minua tähän, koska tämä on samalla kuntosalini. En jaksaisi juosta millään juoksumatolla näyteikkunassa, olen nähnyt sellaista Helsingissä. Mielestäni se oli niin naurettavaa hommaa, että se on jopa naurettavampaa kuin tämä ruohonleikkaaminen, Surma-aho kertoo hymyillen.