1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kapellimestarit

Katso kartasta – Näin suomalaiset kapellimestarit ovat valloittaneet maailman

Valitsimme kymmenen maailmaa kiertävää suomalaiskapellimestaria ja piirsimme heidän työnsä kartalle. Jutun grafiikasta selviää myös, mistä kapellimestarit voi bongata kesällä Suomessa. Lopussa maailmanvalloitus on kuvattuna yhdessä ja samassa karttakuvassa.

kapellimestarit

1

Lahdesta Minnesotaan

Osmo Vänskä oli nostamassa Lahden kaupunginorkesteria (myöh. Sinfonia Lahti) kansainvälisesti kiinnostavaksi Sibelius-orkesteriksi. Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana hän on vakuuttanut niin kriitikot, yleisön kuin orkesterin muusikotkin. Päätyönsä ohessa Vänskä on mielellään mukana kouluttamassa tulevaisuuden orkesterimuusikkoja oppilasorkestereiden edessä.

– Musiikki on ollut Suomen erikoisvahvuus sata vuotta. Vientiä kannattaisi tukea satsaamalla koulutukseen. On lyhytnäköistä karsia siitä pois, Vänskä totesi vuosi sitten Yle Uutisille.

Vuosien 2012–2014 työsulku koetteli niin Minnesotan orkesterin muusikoita kuin heidän johtajaansakin. Vänskä erosi työstään lokakuussa 2013 mutta palasi korokkeelleen toukokuussa 2014, kun työsulku oli saatu päätökseen. Vänskän nykyinen sopimus Minnesotan orkesterin kanssa päättyy 2019.

– Tiedän, mitä sen jälkeen tapahtuu, mutta vielä siitä ei ilmoiteta, Vänskä sanoi Helsingin Sanomille toukokuussa (siirryt toiseen palveluun).

Ylikapellimestarina: Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, Islannin sinfoniaorkesteri, BBC Scottish Symphony Orchestra, Minnesotan orkesteri.

Vierailevana kapellimestarina mm.: Yhdysvaltojen merkittävimmissä orkestereissa New Yorkista Los Angelesiin, BBC:n sinfoniaorkesterissa ja Lontoon filharmonisessa orkesterissa sekä Keski-Euroopan tärkeimmissä orkestereissa, kuten Berliinin filharmonikot, Leipzigin Gewandhaus ja Amsterdamin Concertgebouw.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

2

Kansikuvapoika Amerikan malliin

Näkemyksellinen muusikko Jukka-Pekka Saraste joutui 1990-luvulla outoon tilanteeseen: kapellimestarista leivottiin Torontossa naistenlehtien kansikuvapoikaa.

Ennen sitä Saraste oli päättänyt viedä suomalaista musiikkielämää eteenpäin yhdessä Esa-Pekka Salosen kanssa. Voidaan katsoa, että kaksikko onnistui tehtävässään: 1983 perustettu Avanti!-orkesteri, nykymusiikkiin panostava orkesteri, on yhä pystyssä.

Toronton jälkeen tie vei Oslon kautta Saksaan, jossa Saraste johtaa yleisradioyhtiö WDR:n sinfoniaorkesteria Kölnissä. Sopimus umpeutuu 2019.

– En näe mahdottomana, ettenkö jatkaisi Kölnissä sen jälkeenkin, hän totesi Yle Uutisille huhtikuussa 2016.

Ylikapellimestarina: Radion sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti (taiteellinen nevonantaja), Suomalainen kamariorkesteri, Skotlantilainen kamariorkesteri, Toronton sinfoniaorkesteri, Oslon filharmoninen orkesteri ja WDR:n sinfoniaorkesteri.

Vierailevana kapellimestarina mm.: Iso-Britannian merkittävimmät orkesterit, Leipzigin Gewandhaus, Dresden Staatskapelle ja Baijerin radion sinfoniaorkesteri, Amsterdamin Concertgebouw ja Tokion NHK-radio-orkesteri. Myös Yhdysvaltojen tärkeimmät orkesterit.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

3

Supertähti ja instituutio

Esa-Pekka Salonen lienee listan tunnetuin nimi maailmalla. Kansainvälinen läpimurto tuli klassisella tavalla: paikkokeikka lyhyellä varoitusajalla Lontoon Philharmonia-orkesterissa vuonna 1983.

Loppu on historiaa. Salonen uudisti Los Angelesin musiikkielämän filharmonikkojen ylikapellimestarina 1992–2009. Tästä voi pitää ilmentymänä Salosen hittisävellystä LA Variations. Hän palasi vuonna 2008 läpimurto-orkesterinsa eteen Lontooseen ja otti vastaan ylikapellimestarin pestin. Kapellimestari kirjoitti vastikään Philharmonia-orkesterin kanssa vuoden kestävän jatkosopimuksen kaudeksi 2017–2018 ja saattaa jatkaa Lontoossa vielä sen jälkeenkin.

Suomi oli Salosen kanssa auttamatta myöhässä: uransa alkutaipaleen hän vietti Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Salonen tunnetaan myös kantaa ottavista lausunnoistaan taiteen ja kulttuurin puolesta.

Salosen uraa on alleviivannut aikapula: työelämä on jatkuvaa tasapainottelua säveltämisen ja johtamisen välillä. Etenkin viime vuosina Salonen on yrittänyt raivata kalenterista tilaa säveltämiselle.

Ylikapellimestarina: Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, Los Angelesin filharmonikot, Lontoon Philharmonia-orkesteri.

Vierailevana kapellimestarina mm.: Yhdysvaltojen merkittävimmät orkesterit, eurooppalaiset laatuorkesterit, kuten Berliinin filharmonikot, Wienin filharmonikot, Pariisin orkesteri ja Milanon La Scala.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

4

Vastavoima Brexitille

BBC:n sinfoniaorkesterin keulakuva on vuodesta toiseen näkyvästi esillä Britannian Promeilla, yhdellä klassisen musiikin suurimmista festivaaleista maailmassa. Oramo valloitti aikanaan saarivaltiolaisten sydämet esiintymällä festivaalin päätöstapahtumassa Iso-Britannian lipun väreissä.

Kun Iso-Britannia valitsi Brexitin, Oramo sai seurata kulttuurielämän kiristynyttä ilmapiiriä lähietäisyydeltä.

– Siellä on vähän sellaista kyräilymeininkiä. Kaikki tuntemani muusikot ovat aivan kauhuissaan siitä tuloksesta, Oramo totesi Yle Uutisille.

Ylikapellimestarina: Radion sinfoniaorkesteri, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Birminghamin kaupungin sinfoniaorkesteri, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri ja BBC:n sinfoniaorkesteri.

Vierailevana kapellimestarina mm.: New Yorkin ja Bostonin filharmonikot, Wienin filharmonikot ja Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia (Rooma).

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

5

Yhteiskunta-analyytikko

Hannu Lintu ei pelkää sanoa, mitä ajattelee. Se on tullut vuosien varrella ilmi eri tiedotusvälineille annetuissa haastatteluissa. Milloin kyytiä ovat saaneet somessa mölisijät, milloin aikanaan kulttuuriministerin salkkua kantanut Paavo Arhinmäki.

Lintu on oma itsensä myös orkesterin edessä: aina ei ole mukavaa, kun hyvän tuloksen eteen tehdään töitä. Tämän takia Linnulla on ollut ongelmia kohteliaiden ruotsalaisorkestereiden kanssa.

Toisaalta muusikot pitävät suorapuheisesta johtajasta. Sen osoittavat lukuisat vierailut ja uusintakutsut maailman parhaiden orkestereiden eteen. Linnun työn tuloksia ja kehitystä voi seurata Radion sinfoniaorkesterin konserteissa.

Ylikapellimestarina: Turun filharmoninen orkesteri, Helsingborgin sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia ja Radion sinfoniaorkesteri.

Vierailevana kapellimestarina mm.: Dublinin RTÉ National Symphony Orchestra (päävierailija), Galician ja Barcelonan sinfoniaorkesterit Espanjassa, Pohjois-Amerikassa esim. St. Louisin, Toronton, Detroitin, Vancouverin ja Clevelandin orkesterit. Australiassa Sydneyn ja Melbournen sinfoniaorkesterit sekä Etelä-Koreassa Soulin filharmoninen orkesteri.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

6

Lasikattojen murtaja

Susanna Mälkin cv on muistutus siitä, mitä klassisen musiikin maailma oli vielä hetki sitten: johti ensimmäisenä naisena ooperan Milanon La Scalassa, oli ensimmäisiä naiskapellimestareita New Yorkin Metropolitanissa, otti vastaan Los Angelesin filharmonikkojen päävierailijan pestin ensimmäisenä naisena maailmassa.

Suomessa valittiin Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäiseksi naispuoliseksi ylikapellimestariksi.

Uransa alussa kapellimestari saavutti menestystä Pierre Boulez'n Ensemble InterContemporainin ylikapellimestarina.

Ylikapellimestarina: Stavangerin sinfoniaorkesteri, Ensemble InterContemporain, Helsingin kaupunginorkesteri.

Päävierailijana Los Angelesin filharmonikoissa sekä portugalilaisessa Orquesta Gulbenkianissa. Vierailevana kapellimestarina tärkeimmissä orkestereissa Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa. Johtanut oopperoita mm. La Scalassa, Ranskan kansallisoopperassa ja New Yorkin Metropolitanissa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

7

Kansallisoopperasta Ranskan musiikkielämän vaikuttajaksi

Suomalaiset muistavat Mikko Franckin nuorena nerona ja Kansallisoopperan autoritäärisenä johtajana. Franck teki kotimaisen kulttuuriteon viemällä joulukuussa 2015 Ranskan radion filharmonikkojen konserttiin suomalaista musiikkia Sibeliuksesta Lindbergiin.

Franck aloittaa syksyllä päävierailijana maineikkaassa Accademia Nazionale di Santa Cecilia -roomalaisorkesterissa.

Kapellimestari on noussut Suomessa otsikoihin lahjoittamalla rahaa tärkeinä pitämiinsä kohteisiin, kuten lastensairaalalle ja klassisen musiikin koulutukseen.

Ylikapellimestarina: Suomen Kansallisooppera, Belgian kansallinen sinfoniaorkesteri ja Ranskan radion filharmonikot.

Vierailevana kapellimestarina mm.: Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Berliinin ja Münchenin filharmonikot, Chicagon sinfoniaorkesteri, New Yorkin filharmonikot ja Los Angelesin filharmonikot.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

8

Olohuoneena lentokone?

Pietari Inkistä näkee harvoin Suomessa. Se johtuu siitä, että miehellä on kädet täynnä ylikapellimestarin töitä ympäri maailmaa. Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin kanssa kahdeksanvuotinen kausi päättyi 2016, mutta työt jatkuvat Prahan sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonikkojen ja saksalaisen festivaalin johdossa. Lisäksi kapellimestari otti johdettavakseen Deutche Radio Philharmonie -orkesterin.

Kuvaavaa on, että Inkinen on ainut jutun kymmenestä kapellimestarista, jonka kalenterista ei löytynyt keikkaa Suomessa tänä kesänä.

Ylikapellimestarina: Uuden-Seelannin sinfoniaorkesteri, Prahan sinfoniaorkesteri, Japanin filharmonikot, Ludwigsburg Schlossfestspiele -festivaali sekä Deutche Radio Philharmonie.

Vierailevana kapellimestarina mm.: Berliinin Staatskapelle, Münchenin filharmoninen orkesteri, La Scalan filharmonikot, Accademia Nazionale di Santa Cecilia ja Los Angelesin filharmonikot.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

9

Tuo musiikkielämään ADHD:ta

Klassisen musiikin ei tarvitse olla jäykkää mököttämistä kovat kaulassa. Sen on osoittanut Santtu-Matias Rouvali, joka on ylikapellimestarina sähköistänyt koko Tampereen kaupungin.

Energisyys on huomattu myös maailmalla. Göteborgin sinfoniaorkesteri eli Ruotsin kansallisorkesteri nappasi Rouvalin ylikapellimestarikseen. Kausi alkaa syksyllä. Sitä ennen Göteborgissa vietettiin viisi vuotta ilman ylikapellimestaria: edelliselle, maailmantähti Gustavo Dudamelille oli ilmeisen haastavaa löytää sopivaa seuraajaa.

Lisää lienee luvassa, sillä Rouvali teki keväällä mainion debyytin Los Angelesin filharmonikkojen edessä. Rouvalista leipoi seuraavaa suomalaista supertähteä esimerkiksi LA Times (siirryt toiseen palveluun).

Yle Uutiset kirjoitti Rouvalista henkilökuvan joulukuussa 2015.

Ylikapellimestarina: Tampere Filharmonia, Göteborgin sinfoniaorkesteri.

Vierailevana kapellimestarina mm.: BBC:n sinfoniaorkesteri, Los Angelesin filharmonikot, Tokion sinfoniaorkesteri, Deutches Symphonie-Orchester Berlin ja Baierin Staatsphilharmonie.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

10

Seuraava Salonen?

Jorma Panulan opissa 12-vuotiaana aloittanut Klaus Mäkelä on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Ylikapellimestarin tehtävien varaltakin on jo tehty kartoituksia. Mäkelä kirjoitti vuosi sitten sopimuksen alan suurimman agentuuritallin, Harrison & Parrot kanssa. Sen jälkeen kalenteri on täyttynyt kapellimestarin tehtävistä ympäri maailmaa. 21-vuotiaan Mäkelän karttagrafiikassa on tulevia työtehtäviä menneiden lisäksi.

Suomessa Mäkelä on johtanut kaikkia suuria orkestereita erinomaisin tuloksin. Muusikot ovat pitäneet tulokkaasta ja näyttäneet vihreää valoa uusintakutsuille. Esa-Pekka Salonen valitsi Mäkelän assistentikseen tulevassa Kansallisoopperan Ring-produktiossa.

Mäkelä vierailee tulevina vuosina merkittävissä orkestereissa niin Pohjoismaissa, Keski-Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Kalenterissa on myös työtehtäviä, joita ei vielä ole julkistettu.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

11

Näin juttu tehtiin

Valitsimme kymmenen maailmalla vakituisesti esiintyvää kapellimestaria alkaen Jorma Panulan legendaarisen vuosikurssin 1977 oppilaista. Samalla luokalla opiskelivat tuolloin Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste ja Esa-Pekka Salonen. Jorma Panulan oppeja voidaankin pitää yhtenä tärkeimmistä lenkeistä ja yhdistävänä tekijänä suomalaisten kapellimestareiden voittokulkuun maailmalla.

Superlupaus Klaus Mäkelän mielestä suomalaisella orkesteriverkostolla on osansa tähtien syntyyn. Aloitteleville kapellimestareille löytyy keikkoja maakuntaorkestereista, ja siipiään kokeileville potentiaalisille lahjakkuuksille riittää haastetta suurten kaupunkien orkestereiden edessä.

Luettavuuden vuoksi jutusta on joudutu karsimaan mittavaa kansainvälistä uraa tekeviä suomalaiskapellimestareita. Lista on ilahduttavan pitkä.

Jutusta puuttuu Vänskää ja kumppaneita edeltänyt sukupolvi. Sen valovoimaisimpia tähtiä ovat Paavo Berglund (1929–2012), Jorma Panula (s. 1930), Leif Segerstam (s. 1944) ja Okko Kamu (s. 1946). Segerstam ja Kamu johtavat yhä orkestereita Suomessa ja maailmalla. Panula järjestää edelleen kapellimestarikursseja.

Kartat eivät ole täydellisiä ansioluetteloja kapellimestarien töistä maailmalla. Todennäköisesti jokainen jutun kapellimestareista on johtanut listattujen kaupunkien lisäksi myös muualla. Tiedot on kerätty biografioista ja ansioluetteloista sekä eri kirjallisuuslähteistä, kuten toimittaja Vesa Sirénin teoksesta Suomalaiset kapellimestarit (2010, Otava).

Mitä pidempi kapellimestarin ura on, sitä suppeampi otos vierailuista on piirretty kartoille. Moni listoista olisi muuten loputtoman pitkä.

Hannu Lintu ja Okko Kamu keskustelevat suomalaisten kapellimestareiden maailmanvalloituksesta Ylen Kultakuumeessa 26. kesäkuuta klo 15.

Lisäys 26.6. klo 11.53: Lisätty Jukka-Pekka Sarasteen kohdalle suomalaiset orkesterit, joissa hän on toiminut ylikapellimestarina.

Oikaisu 26.6. klo 16:48: Mikko Franckin johtama konsertti Kangasniemen Musiikkiviikoilla on peruuntunut ja siirtyy pidettäväksi myöhemmin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Lue seuraavaksi