1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentit

Niilas, 7, sai presidentiltä kirjeen: Kyllä hänelläkin on kavereita eikä diabetes olisi este presidentin työlle

Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

7-vuotias Niilas haluaa presidentiksi. Ammatinvalinnan yksityiskohdista kokkolalaispojalla oli niin paljon kysymyksiä, että kaikkiin ei löytynyt vastausta äidiltä. Oli vain yksi vaihtoehto: kysyä presidentiltä itseltään.

Niilas lähettikin tasavallan presidentille Sauli Niinistölle pinkan piirustuksia ja vinon pinon kysymyksiä – ja sai vastauksen.

Sinullapa olikin aikamoinen lista kysymyksiä kirjeessäsi! kommentoitiin presidentin kirjeessä.

Niilasta askarrutti muun muassa se, millaisia kouluja presidentin pitää käydä ja onko kätteleminen väsyttävää. Sekin huoletti, onko presidentillä vapaa-aikaa ja kavereita ja voiko presidentti syödä karkkia. Vastaus kaikkiin oli myönteinen:

On minulla myös vapaa-aikaa. Silloin harrastan liikuntaa, kirjoittelen ja luen. Vapaa-ajallani tapaan myös ystäviäni, joita presidentilläkin on. Joskus saatan syödä myös vähän herkkuja.

Herkkujen syöntiä sivuaa myös Niilaksen huoli siitä, mahtaako diabetes olla este presidentiksi ryhtymiselle. Senkin Niilas halusi tietää, pelottaako presidenttiä.

Presidenttinä joutuu välillä kohtaamaan vaikeitakin asioita ja joskus jotkin asiat huolettavat minua. Pelkäämään en kuitenkaan joudu. Suomi on turvallinen ja hyvä paikka elää.

Diabetes ei myöskään ole mikään este presidenttinä toimimiselle.

Se on hyvä, sillä Niilaksella todettiin diabetes, kun hän oli yksivuotias. Perheessä on herätty kuuden vuoden ajan 2–3 tunnin välein mittaamaan verensokeria, mutta nyt alkaa helpottaa. Poika tunnistaa jo itsekin matalan verensokerin oireet. Sokeri ei myöskään enää laske öisin niin alas kuin pojan ollessa pienempi.

Hoitokin oli alussa haastavaa piikityksineen. Nyt apuna ovat kanyyli ihon alla olevan ja insuliinipumppu vyötäröllä:

– 25 lisää, huikkaa äiti laskelmat tehtyään tulevalle presidentille, joka on kadonnut aikuisten seurasta. Niilas hoitaa homman ja jatkaa touhujaan.

Diabetes vaatii vanhemmilta jatkuvaa laskemista. Niilaksella takana olevan ekaluokan mukaviin aineisiin kuului matematiikka. Tylsää sen sijaan kouluvuodessa oli paikallaan oleminen.

Kokkolasta tulisi pääkaupunki

Niilas Keränen

Niilaksen saamassa kirjeessä kerrottiin myös, että presidentin työ on pääasiassa oikein mukavaa, vaikkakin kiireistä. Kätelläkin presidentti jaksaa, sillä hänestä on tärkeää tervehtiä jokaista vierasta henkilökohtaisesti.

Mitään erityiskouluja työhön mieliville ei ole. Sen sijaan Niilas sai kehotuksen käydä koulunsa hyvin ja olla aktiivinen. Erilaisiin asioihin kannattaa suhtautua innokkaasti, tulevaisuudesta kun ei koskaan tiedä.

Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Miksi Niilas sitten haluaa presidentiksi?

– Että saisin määräillä.

Jos hän saisi määrätä, hänellä oli Pleikkari ja Minecraft. Niilaksella olisi myös omia sotilaita ja hän kulkisi sotalaivalla ja koneella. Edes muutto Helsinkiin ei olisi pakollinen, sillä presidentiksi haluava poika on keksinyt ratkaisun:

– Kokkolasta tulisi pääkaupunki.

Vapaa-ajallani tapaan myös ystäviäni, joita presidentilläkin on. Joskus saatan syödä myös vähän herkkuja.

Presidentin kirje Niilakselle

Kirjeiden kirjoittaminen on Keräsen perheessä tuttua. Esimerkiksi ennen ulkomaanmatkoja kirjoitetaan aina kapteenille ja perämiehelle kirje, jonka mukaan laitetaan piirustuksia ja suklaata. Seuraava kirje on jo suunnitteilla: Finnairilta pitää kysyä, onko matkakoneen siivessä yksi vai kaksi moottoria.

– Niin hullua ideaa ei lapselta tule, etteikö äiti olisi mukana, sanoo Ulpu Keränen kirjeinnostuksesta.

Kirjeet kirjoitetaan aina käsin, samoin esimerkiksi tervehdykset opettajalle. Äiti Ulpu arvostaa käsin kirjoittamista.

Presidentiltä vastauksen saamiseen perheessä suhtauduttiin erilaisin odotuksin. Äiti toppuutteli toiveita vastauskirjeestä, mutta Niilas oli luottavainen. Niinpä ilmoitus kirjeen tulosta ei yllättänyt iltapäiväkerhosta haettua poikaa:

– Ai, nytkö se tuli? kysyi poika tyynesti, nauraa Ulpu.

Presidenttipari vieraili Kokkolassa kesäkuun alussa. Niilas ja hänen äitinsä olivat valmiina vastaanottamassa Tankarin saarelta saapuvaa pariskuntaa jo hyvissä ajoin, eväiden kanssa. Lähituntumaan he eivät päässeet, mutta saivat huikattua kiitoksen kirjeestä. Vastaukseksi Jenni Haukio huikkasi olkaa hyvän.

Syksyllä Niilas jatkaa koulunkäyntiä Mäntyniemi mielessään. Mutta jos nyt presidentin virka ei osuisikaan kohdalle, Niilaksella on takataskussa pari muutakin vaihtoehtoa. Hänestä voi tulla maitoauton kuljettaja. Eikä poliisin työkään ole poissuljettu. Eikä bussikuskin.