Argentiinasta löytyi maan historian suurin natsiesineiden kätkö – "Jäljet johtavat Saksaan"

Kokoelma löytyi alueelta, jonka lähellä asuivat muun muassa Argentiinaan paenneet natsilääkäri Josef Mengele ja natsijohtaja Adolf Eichmann.

natsi-Saksa
Hakaristeillä varustettuja esineitä
Argentiinan turvallisuusministeriö esitteli esineitä maanantaina maan juutalaisjärjestöjen kattojärjestön DAIA:n tiloissa.David Fernandez / EPA

Buenos Airesissa Argentiinassa on löytynyt maan historian suurin natsiesineiden kätkö, jonka uskotaan kuuluneen maahan sodan jälkeen paenneille korkea-arvoisille natseille.

Esineet löytyivät 55-vuotiaan keräilijän kotoa.

75 esineen kokoelmassa on muun muassa Hitlerin rintakuva, hakaristillä koristettuja suurennuslaseja, hakaristin yllä oleva kotka, hopeaesineitä ja tiimalasi. Paikalta löytyi myös esine, jolla natsit mittasivat ihmisen pään koon uskoen näin erottavansa juutalaisen ja arjalaisen.

Lisäksi mukana oli leluja, joiden tarkoituksena uskotaan olleen iskostaa natsioppeja lapsiin, kertoo uutistoimisto AP.

Monien esineiden mukana on valokuva, jossa natsijohtaja Adolf Hitler pitelee kyseisennäköistä esinettä kädessään.

Poliisi tutkii nyt, miten esineet tulivat Argentiinaan ja miten ne päätyivät keräilijälle.

Hitlerin rintakuva, taustalla kaksi pikkupatsasta.
Esineiden joukossa oli muun muassa Hitlerin rintakuva.David Fernandez / EPA

Saksalaisyrityksen leima

Kokoelma löytyi erillisestä huoneesta keräilijän talosta. Tämä sanoo, että kokoelma on vain yksi hänen 17:stä yksityisestä kokoelmastaan.

Hänellä on muun muassa laaja erotiikkakokoelma, kertoo saksalainen uutistoimisto DPA saksalaislehti Frankfurter Allgemeine Zeitungin (siirryt toiseen palveluun) ja israelilaislehti Haaretzin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Poliisi tutkii, miten kokoelma päätyi keräilijälle. Tämä kiistää syyllistyneensä mihinkään laittomaan. Mies sanoo saaneensa kokoelman argentiinalaiselta henkilöltä.

Kuusi ihmistä istuu pöydän takana. Sivussa Hitlerin rintakuva.
Tiedotustilaisuuteen osallistuivat muun muassa turvallisuusministeri Patricia Bullrich (3. vasemmalta) ja juutalaisjärjestöjen kattojärjestön DAIA:n puheenjohtaja Ariel Cohen (keskellä).David Fernandez / EPA

Poliisia kiinnostaa, kuka tai ketkä omistivat kokoelman esineet alun perin.

Kokoelman jäljet, johtavat Saksaan. DPA:n mukaan monissa esineistä on vuonna 1865 perustetun saksalaisyrityksen Carl Eickhornin leima. Yritys sijaitsee Solingenissa ja se valmisti sodan aikana veitsiä SA- ja SS-joukoille.

Vielä on tutkittava, ovatko esineet alkuperäiskappaleita.

"Eichmann ja Mengele asuivat lähellä"

Argentiinaan pakeni sodan jälkeen korkea-arvoisia natseja, muun muassa Auschwitzin kuolemanenkelinä tunnettu Josef Mengele sekä juutalaisten joukkomurhan organisoija Adolf Eichmann, jonka Israel sieppasi ja vei oikeuden eteen vuonna 1960.

He asuivat lähellä Buenos Airesin Béccarin aluetta, josta natsikokoelma löytyi (siirryt toiseen palveluun).

Argentiinassa on liikkunut monenlaisia huhuja natseista, jopa että Adolf Hitler Eva-vaimoineen olisikin paennut sinne sen sijaan, että tekivät Berliinissä itsemurhan.

Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan tosiasia kuitenkin oli, että Argentiinassa natsiaikana asuneista kymmenistä tuhansista saksalaisista enemmistö ihaili Hitleriä. Esineistö on siten saatettu tuoda myös laillisesti Argentiinaan.

Argentiinan juutalaisjärjestöjen kattojärjestön puheenjohtaja Areil Cohen Sabban on kuitenkin sitä mieltä, että kokoelma on kiistaton todiste siitä, että korkea-arvoiset natsit pakenivat Argentiinaan.

Tutkimusten päätyttyä esineet aiotaan luovuttaa juutalaisten joukkomurhan muistomuseoon Buenos Airesissa.

Lue myös:

Argentiinan viidakosta paljastui natsien salainen piilopaikka

Asiakirja paljastaa: Natsijohtaja Adolf Eichmann anoi Israelilta armoa