Ranuan jääkarhunpennusta sukeutui vesipeto, joka uskaltaa sanoa mammalle vastaan – "Hyvin omalaatuinen persoona"

Syyskuussa nimensä saava puolivuotias jääkarhunpentu on vetänyt Ranuan eläinpuistoon alkuvuonna ennätysmäärän kävijöitä.

Ranuan eläinpuisto
jääkarhun pentu Ranuan eläinpuistossa
Eläintenhoitajien raati valitsee vilkkaalle jääkarhunpennulle nimen syyskuun alussa. Nimiehdotuksia on tullut jo 18 000.Uula Kuvaja / Yle

Emo Venus ja poikanen tassuttelevat vauhdilla kotiluolasta alas vesialtaalle kuultuaan päärynöiden loiskahtavan veteen. Intendentti Mari Heikkilän heittämät herkut houkuttavat, mutta viileä vesi vieroksuttaa yllättävän paljon myös jääkarhuja. Valkoiset köntykset huojuvat aikansa altaan reunalla kunnes poikanen pulahtaa altaaseen. Emo vielä yrittää kurkotella kelluvaa hedelmää niin, että edes toinen takatassu säilyisi kuivana.

Lopulta Venus-emokin molskahtaa veteen. Jääkarhuille käy niin kuin nuorille uimareille Suomen kesässä tapaa käydä, viileään veteen tottuu eikä sieltä enää ole kiire pois.

– Pentu tykkää todella paljon uida ja sukeltaa, ja emokin on oikein syttynyt pennun myötä näille vesileikeille, Heikkilä kertoo.

Karhuemo ja pentu riepottelevat autonrengasta ja pujottavat päätä sen läpi. Puusta rakennetusta leikkihylkeestä on tehty selvää jo aiemmin. Altaan pohjasta haetaan porkkanoita sulavasti sukeltaen. Hetkittäin kaksikosta näkyvät vain taivasta kohti sojottavat takatassut.

jääkarhuemo Venus ja pentu Ranuan eläinpuistossa
Emo Venus ja pentu empivät aikansa veteen menoa, niin jääkarhuja kuin ovatkin.Annu Passoja / Yle

Heikkilä kertoo, että joskus emo sukeltaa pennun alta ja viskaa touhukkaan jälkeläisen ilmaan.

– Pentu on osoittautunut hyvin omalaatuiseksi persoonaksi. Se on hyvin oma-aloitteinen, itsevarma ja reipas ja sanoo mammallekin välillä vastaan. Venuksestakin kyllä huomaa, että se kohtelee tätä pentua eri tavoin kuin Ranzoa. Tämän kanssa on rajummat leikit, koska pentu näyttää sen kestävän.

Jääkarhuvauva kasvatti kävijämäärää tuhansilla

Ranskalainen Jean-Pierre Vergnou kertoo olevansa jo sen verran iäkäs, että on ehtinyt nähdä jääkarhuja eläintarhoissa aiemminkin, muun muassa Kanadassa.

– Ne ovat aina yhtä kiehtovaa katseltavaa, erityisesti emon ja pennun suhde. Se on samaan aikaan liikuttava ja hauska, pohdiskelee ensi kerran Suomessa vieraileva ranskalaismies.

Maaliskuussa kotiluolasta julkisuuteen ensi kerran tassutellut ja kevätlumilla liukumäkeä lasketellut pentu on jo kaksinkertaistanut eläinpuiston kävijämäärät viime vuoden alkuun verrattuna. Kiinnostus näkyy myös nimiehdotuksina, niitä on pennulle annettu jo yli 10 000.

– Kiinnostus jääkarhunpentua kohtaan näkyy nettisivujen ja sosiaalisen median kävijämäärissä. Eläinpuistoon myytyjen lippujen määräkin on jo yli 17 000 edellä viime kautta. Kasvua on siis ollut isosti ja tietenkin se isoin volyymi lähtee liikkeelle juhannuksen jälkeen, kertoo eläinpuiston toimitusjohtaja Tommi Hinno.

Alkuvuonna kävijöitä on ollut noin 30 000. Talvella kävijöiden joukossa erottuivat Rovaniemellä yöpyvät aasialaiset, keväällä kasvoi kotimaisten kävijöiden määrä.

jääkarhut uimassa Ranuan eläinpuistossa
Annu Passoja / Yle

Eläinpuistoon suunnitellaan Aasia-osastoa

Ranuan ennätysvuosi oli 2012, jolloin vetonaulana oli sittemmin Wienin eläintarhaan muuttanut jääkarhunpentu Ranzo. Tuon vuoden aikana Ranualla kävi 153 000 vierasta.

– Kyllä me kovasti odotamme, että pääsemme samoihin lukuihin, Hinno sanoo.

Kävijämäärät riippuvat myös hillasadosta. Mikäli Ranuan suot ovat heinäkuun lopulla keltaisenaan hilloja, Ranualle lähdetään pidemmänkin matkan takaa. Samalla saatetaan käydä eläinpuistossa.

Heinäkuisen sesongin lisäksi eläinpuistossa odotetaan villisian onnellista perhetapahtumaa eli pieniä raitapaitoja syntyväksi. Eläinpuiston uusimpiin tulokkaisiin kuuluvat myös oppivaiset, mutta arat aasialaiset vuorisudet. Luonnossa niitä on jäljellä 2500 aikuista yksilöä. Vuorisusien eli Raikun, Kujeen, Velmun ja Jekun naapureiksi on tarkoitus hankkia lisää Aasian eläimiä, tiikeristäkin on puhuttu.

eläintarhavieraita Ranualla
Talvella Ranuan eläinpuiston vieraat ovat enimmäkseen ulkomaalaisia, kesä on kotimaisten kävijöiden aikaa.Uula Kuvaja / Yle