1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Uusia tuulia ja ripaus nostalgiaa – vanha huopatossutehdas esittelee nykytaidetta viimeistä kertaa

Villa Roosan pitkä historia kesänäyttelyiden pitopaikkana päättyy syksyllä Orimattilassa.

näyttelyt
Villa Roosan kesänäyttelyn teoksia toisesta kerroksesta.
Heli Ryhäsen teos Kotiloituminen, 2007 (etuallalla) ja Hanna Oinosen Kartta III, 2016 (takaseinällä) löytyvät Villa Roosan toisen kerroksen näyttelytilasta. Tuija Veirto / Yle

Kotimaista nykytaidetta Orimattilassa esitellyt Villa Roosa on auki viimeistä kauttaan. Rakennus vaihtaa omistajaa ensi syksynä, eikä siellä järjestetä enää näyttelyitä.

Jatkossa Villa Roosan kesänäyttelyiden kuraattori Eerika Malkki ja tuottaja Jari Granholm siirtyvät Orivedelle luotsaamaan Taidekeskus Purnun kesänäyttelyitä yhteistyössä säätiön kanssa.

Viimeisen kesänäyttelyn nimi Villa Roosassa on Maailma on toinen. Teemana on muutos.

Onhan tässä paljon konkreettistakin muutosta ilmassa.

Jari Granholm

– Se oli mietitty jo ennen kuin saimme tietää Purnusta. Mutta onhan tässä paljon konkreettistakin muutosta ilmassa, naurahtaa Jari Granholm.

Eerika Malkin mukaan nykytaiteen näyttelytarjonta on lisääntynyt vauhdilla viime vuosina Päijät-Hämeessäkin.

– Kun aloitimme vuonna 2008 täällä oli vain muutama nykytaidetta esittelevä paikka. Nythän niitä on useita. Myös taidemuseot ovat alkaneet panostaa kesätarjontaan ihan eri tavalla kuin aiemmin, on museokortit ja muut.

Malkki näkee, että tarjonnan laajentumisesta on etua kaikille.

– Kävijät pääsevät kiertämään. Enemmän se on vetovoimatekijä, kuin kilpailutekijä, hän uskoo.

Jouko Korkeasaari: Mystical Rapture
Jouko Korkeasaari: Mystical Rapture, 2017 (yksityiskohta installaatiosta)Orna Ben Lulu/ Yle

Lapsille sallittu

Villa Roosa on toiminut kesänäyttelypaikkana kaikkiaan neljännesvuosisadan verran, vuodesta 1994 lähtien. Tuotanto vuonna 1951 valmistuneessa huopatossutehtaassa päättyi 1980-luvun lopulla.

Tekstiilitaiteilija Maisa Kaarnan vuonna 1991 aloittamat kesänäyttelyt olivat pienimuotoisia ja keskittyivät tämän omaan leipälajiin, tekstiilitaiteeseen.

Kun sisustusarkkitehti Eerika Malkki ja mainossuunnittelija Jari Granholm hankkivat kiinteistön omistukseensa, linja muuttui ja näyttelytilaa laajennettiin.

Haluamme huomioida myös lapset näyttelyvieraina.

Eerika Malkki

– Meillä on ollut alusta asti ideana esitellä monipuolisesti taiteen eri muotoja, eri-ikäisiltä taiteilijoilta, erilaisten teemojen alla. Haluamme huomioida myös lapset näyttelyvieraina.

Puupiirroksia ja maalauksia Villa Roosan kesänäyttelyssä.
Tuukka Peltosen puupiirroksia etualalla. Taustalla Ville Rädyn maalaus.Orna Ben Lulu/ Yle

Laaja materiaalikirjo

Malkki näkee, että kymmenen vuoden aikana eri taidemuodot ovat alkaneet sekoittua iloisesti keskenään. Materiaalikirjo on laaja ja teoksia tehdään moninaisista materiaaleista.

– Esimerkiksi tekstiilitaiteilijat eivät välttämättä käytä töihinsä tekstiilejä ollenkaan, vaan jotakin ihan muuta. Viime vuosina installaatioita on tullut aiempaa enemmän mukaan. Uusi tekniikka ja lisätyn todellisuuden sovellukset laajentavat kirjoa entisestään.

Esimerkiksi tekstiilitaiteilijat eivät välttämättä käytä töihinsä tekstiilejä ollenkaan, vaan jotakin ihan muuta.

Eerika Malkki

Villa Roosassa on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa kirjallisuuden edustaja, kirjailija Olli Jalonen. Hän on tehnyt näyttelyyn postikorttinovellin.

Nostalgiaa edustaa puolestaan Heli Ryhäsen tekstiiliveistos Kotiloituminen, joka oli mukana myös vuonna 2008.

– Jo alkuaan ajattelimme, että tämä olisi sellainen kymmenen vuoden projekti ja niin yllättäen kävi. Ehkä eniten jäämme kaipaamaan tätä vehreyttä ja avaria tiloja, uusiin maisemiin ensi kesänä siirtyvä pariskunta pohtii.

Katso video Villa Roosasta Ylen Areenassa.

Lue seuraavaksi