Hanna Mäntylä Euroopan neuvostoon – Matti Torvinen nousemassa Uuden vaihtoehdon kansanedustajaksi

Jos eduskunta myöntää Mäntylälle vapautuksen kansanedustajan toimesta, hänen tilalleen eduskuntaan noussee Lapin vaalipiirissä varalla oleva Matti Torvinen. Torvinen liittyy Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään.

Hanna Mäntylä ja Matti Torvinen Kuva: AOP ja Yle

Kansanedustaja Hanna Mäntylä on siirtymässä erityisneuvonantajaksi Euroopan neuvoston sihteeristöön Strasbourgiin, tiedottaa ulkoministeriö.

Ennen kuin Mäntylä voi ottaa tehtävän vastaan, eduskunnan on myönnettävä hänelle vapautus kansanedustajan toimesta. Eduskunnasta kerrotaan, että Mäntylä on jättänyt eronpyyntönsä tänään iltapäivällä, mutta sitä ei ole vielä käsitelty.

Sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2015–2016 toiminut Hanna Mäntylä oli yksi niistä kansanedustajista, jotka irtautuivat viime viikolla perussuomalaisista ja muodostivat Uusi vaihtoehto -nimisen eduskuntaryhmän.

Tilalle nousemassa Matti Torvinen

Mäntylän tilalle eduskuntaan noussee perussuomalaisesta puolueesta Lapin vaalipiirissä varalle viime vaaleissa äänestetty Matti Torvinen.

Torvinen kertoi tänään keskiviikkona tiedotusvälineille lähettämässään sähköpostiviestissä joutuneensa voimakkaan kritiikin ja painostuksen kohteeksi sen jälkeen kun hän viime helmikuussa ilmoitti kannattavansa Sampo Terhoa.

Torvinen viestitti jo hallituskriisin pyörteissä seisovansa Timo Soinin joukossa.

– Ehdottomasti olen Timo Soinin mukana, Torvinen sanoi Ylen haastattelussa viime tiistaina.

Myöhemmin keskiviikkoiltana Torvinen lähetti medioille tiedotteen, jossa hän kertoi vastaanottavansa kansanedustajan tehtävät sekä liittyvänsä eduskunnassa Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään, mikäli Hanna Mäntylä lähtee Eurooppaan.

Torvinen itse kertoi valinneensa "Siniset" eli Sininen tulevaisuus -ryhmän.

– Tulen hakemaan Sinisten eduskuntaryhmän jäsenyyttä. Se on luonnollinen valinta minulle.

Aiemmin tällä viikolla Uuden vaihtoehdon jäsenet ilmoittivat tavoittelevansa puolueen perustamista. Puolueen nimeksi tulisi Sininen tulevaisuus.

Torvisen liittyminen Uuteen vaihtoehtoon tarkoittaisi siis hallituksen ja opposition voimasuhteiden pysymistä ennallaan eduskunnassa. Hallituksella olisi yhä 106 paikkaa ja oppositiolla 94 paikkaa.

Mäntylän tehtävänä radikalisaation estäminen

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Mäntylä tulee toimimaan Euroopan neuvostossa järjestön demokratiapääjohtajan alaisuudessa ja informoi työstään Euroopan neuvoston pääsihteeriä.

Kyseessä on erityisneuvonantajan tehtävä, jossa tehtäväalueena on radikalisaation estäminen. Tehtävä painottuu nuorisokysymyksiin sekä syrjinnän ja syrjäytymisen ehkäisemiseen, ministeriö kertoo.

Klo 19.26. Juttuun täydennetty Torvisen ilmoitus "Sinisiin" liittymisestä.