1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muotinäytökset

Vanhainkodin catwalkilla mallikin voi olla seitsemänkymppinen: "Kauneudesta nauttii, vaikka olisi 100-vuotias"

Hyväntekeväisyysjärjestön muotinäytöksessä katsojat ovat vanhainkotien asukkaita ja mallit eläkeläisiä.

muotinäytökset
Ulla Nyström ja Gunilla Luther-Lindqvist.
Ulla Nyström ja Gunilla Luther-Lindqvist.Petra Haavisto / Yle

Pietarsaarelaisessa Heinätorin palvelukeskuksessa tunnelma on katossa. Haitari soi ja laulu raikaa. Sali on täyttynyt vanhuksista. Rekit pullistelevat vaatteita. Mannekiinit kulkevat edestakaisin. Vielä viime hetken silmäys peiliin: hyvältä näyttää.

– Kyllä vähän jännittää olla lavalla. Vaikka olen lähes 70-vuotias, jännitys ei ole mennyt ohitse vieläkään, toteaa Gunilla Luther-Lindqvist, Nada Nordin puheenjohtaja ja yksi muotinäytöksen malleista.

Hyväntekeväisyysjärjestö Nada järjestää vanhuksille tarkoitettuja muotinäytöksiä 3–4 kertaa vuodessa. Erikoiseksi tapahtuman tekee se, että esiteltävät vaatteet ovat kirpputorilahjoituksia ja mallit eläkkeellä olevia avustustyöntekijöitä, joiden keski-ikä on 70 vuotta.

– Mannekiinit ovat tällaisia kypsiä, kauniita naisia. Me kaikki nautimme kauneudesta. Siitä nauttii, vaikka olisi 100-vuotias, Luther-Lindqvist nauraa heleästi ja paljastaa harjoitelleensa mannekiinikävelyä peilin edessä.

Birgitta Högkvist esittelee mustavalkoista kukkamekkoa.
Birgitta Högkvist esittelee mustavalkoista kukkamekkoa.Petra Haavisto / Yle

Heinätorin muotinäytökseen osallistuu 10 mannekiinia. Lisäksi mukana on niitä, jotka myyvät vaatteita. Vaatteissa olennaista on käytännöllisyys.

– Nämä vaatteet on tarkoitettu vanhuksille, joten ne pitää saada helposti päälle. Toinen kriteeri on vuodenaika. Esimerkiksi keväällä esitellään kesän juhliin sopivia vaatteita, tilaisuuden juontaja Ulla Nyström täsmentää.

Hinnat vaihtelevat 3–5 euroon. Tuotto menee hyväntekeväisyyteen muun muassa lähiseudun diakoniatyöhön.

Görel Borgmästars ja sinisävyinen kesäasu.
Görel Borgmästars ja sinisävyinen kesäasu.Petra Haavisto / Yle

Mallit astelevat catwalkille kuin tottuneet tekijät. Nilkka ojentuu, takki heilahtaa hartioille. Sitten yleisön keskeltä pois. Vaatteet ja mallit vaihtuvat sujuvasti.

– Olemme laittaneet vaatteet rekkeihin niin, että ne on salamannopeasti vaihdettavissa. Se sujuu aika hyvin, valottaa Martti Autio, toinen muotinäytöksen miesmalleista.

Caria Ström oli mukana ensimmäistä kertaa.

– Oli aivan ihanaa. Ensin sain tavata niin paljon iloisia ihmisiä ja sitten esitellä kauniita pukuja. Se oli uutta, mutta oikein kivaa.

Katsojat seuraavat kiinnostuneina muotinäytöstä.
Katsojat seuraavat kiinnostuneina muotinäytöstä.Petra Haavisto / Yle
Lue seuraavaksi