Metsähallitus myy puuntaimitarhansa – Kerimäen lakkautusuhan alla ollut tarha saa jatkaa

Metsähallitus on myynyt taimia tuottavan Fin Forelian osakekannan yhtiön toimivalle johdolle. Fin Foreliaan kuuluvat taimitarhat Kerimäellä, Nurmijärvellä, Saarijärvellä ja Rovaniemellä.

Taimitarha ja -viljelijä
Koivun lehtiä.
Kimmo Hiltunen / Yle

Metsähallitus on myynyt metsäpuiden taimia tuottavan Fin Forelian osakekannan yhtiön toimivalle johdolle. Tuoreeltaan myyntiuutisen jälkeen Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen sanoo, että Kerimäen taimitarha jatkaa toimintaansa normaalisti parin vuotta jatkuneen lakkautusuhan jälkeen.

– Olen Kerimäellä parhaillaan käymässä ja kerroin selkeän linjauksen, että Kerimäen tarha jatkaa toimintaa ja sillä selvä. Me haluamme, että meillä on Itä-Suomessa yksi tarha.

Kerimäen taimitarha työllistää kuumimpana taimien pakkaussesonkina yli 20 työntekijää ja talven hiljaisena kautena noin kaksi ihmistä.

Kerimäen taimitarhan lisäksi Fin Foreliaan kuuluvat Nurmijärven, Saarijärven ja Rovaniemen tarhat vaihtoivat omistajaa. Osakeyhtiön liikevaihto vuonna oli viime vuonna noin 7 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus noin 75 henkilötyövuotta. Tämän hetkiset 85 työntekijää siirtyvät uuden omistajan palvelukseen ja toiminta kaikilla tarhoilla jatkuu yrityksen mukaan normaalisti.

Metsähallitus kertoo tiedotteessaan, että se sai yhtiöstä useita tarjouksia eikä se kerro kauppahintaa julkisuuteen.

– Metsähallitus irtaantuu omistajapolitiikan mukaisesti kannattamattomista liiketoiminnoista, joihin taimiliiketoiminta on pitkään kuulunut. Kauppa selkeyttää Metsähallituksen roolia ja on linjassa ydintoimintoihin vahvasti keskittyvän strategiamme kanssa, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen linjaa.

"Työn ilo on säilynyt Kerimäen tarhalla"

Fin Forelian toimitusjohtaja Timo Salminen oli yhtiön johdossa jo silloin, kun taimitarhat omisti Metsähallitus. Hän kuvailee Kerimäen taimitarhaa hyväkuntoiseksi ja työntekijöiden asennetta hyväksi. Pari vuotta sitten taimituotantoa päätettiin keskittää, joten Tohmajärven, Tuusniemen ja Kerimäen taimitarhat ilmoitettiin lakkautettaviksi. Tohmajärven ja Tuusniemen tarhat ovat lopettaneet toimintansa, mutta Kerimäellä Salminen kuvailee työntekijöiden olleen pari vuotta jatkuneen lakkautusuhan alla kuin löyhässä hirressä.

– Työntekijät kuitenkin uskoivat, että jos hommat hoidetaan hyvin, valo paistaa risukasaan. Kyllä se valo nyt paistaa risukasaan.

Kerimäellä kasvatetaan kuusen, männyn koivun ja lehtikuusen taimia. Vuosittain Kerimäellä kasvaa noin kuusi miljoonaa kuusta ja tarha on koivujen osalta Fin Forelin suurin tarha.