Hyppää sisältöön

Sadat vainajat päätyvät koulutuskäyttöön Pirkanmaalla – Myös HUS:n kasvojensiirtoa harjoiteltiin Tampereella

Tampereen yliopistosairaala on ainut paikka pohjoismaissa, jossa lääkärit voivat opetella kirurgisia taitoja kuolleilla ihmisillä.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan uumenissa on vuodesta 2013 toiminut Kirurgian koulutuskeskus, jonka opetuksessa käytetään oikeita ruumiita. Vastaavaa keskusta ei ole muualla Suomessa eikä myöskään muissa Pohjoismaissa.

Viime vuonna kaikkiaan 171 vainajaa päätyi opetuskäyttöön, osa useampaan kuin yhteen opetustilaisuuteen. Määrä on kasvanut vuosittain.

Vainajilla harjoitellaan esimerkiksi murtumien hoitoa, implanttien laittoa, leikkauksia tai ensihoidon ja verisuonikirurgian hätätoimenpiteitä.

– Esimerkiksi lääkärihelikopterin tiimi käy säännöllisesti harjoittelemassa asioita, joita tehdään harvoin – mutta silloin, kun niitä tarvitaan, ne pelastavat ihmishenkiä, kertoo Taysin asiantuntijalääkäri Reita Nyberg.

Tänä vuonna kirurgisia taitoja on käynyt opettelemassa lääkäreitä muun muassa Keski-Euroopasta, Pohjoismaista ja Baltiasta. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä viime vuonna tehtyä, Pohjoismaiden ensimmäistä kasvojensiirto-operaatiota harjoiteltiin ennakkoon Tampereen koulutuskeskuksessa.

Harva kieltää opetuskäytön

Vainajien opetuskäyttö perustuu suostumukseen, joka saadaan joko vainajalta hänen elinaikanaan tai hänen läheisiltään kuoleman jälkeen. Koulutuskeskus käyttää opetuksessaan vain pirkanmaalaisia vainajia, joille muutenkin tehtäisiin oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus.

Lupa heltiää lähes kaikilta, kertoo asiantuntijalääkäri Reita Nyberg.

– Viime vuonna yli 90 prosenttia omaisista antoi luvan vainajan käyttöön opetustoimenpiteessä. Olemme erittäin kiitollisia siitä, että niin moni haluaa antaa meille arvokkaan lahjan lääketieteen kehittämiseen, Nyberg sanoo.

Toiminta on tarkasti valvottua

Nybergin mukaan harjoittelu oikeilla vainajilla on tärkeää, vaikka mm. uusia simulaatiomenetelmiä on saatu käyttöön viime vuosina.

– Simulointi ei koskaan täydellisesti vastaa sitä, millainen todellisen ihmisen anatomia on. Esimerkiksi väärin asennetusta implantista voi olla todella paljon haittaa, Nyberg sanoo.

– Asioiden opettelu onnistuu vain oikeassa tilanteessa. On fiksua, että harjoittelu voidaan tehdä vainajalle, ei elävälle ihmiselle.

Keskuksen toimintaa valvoo Valvira. Sen tavoitteena ei ole tuottaa taloudellista voittoa.