Eteläkarjalaisista äideistä 13 prosenttia tupakoi raskautensa alussa – ryhmätapaamisista haetaan tukea savukkeiden tumppaamiseen

Eksote aloittaa ensi syksynä tupakoivien perheiden ryhmätapaamiset yhdestä neuvolasta. Malli aiotaan laajentaa kaikkiin maakunnan äitiysneuvoloihin.

Etelä-Karjala
Keskeltä halkaistu tupakka
Eksote tukee odottavia äitejä tupakoinnin lopettamisessa.Ismo Pekkarinen / AOP

Neuvolat pyrkivät tukemaan odottavien äitien ja perheiden tupakoinnin vähentämistä ja lopettamista yhä paremmin Etelä-Karjalassa.

Tukikeinoja on kehitetty Eksotessa runsaan vuoden ajan. Apuna ovat muun muassa motivoiva keskustelu sekä ryhmäneuvola- ja vertaistukitapaamiset.

Ensi elokuussa Eksote aloittaa tupakoivien perheiden ryhmätapaamiset Lauritsalan neuvolassa Lappeenrannassa. Tavoitteena on laajentaa malli kaikkiin Etelä-Karjalan äitiysneuvoloihin.

Eteläkarjalaisista äideistä 13 prosenttia tupakoi raskauden alussa

Neuvolatarkastuksissa odottavilta äideiltä kysytään tupakoinnista. Viime vuonna Eksoten alueella noin sata liki 770 odottavasta äidistä tupakoi raskautensa alussa. Tämä on noin 13 prosenttia odottavista äideistä.

On reilua, jos molemmat vanhemmat lopettavat tai vähentävät.

Ulla Pikarinen

Eksoten synnytysten ja naistentautien osastonylilääkäri Ulla Pikarinen muistuttaa, että äidin tupakointi aiheuttaa riskejä sikiölle.

– Vauvat syntyvät pienempinä kuin tupakoimattomien äitien vauvat. Lisäksi vauvat saavat keskimääräistä huonommat lähtöpisteet. Tupakoinnilla on myöhemmässä vaiheessa yhteys esimerkiksi lasten astmaan, Pikarinen luettelee.

Raskauden aikainen tupakointi lisää myös ennanaikaisen synnytyksen ja istukan ennenaikaisen irtoamisen vaaraa.

– Kaikkia tupakoinnin aiheuttamia haittoja sikiölle ei edes tiedetä, Pikarinen sanoo.

Tukea lopulliseen tumppaamiseen

Tupakoivalla odottavalla äidillä voi olla vahva tahto vähentää tupakointia tai lopettaa se kokonaan. Ilman tukea lopettaminen kuitenkin onnistuu harvemmin.

Ja jos tulevan äidin puolisokin polttaa, on lopettaminen vielä vaikeampaa. Pikarinen kannustaakin molempia vanhempia tumppaamaan tupakat lopullisesti.

– On reilua, jos molemmat lopettavat tai vähentävät. Tavoite on, että vauva syntyy savuttomaan perheeseen.