1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Oikeus pysäytti Egyptin saariluovutukset Saudi-Arabialle

Egyptin presidentti haluaisi luovuttaa strategisesti merkittävät saaret Saudi-Arabialle, mutta kansalaiset vastustavat luovutusta voimakkaasti.

Ilmakuva Tiranin ja Sanafirin saarista Punaisessameressä. Kuva: AFP

Egyptin korkein oikeus on pysäyttänyt Egyptin aikeet luovuttaa kaksi Punaisellamerellä sijaitsevaa saarta Saudi-Arabialle. Egyptin perustuslakituomioistuimen pysäytyspäätös on väliaikainen.

Tuomioistuin tutkii, mikä Egyptin viranomainen on toimivaltainen päättämään saarten luovuttamisesta. Tiedossa ei ole, kuinka pitkään perustuslakituomioistuin selvittää toimivaltakysymystä.

Egyptin parlamentti hyväksyi poikkeuksellisen pikaisella käsittelyllä saarten luovuttamisen. Egyptin korkein hallinto-oikeus kuitenkin asettui poikkiteloin, mikä johti sanasotaan siitä, kenellä on oikeus päättää saarten luovuttamisesta.

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on vedonnut, että saaret annettaisiin oikealle omistajalleen, joka al-Sisin mukaan on Saudi-Arabia. Egyptiläiset ovat vastustaneet luovutusta voimakkaasti.

Tiranin ja Sanafirin saaret ovat strategisesti merkittäviä. Ne sijaitsevat Punaisellamerellä Akabanlahden suulla, ja saarten omistaja pystyy hallitsemaan meriliikennettä esimerkiksi Israelin Eilatiin.