Hyppää sisältöön

EU:n komissio: Unionin arvopaperiasetus ei olisi edellyttänyt Suomelta hallintarekisterilakia

Eduskunta hyväksyi 17.5. hallintarekisterilain, jota hallitus perusteli EU-lainsäädännön vaatimuksella.

Vuosia kestänyt kiistely osakkeiden hallintarekisterilain ympärillä ei lopu, vaikka laki on jo hyväksytty eduskunnassa.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala kysyi lain käsittelyn (siirryt toiseen palveluun) loppumetreillä komissiolta, onko Suomen avoimuutta edellyttävä lainsäädäntö ristiriidassa EU:n arvopaperikeskusasetuksen kanssa.

Komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskin (siirryt toiseen palveluun) vastauksen mukaan EU ei asetuksellaan säätele lainkaan arvopapereiden hallintamalleja jäsenvaltioissa.

Hallitus perusteli osakkeiden hallintarekisteriesitystään EU:n kolme vuotta vanhalla asetuksella. Nyt hyväksytyn lain mukaan suomalainen yhtiö voi laskea liikkeelle osakkeitaan missä tahansa EU-maassa. Tämä mahdollistaa sen, että suomalaiset voivat piilottaa omistuksiaan hallintarekisteriin.

Komission mukaan yksilöllistä asiakaserottelua käyttävät jäsenvaltiot, kuten Suomi ennen uutta lakia oli, voivat jatkaa niin kauan kuin kansallista lainsääsdäntöä ei ole muutettu tai kumottu.

Hautala: Ansaitsisi tulla uudelleen eduskuntakäsittelyyn

Käsitykset EU:n vaatimuksista ovat hämmentäneet hallintarekisterilain etenemistä. Omistusten piilottamisen salliminen oli erityisen vaikeaa perussuomalaisille, jotka vielä huhtikuussa (siirryt toiseen palveluun) uskoivat, että hallintarekisteröinti ulkomaille voitaisiin kieltää.

Heidi Hautalan mielestä komission kanta on selkeä.

– Tässä on ihan turhaan menty EU:n selän taakse ja avoimuus ja verotuksen läpinäkyvyys olisivat olleet täysin mahdollista pitää yllä niin, että Suomi olisi pitänyt voimassa oman järjestelyn.

Hautalan mielestä hallintarekisteri ajettiin läpi puhtaasti ideologisin syin.

– Tämä ansaitsisi nousta eduskunnassa uudelleen keskusteluun ja on tiedossa, että perusuomalaisille oli kova paikka myöntyä hallintarekisterilakiin siinä muodossa, kun se säädettiin.

Veroasiantuntija: Nuiva vastaus

Harmaan talouden tutkija, veroasiantuntija Markku Hirvonen pitää uutta komission vastausta entistäkin selkeämpänä.

– Tämä on aika nuiva vastaus verrattuna siihen, mitä perusuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen (nykyisin Uusi vaihtoehto -ryhmä) sai joulukuussa. Tässä todetaan, että Suomi voi soveltaa sitä poikkeussäännöstä sellaisena kuin se nyt on ollut olemassa. Mikään ei edelleenkään estä Suomea järjestämästä näitä omistustietojen julkisuussäännöksiä omassa lainsäädännössään.

Hirvosen mukaan aiemmin EU on linjannut, ettei se halua suosia mitään omistusjärjestelmää, eikä halua puuttua kansalliseen yhtiö- tai muuhun lainsäädäntöön. Hirvosen mukaan vastaus on nyt selkeämpi, koska kysymyskin oli suora.  

.
.