Hyppää sisältöön

Tilitoimiston kanneltava verokikkailusta viranomaisille – EU-komissiolta lakiesitys

EU:n komissio antoi tänään keskiviikkona lakiesityksen, joka velvoittaa verosuunnittelua tarjoavat yritykset kertomaan verojen välttelystä viranomaisille.

Oliver Boutellis-Taft ja Fabio de Masi A-studiossa keskiviikkona. Kuva: Yle

Lakimiehet ja tilitoimistot joutuvat suurennuslasin alle. Tuore lakiesitys velvoittaisi esimerkiksi laki- tai tilitoimiston ilmoittamaan asiakkaan kotimaan verovirastolle, jos toimisto havaitsee toimeksiannossaan aggressiivista verojen välttelyä tai jotain muuta epäilyttävää.

Tilitoimistoyrittäjien kattojärjestön Accountants Europe toimitusjohtaja Oliver Boutellis-Taft ei usko lakiesityksen olevan riittävä.

– Kannatamme läpinäkyvyyttä, mutta finanssikriisin jälkeen kansalaisten käsitys hyväksyttävästä toiminnasta on dramaattisesti muuttunut. Jotkut pitävät tätä moraalikysymyksenä, itse ajattelen ennemminkin, mikä on yleisen edun mukaista, hän sanoo Ylen A-studion haastattelussa Brysselissä.

Verotus on jäsenvaltioiden vastuulla ja järjestelmät ovat moninaiset ja monimutkaiset. Komission arvion mukaan EU:n jäsenvaltiot menettävät vuosittain biljoona euroa (1 000 000 000 000 €) maksamattomina veroina verosuunnittelun takia.

Viime kesänä niin kutsuttu Panaman papereista nousseen kohun jälkeen perustettu EU-parlamentin Panama-valiokunta haluaisi mennä vielä pidemmälle.

Parlamentissa on laaja yksimielisyys postilaatikkofirmoista. Niistä on saatava paikkansa pitävä rekisteri, jotta rahanpesu voidaan kitkeä, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Fabio De Masi.

Parlamentti ei voi itse esittää lakeja, mutta sen kannoilla on poliittista vaikutusta.

De Masi haluaisi järjestelmän, joka rankaisee aina kun verot jäävät maksamatta. Boutellis-Taft ei usko, että ongelmaa ratkaistaan ainoastaan säännöillä ja lakipykälillä.

Yliopistossa meille lakiopiskelijoille opetettiin nimenomaan miten välttää veroja, joten tässä ammatissa kyse on koko ajattelun muuttamisesta. Meidän täytyy puuttua koulutukseen, hän sanoo.

Komission esitys veropakoilun estämisestä etenee seuraavaksi parlamenttiin ja lopuksi jäsenmaiden ja parlamentin on päästävä asiasta yhteisymmärrykseen.

Koko keskustelu verojen välttelystä illan A-studiossa kello 21.05.