Viimeiset lopputekstit – Finnkino osti Lappeenrannan vanhat elokuvateatterit ja lakkautti ne

Lappeenrannan perinteisissä elokuvateattereissa esitettiin torstaina vihonviimeiset näytökset. Finnkino osti kilpailijan pois markkinoilta ja lopetti teattereiden toiminnan.

Finnkino
Elokuvateatteri Nuijamiehen teatterisali.
Nuijamiehen teatterisalin sisustus on vuodelta 1979. Se on lavastajana elämäntyönsä tehneen Liisa Luotolan käsialaa. Valaisimet ovat alkuperäiset, vuodelta 1954, jolloin teatteri avattiin.Yle/ Ulla Ylönen

Elokuvateatteri Kino-Aulan asiakkaat harppoivat juhannusaaton aattona viimeistä kertaa aulan lattiaa koristavan purjelaivamosaiikin yli.

Naapuritalossa, elokuvateatteri Nuijamiehessä, vilkaistiin haikeina omaa kuvaa sisääntuloaulan peilikatosta.

Olennainen osa Lappeenrannan kulttuuri- ja viihde-elämää painui muistoihin ja historiaan, kun Finnkino sulki kaupungin vanhimmat elokuvateatterit.

Finnkino osti maaliskuussa elokuvateatterien liiketoiminnan sitä vuodesta 1929 pyörittäneeltä Luotolan perheyritykseltä. Lupaus vanhojen teatterien toiminnan jatkamisesta vaihtui kolmessa kuukaudessa irtisanomisiin ja teatterien sulkemiseen.

Finnkinon tulo näkyi heti lipumyynnissä

Nuijamiehen ja Kino-Aulan tekniikkavastaava Jaakko Maarnela sanoo, että muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa saman tien, kun Finnkino kaksi vuotta sitten avasi Lappeenrantaan neljän salin elokuvateatterin.

– Sehän näkyi heti lippukassoilla. Uudet teatterit jakoivat yleisön, vaikka osa vanhoista asiakkaista kyllä palasikin takaisin meille, kertoo Maarnela.

Jaakko Maarnelan ura elokuvateatterin työntekijänä jää piirun verran auki 40 vuodesta. Avioliiton kautta Maarnelasta tuli myös Luotolan elokuvaperheen jäsen.

Jaakko ja Linda Maarnela Nuijamiehen aulassa.
Jaakko ja Linda Maarnela toivottivat Nuijamiehen asiakkaat torstaina tervetulleiksi viimeistä kertaa.Yle/ Ulla Ylönen

– Aloitin syksyllä 1977 koneenkäyttäjäharjoittelijana. Toimin myös vahtimestarina, talonmiehenä ja tietenkin elokuvakoneenkäyttäjänä, kertoo Maarnela.

Hänen aloittaessaan teatterien toiminnasta vastasi Elokuva Luotola Oy:n perustajien Jussi ja Linda Luotolan poika Matti Luotola. Matti Luotolan Raija-vaimo oli tiiviisti toiminnassa mukana, ja jatkoi toimitusjohtajana miehensä kuoleman jälkeen.

Kun Raija Luotola vuonna 2003 jäi eläkkeelle, vastuun teattereista otti pariskunnan ainokainen, Merja Luotola-Maarnela. Perheyrityksessä osa-aikaisena työskennellyt Jaakko Maarnela siirtyi samoihin aikoihin kokonaan elokuvateatterien palvelukseen.

Elokuvien näyttäjä istuu aniharvoin katsomossa

40 vuoden aikana muuttuivat niin elokuvien esitysajat kuin -menetelmätkin.

Samaa elokuvaa ei ole enää pyöritetty viikosta toiseen, vaan tarjonta on vaihdellut jopa päivittäin. Internet on korvannut Matkahuollon elokuvien toimittajana.

– Vuosiin ei ole enää tarvinnut kannella raskaita filmikeloja. Elokuvat ladataan koneelle netin kautta; hieman eri tavalla kuitenkin kuin kotioloissa, kertoo Maarnela.

Elokuvia Maarnela on katsonut ainoastaan työssä ollessaan.

Nuijamiehen valaisimet ovat vuodelta 1954.
Nuijamiehen sisustusta ryhdytään purkamaan juhannuksen jälkeen.Yle/ Ulla Ylönen

– En edes muista, milloin olisin tullut varta vasten elokuviin. Ehkä joskus silloin, kun lapset olivat pieniä, Maarnela sanoo.

Hän tunnustautuu toimintaelokuvien ystäväksi. Ehdoton suosikki on Robert de Niron tähdittämä Taksikuski.

Jaakko Maarnela sanoo, että työpaikkana elokuvateatteri on ollut paitsi erikoinen ja harvinainen, myös omaa luokkaansa.

– Parasta ovat asiakkaat. Eiköhän tässä vuosien mittaan ole tullut tutuksi ainakin 20 000 lappeenrantalaisen kanssa, arvioi Maarnela.

Neljäskin sukupolvi pääsi alkuun

Hyvissä ajoin ennen näytöksen alkua Nuijamieheen saapuu myös Maarnelan tytär Linda. 23-vuotias Linda asettuu lippukassalle. Hän on työskennellyt perheyrityksessä teini-ikäisestä lähtien.

– Virallisesti olen koneenhoitaja-vahtimestari, Linda Maarnela sanoo.

Elokuvateatterien sulkeminen on hänestä haikeaa. Hän pohtii, että elokuvayrityksen pyörittäminen tulevaisuudessa äidin jälkeen olisi hyvinkin saattanut olla hänen juttunsa.

Nuijamiehen peiliaula.
Nuijamiehen aula on hiljentynyt.Yle/ Ulla Ylönen