Kushner vieraili Lähi-idässä medialta piilossa

Jared Kushnerin tapaamisten keskusteluja on varjeltu julkisuudelta. Yhdysvallat on korostanut, että Trumpin vävyn vierailun tarkoitus on pohjustaa tulevia rauhanneuvotteluja.

Lähi-itä
Jared Kushner ja Benjamin Netanjahu tapasivat Jerusalemissa keskiviikkona.
Jared Kushner ja Benjamin Netanjahu tapasivat Jerusalemissa keskiviikkona.Israelin pääministerin kanslia

Yhdysvaltojen presidentin Lähi-idän neuvonantaja ja vävypoika Jared Kushner on tehnyt ensimmäisen virallisen vierailunsa Lähi-itään. Kushner vietti vajaan vuorokauden Israelissa ja palestiinalaisalueilla, joissa hän on yrittänyt elvyttää hengettömiä rauhanneuvotteluja.

Jännittyneestä ilmapiiristä kielii se, että Kushnerin keskusteluista Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa ei ole kerrottu julkisuuteen mitään. Lehdistötilaisuuksia ei ole järjestetty, eivätkä toimittajat ole voineet esittää kysymyksiä.

Israelin pääministerin kanslia on julkistanut joitakin videopätkiä ja valokuvia Kushnerin vierailusta.

Palestiinalaishallinto on paljastanut, että Yhdysvallat on pyytänyt 12 kohdan listan palestiinalaisten vaatimuksista, jotka on ratkaistava neuvotteluissa.

Trump on väläytellyt rauhaa Lähi-itään, mutta hänellä on edessään samat ongelmat, jotka ovat kampittaneet Yhdysvaltojen edellisetkin rauhanyritykset: Israelin ja palestiinalaisten syvä eripura keskeisistä kysymyksistä, kuten rajoista, Jerusalemin asemasta ja miljoonien palestiinalaispakolaisten sekä heidän lastensa asemasta.

Yhdysvallat on korostanut, että Kushnerin vierailun tarkoitus on lähinnä pohjustaa mahdollisia tulevia neuvotteluita. Jonkinlaisesta ilmapiirin keventymisestä on puhuttu. Pääministeri Netanjahu on tuntenut Kushnerin perheen pitkään, mikä voi auttaa Kushneria mahdollisissa neuvotteluissa.

Helppoja neuvotteluista ei tule. Trumpin vävypoika on 36-vuotias kiinteistöpohatta, jolla on vain vähän kokemusta kansainvälisestä politiikasta tai diplomaattien neuvotteluista. Lisäksi Israel päätti uuden juutalaissiirtokunnan rakentamisesta miehitetylle Länsirannalle.

Lähteet: AFP, AP, Reuters