Irak: Isis räjäytti Mosulin ”Pisan tornin”

Irakin joukot olivat etenemässä Mosulin vanhaan kaupunkiin, kun Isisin syntymoskeija räjäytettiin.

Kuva: STR / EPA

Irakissa äärijärjestö Isisin taistelijat ovat räjäyttäneet Mosulin historiallisen minareetin ja sen viereisen moskeijan, kertoo Irakin joukkojen komentaja. Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi teki kyseisessä moskeijassa ainoan julkisen esiintymisensä vuonna 2014, kun hän julisti Isisin kalifaatin syntyneen.

Al-Nurin keskiaikaisen  moskeijan kaltevaa minareettia on kutsuttu ”Mosulin Pisan torniksi”. Minareetilla on ollut tärkeä symbolinen merkitys Mosulin taisteluissa.

Irakin joukkojen upseerin mukaan he olivat etenemässä syvälle Mosulin vanhaan kaupunkiin, kun Isisin joukot räjäyttivät minareetin ja moskeijan.

Irakin joukot aloittivat maanantaina uuden hyökkäyksen vallatakseen Mosulin vanhan kaupungin äärijärjestö Isisin taistelijoilta.

Isisin tiedonvälitystoimisto Amaq syyttää moskeijan tuhosta amerikkalaisia lentokoneita.

Moskeija yritetty tuhota aiemminkin

Isis yritti tuhota minareetin jo 2014. Tuolloin Isis-taistelijat väittivät moskeijan rakenteiden olevan ristiriidassa islamilaisen fundamentalismin kanssa. Mosulin asukkaat kuitenkin muodostivat ihmisketjun alueen ympärille suojellakseen moskeijaa.

Isis on hajottanut kymmeniä historiallisia ja arkeologisia kohteita Mosulissa ja sen ympäristössä väittäen niiden edistävän epäjumalien palvelusta.

Lähteet: AFP, AP, STT, Reuters