1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

Britannian EU-virastojen jaosta kehkeytymässä soppa – Suomi pitää matalaa profiilia

EU-maiden huippukokous käsittelee kriteerejä ja menettelytapaa, joilla Britanniasta siirrettävien EU-virastojen uudet sijoituspaikat valitaan.

Euroopan lääkevirasto (keskimmäinen rakennus) Lontoossa. Kuva: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

**BRYSSEL **Tanska lennätti alkuviikosta Brysseliin korkean tason lobbausryhmän markkinoimaan Kööpenhaminaa Euroopan lääkeviraston EMA:n uudeksi sijoituspaikaksi. Tanskan terveysministeri Ellen Trane Nørby ja Kööpenhaminan pormestari Frank Jensen tapasivat päätöksentekijöitä, muiden jäsenmaiden edustajia ja toimittajia.

– Kööpenhaminassa voi käydä uimassa töiden jälkeen. Ranta on heti keskustan tuntumassa, Jensen kehui.

– Tanskan lääkintäviranomainen on erittäin hyvä. Se on tärkeää kun puhutaan potilasturvallisuudesta Euroopassa, Trane Nørby sanoi Ylelle.

Kööpenhamina on yksi paristakymmenestä hakijasta, kun EU päättää, mihin Lontoossa sijaitseva EU:n lääkevirasto siirretään Britannian eron jälkeen. Myös Suomi hakee lääkevirastoa.

Tanskalaisten ja suomalaisten kampanjat eroavat toisistaan kuitenkin kuin yö ja päivä. Tanska on palkannut lääkeyhtiö NovoNordiskin entisen toimitusjohtajan Lars Rebien Sørensenin kampanjoimaan Kööpenhaminan puolesta. Sørensen ja tanskalaisministerit myyvät aktiivisesti Kööpenhaminaa eri pääkaupungeissa.

Suomen kampanja näkymätön

Samaan aikaan Suomen kampanja on jäänyt varsin näkymättömäksi. Sosiaali- ja terveysministeriöllä on viimeksi huhtikuussa päivitetty verkkosivu, johon on koottu argumentteja Suomen puolesta.

Terveysministeri Pirkko Mattila (uv) ei halunnut antaa aiheesta haastattelua. Hänen avustajansa välitti ministeriltä viestin, että asiasta "ei ole uutta kerrottavaa".

Suomi ei ole vielä päättänyt, mihin kaupunkiin se virastoa tavoittelee. Ainakin Turku ja Oulu ovat osoittaneet kiinnostusta. Jos markkinointiponnisteluita on, niitä ei ainakaan Brysselistä huomaa.

– Tietenkin meidän miinuksenamme näissä keskusteluissa on, että meillä on aika iso virasto maan kokoon nähden. Se varmaan painaa siellä toisella puolella. Mutta yritetään kaikki mitä pystytään, sanoi pääministeri Juha Sipilä huhtikuussa, kun asiasta keskusteltiin viimeksi huippukokouksessa.

Suomessa sijaitsee EU:n kemikaalivirasto, jossa on 560 työntekijää. Lääkevirastossa on 890 työntekijää.

EU-huippukokous päättää virastoista

Jäsenmaihin vaikuttaminen on olennaista, koska ne päättävät lääkeviraston ja pankkiviranomaisen uudet sijaintipaikat. EU-huippukokous ratkaisee tänään illalla Brysselissä, millaisella menettelyllä uudet isäntämaat valitaan. Ratkaiseva äänestys tapahtunee syksyllä.

Tarkoitus on luopua yksimielisyyden vaatimuksesta, sillä se hidastaa päätöksentekoa. Esimerkiksi 2000-luvun alussa Italia viivytti ainoana maana pitkään päätöstä elintarviketurvallisuusviraston sijoituspaikasta, kunnes sai viraston itselleen.

Pääministeri Silvio Berlusconi soimasi suomalaisia ruokalajeja ja ylisti parmankinkkua. Virastoa kärkkynyt Suomi sai lopulta kemikaaliviraston Helsinkiin.

Tällä kertaa päätös virastojen sijoittamisesta on tarkoitus tehdä kolmen kierroksen äänestyksessä, jossa jokaisella maalla on yksi ääni. Kaikki maat eivät ole kuitenkaan tämän komission ehdotuksen takana.

– Meillä ei ole varaa jättää tätä päätöstä tekemättä. Meidän on todistettava, että pystymme olemaan tehokkaita ja päättämään menettelytavasta, sanoi huippukokouksen valmisteluissa mukana ollut korkea-arvoinen EU-virkamies.

Hän myöntää kuitenkin päätöksen hankaluuden.

– On hankalaa ruokkia 28 jäsenmaata kahdella virastolla, virkamies sanoo.

Tanska pelkää lehmänkauppoja

Tanska pyrkii vaikuttamaan myös menettelytapaan. Terveysministeri Ellen Trane Nørby pelkää, että ratkaisussa voidaan päätyä taas tekemään EU-lehmänkauppoja.

– Prosessin on oltava läpinäkyvä, demokraattinen ja korruptiosta vapaa. Komission pitäisi arvioida ehdokkaat, ministeri sanoo.

Julkisuuteen vuodettujen kriteerien mukaan uusissa sijoituspaikoissa pitäisi olla esimerkiksi riittävästi hotellihuoneita virastojen tuhansille vuosittaisille vieraille. Molempia virastoja ei myöskään saisi sijoittaa samaan maahan.