1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannus on poutainen, mutta lämpötilat eivät päätä huimaa - "Ei lainkaan niin paha, miltä aiemmin näytti"

Viime vuonna hellerajaa hätyyteltiin juhannusaattona Seinäjoella, mutta tänä vuonna se jäänee haaveeksi.

Juhannussää
ihmisiä rannalla kesäsäässä
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Juhannuksen sää on poutainen, mutta viileähkö. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan tänään torstaina on viikon viilein päivä. Maan eteläosassa voidaan auringon paistaessa päästä hieman 15 asteen yläpuolelle ja pohjoisessa jäädään viiteen asteeseen.

Kotakorven mukaan Vaasa-Lappeenranta-akselin lounaispuolella sadekuurot ovat torstaina mahdollisia.

– Aivan etelässä voi aurinko pilkahdella, sanoo Kotakorpi.

Sää perjantain juhannusaatolle 23. kesäkuuta.
Sää perjantain juhannusaatolle 23. kesäkuuta. Yle

Juhannusaaton vastainen yö on kylmä, mutta perjantai on poutainen koko maassa. Kotakorven mukaan sadekuurot ovat mahdollisia lähinnä idässä ja rannikolla aurinko voi hyvällä tuurilla näyttäytyä.

Lämpötilat jäävät ajankohdan keskimääräisiin lämpötiloihin verrattuna vaatimattomiksi. Etelässä lämpötila on perjantaina päivällä 15 asteessa ja pohjoisessa 10 asteen molemmin puolin.

– Sää ei ole lainkaan niin paha, miltä aiemmissa ennusteissa näytti. Tosin nyt on 5–10 astetta keskimääräistä viileämpää, sanoo Kotakorpi.

Lauantain vastaisena yönä pilvisyys rakoilee. Maan eteläosassa lämpötila laskee 10 asteeseen ja pohjoisessa voidaan mennä pakkasen puolelle.

Juhannuspäivänä leviää sateita

Juhannuspäivä lauantai ei tuo suuria muutoksia lämpötilojen puolesta. Lämpötilat pysyvät maan eteläosassa 15 asteen tienoilla ja pohjoisessa 10 asteessa. Suomeen leviää lauantaina sadealue lännestä. Iltaan mennessä se on levittäytynyt maan keskiosaan saakka.

– Sataessa lämpötilat jäävät lauantaina lännessä hieman alhaisemmiksi, sanoo Kotakorpi.

Sunnuntai on Kotakorven mukaan sateinen. Lämpötilat ovat samoissa lukemissa, mita aiempina päivinä.

– Auringon paistaessa etelässä voi lämpötila nousta 20 asteeseen. Pohjoisessa on kymmenisen astetta.

Sää lauantain juhannuspäivälle 24. kesäkuuta.
Sää lauantain juhannuspäivälle 24. kesäkuuta. Yle

Viime vuonna helleraja rikkoutui

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannusaattona -tai päivänä on hellettä keskimäärin kerran neljässä vuodessa (siirryt toiseen palveluun), rannikoilla keskimäärin kerran viidessä vuodessa ja Lapissa kerran 10 vuodessa.

Esimerkiksi viime vuonna juhannusaaton lämpimin (siirryt toiseen palveluun), hellerajaa hipova 24,9 astetta mitattiin Seinäjoella. Juhannuspäivänä helleraja rikkoutui monin paikoin etelä- ja keskiosassa maata.

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimääräistä kolempaa oli juhannuksena kaksi vuotta sitten. Tuolloin päivän ylin lämpötila oli monin paikoin 15 asteessa, ja vain maan itäosassa päästiin lähelle 20 astetta. Vieläkin koleampaa oli vuotta aiemmin vuonna 2014, jolloin juhannusaattona 15 astetta ylittyi vain paikoin maan etelä- ja kaakkoisosassa.

Helteisiä juhannuksia, jolloin sekä aattona että juhannuspäivänä on helleraja ylitetty, on Ilmatieteen laitoksen mukaan mitattu vuodesta 1961 vain neljä kertaa Helsinki-Vantaalla, kuudesti Lappeerannassa ja kahdesti Kajaanissa.

*Lue myös: *

Varmasti viileää ja virkistävää – tältä näyttävät uimavesien lämpötilat ja levätilanne juhannuksen alla

Lue seuraavaksi