1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maaperägeologia

Sodankylästä kerätään maaperä- ja vesinäytteitä – GTK täydentää tietojaan

Maastossa saattaa törmätä tänä kesänä autolla ja jalkaisin liikkuviin näytteenottajiin, jotka ottavat maaperä- ja vesinäytteitä.

Maaperägeologia
Luonnontilainen lähde
Hanne Kinnunen / Yle

Geologian tutkimuskeskus täydentää geokemian tietokantaansa ottamalla maaperä- ja vesinäytteitä Sodankylässä tänä kesänä.

Näytteet otetaan lapiolla alle metrin syvyyteen ulottuvista kuopista, jonka jälkeen kuoppa täytetään ja peitetään. Vesinäytteet otetaan pääasiassa lähteistä ja pienistä virtavesistä. Geologian tutkimuskeskuksesta kerrotaan, että työstä ei koidu haittaa ympäristölle.

Näytteenotto on osa GTK:n taustapitoisuuskartoitusta, jonka tavoitteena on selvittää useiden eri alkuaineiden tavanomaiset luonnolliset taustapitoisuudet maaperässä.

Saadut tulokset tallennetaan valtakunnalliseen Taustapitoisuus-karttapalveluun, jonka löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun) Vastaava maaperänäytteenotto toteutettiin viime vuonna Sodankylässä Kevitsan ympäristössä.

Näytteenotto auttaa ympäristötutkimusta

Geologian tutkimuskeskuksen mukaan kartoitus antaa lisätietoja maaperän koostumuksesta ja siitä, miten suuria raskasmetallipitoisuuksia eri maalajeissa voi luonnostaan olla, ja missä ihmisen toiminta näkyy ympäristöissä.

Kartoitus palvelee ympäristötutkimuksia, sillä tietoa tuotetaan ympäristöviranomaisten ja alueen toimijoiden käyttöön.

Näytteenottajat liikkuvat Sodankylässä Rajalan, Koskenkylän, Asentopalon, Kersilön, Sattasen, Petkulan, Moskuvaaran, Puolakkovaaran ja Kelujärven alueilla sekä Postovaaran ja Pahtavaaran pohjoispuolella.

Tietoja kerätään kesäkuun viimeiseltä viikolta heinäkuun puoliväliin saakka.