1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastustus pysäyttää Utøyan uhrien muistomerkin rakentamisen Sørbråtenin niemelle

Saarelle kuolleille 69 nuorelle on kuitenkin edelleen tarkoitus pystyttää muistomerkki. Se sijoitetaan Utøyan laituriin mantereelle.

Utøya
Ruotsalaisen taiteilija Jonas Dahlbergin suunnitelma muistomerkiksi vuoden 2011 joukkosurman uhrien muistoksi Utoyan saarelle Norjaan.
Ruotsalaisen taiteilija Jonas Dahlbergin suunnitelma muistomerkiksi vuoden 2011 joukkosurman Utoyan saaren uhrien muistoksi. Dahlbergin suunnittelemassa teoksessa Sørbråtenin kapea niemi katkaistaisiin. Niemen kärki jäisi kolme ja puoli metriä leveän kuilun päähän ulottumattomiin saaren vierailijoilta.Jonas Dahlberg Studio / EPA

Vesi olisi halkonut Sørbråtenin kapean niemen kahtia. Kuilun seinämään olisi kaiverrettu kuolonuhrien nimet. Muistomerkin nimi olisi ollut Memory Wound. Sen oli suunnitellut ruotsalaistaiteilija Jonas Dahlbergin Utøyan joukkomurhan uhreille.

Muistomerkkiä ei rakenneta Sørbråteniin, joka sijaitsee noin kilometrin Utøyan koillispuolella, kertovat Norjan mediat. Norjan hallitus ilmoitti asiasta eilen keskiviikkona. Vielä vuosi sitten hallitus oli toista mieltä ja toivoi, että muistomerkki valmistuisi tämän vuoden aikana.

– Sørbråtenin muistomerkistä on käyty erittäin laajaa ja aikaa vievää keskustelua, jossa on keskitetty enemmän taideteokseen kuin muistomerkkiin, sanoi ministeri Jan Tore Sanne Norjan kaupallisen TV2:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Sørbråtenin sijaan uhrit saavat muistomerkin, joka sijoitetaan Utøyan laituriin mantereelle. Ministerin mielestä paikka on muistomerkille sopiva.

– Laituri on lähellä Utøyaa, ja se liittyy Utøyan tapahtumiin. Se on suojassa melulta, eikä se ole yhtä näkyvä paikka kuin Sørbråten, huomautti Sanne NRK:n mukaan.

Pelastuslaitoksen, vapaaehtoisten ja naapurien pelastamat nuoret tuotiin Utøyalta laituriin, ja siellä he tapasivat hirmuteon jälkeen.

Sanne toivoo muistomerkistä hillittyä ja arvokasta. Uutta kilpailua muistomerkistä ei kuitenkaan aiota järjestää. Valtion rakennuslaitoksen vastuulle jää johtaa muistomerkkiprojektia.

Myös Norjan hallintokortteleihin suunnitellaan uusi muistomerkki. Alun perin oli tarkoitus, että Sørbråtenilta kaivetut kivet olisi kuljetettu hallintokortteleihin siellä kuolleiden ihmisten muistoksi.

Sørbråtenin asukkaat ovat vastustaneet muistomerkin rakentamista saarelleen ja uhanneet Norjan valtiota oikeustoimilla. He eivät halua saarelleen jokapäiväistä muistutusta joukkomurhasta.

Anders Behring Breivik murhasi Oslon hallintokortteleissa kahdeksan ihmistä ja Utøyan saarella 69 nuorta, jotka olivat 14–18-vuotiata. Joukkomurha tapahtui heinäkuussa 2011.

Korjattu 22. kesäkuuta kello 11.35. Sørbråten on niemi, ei saari, kuten jutussa alun perin väitettiin.

Lue seuraavaksi