1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. LNG-terminaali

Ympäristölle lempeiden polttoaineiden tuotanto valtaa alaa Suomessa – Haminaan aletaan rakentaa LNG-terminaalia

Haminan LNG-terminaali maksaa 95 miljoonaa euroa.

LNG-terminaali
Haminan Energian suunnittelema nesteytetyn maakaasun terminaali on tarkoitus rakentaa Haminan öljy- ja kaasusatamaan
Haminan Energian suunnittelema nesteytetyn maakaasun terminaali on tarkoitus rakentaa Haminan öljy- ja kaasusatamaan.Haminan Energia

Nesteytetyn maakaasun LNG-terminaalin rakentaminen Haminan satamaan käynnistyy.

Haminan Energia ja virolainen energiayhtiö Alexela ovat sopineet 95 miljoonan euron arvoisen LNG-terminaalin rakentamisesta. Vastaanottoterminaalin rakentaa energiayhteiöiden yhteisyritys Hamina LNG Oy.

Suomen ensimmäinen LNG-terminaali valmistui Poriin viime vuonna. Myös Tornioon valmistuva terminaali on jo pitkällä. Se on valmistuessaan Pohjoismaiden suurin. Kaasuyhtiö AGA puolestaan on hyllyttänyt omat suunnitelmansa Rauman LNG-terminaalista.

Suomen ensimmäinen LNG-tankkausasema avattiin Vuosaareen Helsingissä. Kaasutankkausasema löytyy jo myös Turusta. Kaasunmyyntiyhtiö Gasum selvittää uudenlaisen tankkausasemaverkoston käyttöönottoa maantieliikenteen käyttöön. LNG-asemia on suunnitteilla myös muualle Suomeen.

LNG-aluksia HaminaKotkan-satamaan

Nesteytetty maakaasu on ympäristöystävällinen polttoaine, jonka käyttö ei tuota lainkaan rikkioksidipäästöjä. Se täyttää tiukentuvat päästörajoitukset, jotka koskevat muun muassa hiilidioksidipäästöjä. Sen odotetaan korvaavan esimerkiksi meridieseliä ja raskasta polttoöljyä.

Haminaan rakennetaan 30 000 kuution varastosäiliö, josta voidaan toimittaa kaasua Haminan energian jakeluverkkoon, jakeluverkon ulkopuolisille asiakkaille ja maa- ja meriliikenteen tarpeisiin.

Tulevaisuudessa Haminaan on mahdollista rakentaa myös toinen, hieman pienempi varasto.

Terminaalin myötä LNG:tä käyttävien alusten on mahdollista saapua HaminaKotkan satamaan.

Terminaalin rakentaminen työllistää noin sata henkilötyövuotta. Terminaali valmistuu vuoteen 2020 mennessä ja tuo Haminaan kymmenen pysyvää työpaikkaa.

Haminan LNG-hankkeelle on myönnetty Työ- ja elinkeinoministeriön 27,7 miljoonan euron investointituki.

Lue seuraavaksi