1. yle.fi
  2. Uutiset

Keittiömestari Aki Wahlmanin juhannusvinkit: Jo yhdellä raaka-aineella pääsee pitkälle

Keittiömestari Aki Wahlmanin yksinkertaisilla neuvoilla voit säästää juhannuksena sekä aikaa, vaivaa että euroja.

Aki Wahlman
Kokki Aki Wahlman pitelee käsissään juureksia.
Keittiömestari Aki Wahlmanin mielestä riittää, että jokainen kokkaa juuri sellaista ruokaa, jonka itse osaa valmistaa.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Monilla juhannuksen vietto alkaa reissulla suureen automarkettiin. Ostoskärryyn rohmutaan roppakaupalla tavaraa, ja visiitistä jää muistoksi käsivarren mittainen kassakuitti.

Keittiömestari Aki Wahlman kuitenkin muistuttaa, että jokaiseen ruokailuun ei tarvitse hankkia eri raaka-aineita. Esimerkiksi porsaan niska on edullinen raaka-aine, jota voi hyödyntää monena päivänä.

– Se on aina mehukasta. Kun kypsentää possunniskan kun esimerkiksi uunissa ylikypsäksi, oikein pehmeäksi ja mureaksi, niin sitä voi vaikka grillata sen jälkeen.

Pitää muistaa, että moni asia jopa paranee seuraavana päivänä.

Aki Wahlman

– Seuraavana päivänä lihan voi repiä pieniksi paloiksi ja laittaa pitaleivän väliin. Kolmantena päivänä paistaisin possun oikein rapeaksi ja tekisin maalaissalaatin. Siinä olisi yhdestä raaka-aineesta hoidettu yksi ruoka kolmelle päivälle.

Kunnioita raaka-ainetta

Ammattikokeille taloudellinen ajattelu on arkipäivää. Ravintolassa mitään ei saa heittää hukkaan, ja raaka-ainetta kunnioitetaan niin pitkään kuin mahdollista.

Aki Wahlman toteaa, että suomalaisesta ostetusta ruuasta jopa 30 prosenttia päätyy aina hävikiksi.

– Se on ihan järjetön määrä. Pitää muistaa, että moni asia jopa paranee seuraavana päivänä.

Sekoita yksi valkuainen puoleen kiloon erilaista kalakuutiota, ja paista vaikka lettupannulla ohuita pihvejä.

Aki Wahlman

Turkulainen keittiömestari nostaa esimerkiksi uudet perunat.

– Keitän uutta perunaa aika ison määrän ja aika napakaksi. Sitten niitä voi paistaa seuraavana päivänä tai tehdä vaikka grillinyyttejä.

Jauhottomat kalapihvit

Kala on yksi suomalaisen juhlapöydän kestosuosikeista. Aki Wahlmanin yksinkertainen neuvo takaa sen, että esimerkiksi mökkirannasta narratuista pienistä eväkkäistä ei mene mitään hukkaan.

Aloita leikkaamalla erilaisia kalapaloja pieniksi, sentin kuutioiksi. Lisää joukkoon savukalaa.

– Sekoita yksi valkuainen puoleen kiloon erilaista kalakuutiota ja paista vaikka lettupannulla ohuita pihvejä. Mausteeksi vähän suolaa ja pippuria.

– Valkuainen toimii sidosaineena, jolloin ei tarvitse käyttää jauhoja. Tämä on äärimmäisen yksinkertainen juttu. Se maistuu kaikille, keittiömestari toteaa.

Suomalaisia varhaisperunoita torilla.
Uudet perunat kuuluvat myös keittiömestari Aki Wahlmanin juhannuspöytään.Henrietta Hassinen / Yle

Wahlman muistuttaa, että myös esimerkiksi kylmäsavukalaa tai graavia kalaa voi hyödyntää seuraavana päivänä.

– Vähän lämmenneet kalaviipaleet voi paistaa nopeasti kuumalla pannulla tai grillin parilatasolla. Silloin saadaan sellainen hiillostetun kalan tunne. Kalaa voi myös käyttää uudelleen vaikka aamulla munakokkelin kanssa.

Lue seuraavaksi