Hyppää sisältöön

Valopiuhan kalleus hämmästyttää Rääkkylässä – verkkoyhteys uudelle omakotitontille 2 000 euroa + kk-kulut

Rasivaarassa asuva Leena Härkänen jätti valokuituyhteyden avaamisen sikseen ja päätyi mobiililaajakaistaan.

Kuva: Yle

Rääkkylän valokuituyhteyden hintapolitiikka on herättänyt hämmästystä osassa asiakkaita.

Tappiollinen Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta on rakennuttanut valokuituverkon, jonka hintatasoa ihmettelee muun muassa Rasivaarassa asuva Leena Härkänen.

Härkäsen perheen asuttamalle tontille vedettiin jo vuosia sitten valokuituyhteys – nainen maksoi tuolloin 400 euroa niin sanotusta uinuvasta liittymästä.

Nyt hän aikoi avata aikuiselle pojalleen nettiyhteyden, mutta tuli nopeasti toisiin aatoksiin. Yhteys olisi maksanut kokonaisuutena yli tuhat euroa, kun lasketaan yhteen jo maksettu uinuva liittymä 400 euroa, sen avaaminen 500 euroa ja modeemi 120 euroa.

– Oltiin kyllä järkyttyneitä hinnasta. Ei riittäisi rahat moiseen. Pitäisi varmaan olla syömättä, sanoo Leena Härkänen.

Nykyisin osuuskunnan valopiuhakulut ovat Rääkkylässä vielä suuremmat. Nyt yhteyden rakentaminen maksaa uudelle omakotitontille jo kaksituhatta euroa, jonka päälle tulevat muutaman kympin kuukausikulut.

Leena Härkänen asuu noin viidensadan asukkaan Rasivaaran kylässä. Kuva: Härkäsen Facebook-profiili.

Valinnaksi mobiililaajakaista

Leena Härkänen ei ole halunnut ottaa Rääkkylän valokuituverkkoa aktiivikäyttöön, vaan päätyi hankkimaan mobiililaajakaistan. Harmittamaan jää ainoastaan uinuvasta liittymästä pulitettu 400 euroa.

– Parhaimmillaan sataan megaan yltävä mobiililaajakaista maksaa meille 36,40 euroa kuukaudessa. Kun modeemi on maksettu vuodessa, hinta tipahtaa 16,90 euroon kuukaudessa, sanoo Härkänen tyytyväisenä.

Ei riittäisi rahat moiseen.

Leena Härkänen

Vuodesta 2012 asti hiljalleen rakennettua Rääkkylän valokuituyhteyttä käyttää yli 1 400 ihmistä.

– Valokuituliittymän kautta saatavat palvelut ovat olleet pelastus monille katvealueella asuville ihmisille, puolustautuu Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunnan palveluvastaava Marketta Roivas.

.
.