Hyppää sisältöön

Data-analyysi piirtää kuvan somettajien Venäjästä: kartta kertoo, missä kaveerataan ulkomaisten kanssa

Monella venäläisellä on ystävä Ukrainassa, itäsiperialaiset yllättävät suhteilla Yhdysvaltoihin.

Tutkitun datan mukaan Vkontakte-yhteisöpalvelua käytetään Venäjällä erityisesti maan pohjoisosissa.

Muutama vuosi sitten väestöntutkija Nadezda Zamjatina törmäsi Venäjällä tyypilliseen ongelmaan: virallinen tieto loppui kesken.

Zamjatina halusi selvittää, miten venäläiset muuttavat maan sisällä, mutta tietoja ei ollut tai ne olivat vanhentuneita. Aiemmin tutkijoiden käytössä olleet tiedot yritysten työntekijöiden muuttoliikkeestä oli nekin salattu vuosien saatossa. Miettiessään, mistä etsiä avointa dataa, Zamjatina sai idean: jos jossain on helposti saatavilla avointa tietoa venäläisistä, niin VKontakte-yhteisöpalvelussa.

Vkontakte on käytännössä venäläisten Facebook. Kumpaakin palvelua yhdistää se, että käyttäjät jakavat niissä lähes huomaamattaan paljon avointa tietoa itsestään. Kuten minkä ikäisiä he ovat, missä he ovat syntyneet ja mitä opiskelleet.

Analysoimalla miljoonien käyttäjien avoimia tietoja Zamjatinan johtama kymmenhenkinen tutkijakollektiivi pyrki selvittämään, mihin maansisäiset muuttosuunnat virataavat. Analyysi paljasti kuitenkin paljon muutakin Vkontakten käyttäjistä, esimerkiksi nimitrendejä.

Kaikki tiedot koottiin kymmeniin interaktiivisiin karttoihin, ja projekti sai nimekseen "Venäjän virtuaalinen kansa (siirryt toiseen palveluun)".

Zamjatina painottaa, että kerättyä tietoa ei voi pitää kattavana kuvana Venäjästä. Ennemmin projekti maalaa kuvan siitä, millainen on virtuaalinen Venäjä.

Tuo kuva taas paljastaa kiinnostavia seikkoja muun muassa muuttoliikkeistä, unelmista ja ystävyydestä.

Ystävät löytyvät rajoilta – ja Yhdysvalloista

Käyttäjien perustietojen ohella tutkijat analysoivat ystävyyssuhteiden määrää sekä sitä, missä virtuaaliset ystävät asuvat.

Kaikista eniten ystävyyssuhteita on tietojen perusteella Vologdan alueella, missä jokaisella käyttäjällä on keskimäärin 43 ystävää. Tšetšeniassa ollaan sulkeutuneempia, sillä sama luku on alueella 7.

Moskovalaisilla on keskimäärin eniten ulkomailla asuvia ystäviä.

Ystävyyssuhteista muodostetut kartat taas paljastavat, että ukrainalaiset ovat venäläisten virtuaalinen ystävyyskansa: ulkomailla asuvista ystävistä suurin osa asuu Ukrainassa.

Joillain raja-alueilla ulkomaisten ystävyyssuhteiden johtajaksi kiilaa Valko-Venäjä. Mutta Siperia yllättää: Itä-Siperiassa sijaitsevan Jakutian alueen tärkeänä ystävyysmaana erottuu Yhdysvallat. Tutkija Nadezda Zamjatina selittää yhteyksiä Itä-Siperian maantieteellisellä läheisyydellä Yhdysvaltoihin.

Zamjatinan mukaan ulkomailla asuvien kaverien verkostosta voi arvailla muitakin kiinnostavia seikkoja.

– Tšetšeniasta on paljon yhteyksiä Kazakstaniin, mikä voi johtua tšetšenialaisten pakkosiirroista alueelle Neuvostoliiton aikaan, Zamjatina kertoo.

Yksi ulkomaisten ystävien määrää rajoittava seikka lienee se, että VKontakte on suosittu lähinnä Itä-Euroopassa ja Venäjällä. Monilla venäläisillä on myös Facebook-tili, jonka kautta saatetaan olla ennemmin yhteyksissä ulkomaisiin ystäviin.

Minne hävisivät Vladimirit?

Tutkijat haravoivat VKontakte-käyttäjien joukosta myös viittauksia kulttuurisista trendeistä. Kuten siitä, kuinka moni tietyn ikäisistä somettajista on saanut nimensä kosmonautti Juri Gagarinin mukaan. Nimen suosio näkyy selvänä piikkinä vuonna 1961–1963 syntyneiden joukossa.

Muoti-ilmiöt on muutoinkin helppo havaita kartoista. Miesten nimissä Aleksandr ja Sergei ovat selvästi suosituimpia miesten nimiä aina 2000-luvun alkuun.

Presidentti Vladimir Putin ei näytä saaneen aikaan näkyvää sen suurempaa trendiä. 2000-luvun alkupuolella syntynyt somettava venäläismies on hyvin todennäköisesti nimeltään Daniil. Putin itse on syntynyt vuonna 1952, ja vielä 1950-luvulla Vladimir onkin ollut joillain alueilla suosituin miehen nimi.

Naisten suhteen suosituimmat nimet ovat yli 30-vuotiailla Tatjana, Jelena ja Natalia, kun taas Anastasia on suosituin nimi 1990-luvulta alkaen.

Unelmat julki etukäteen

Kaikista koulutetuimmat käyttäjät löytyvät datan mukaan Venäjän Kauko-Idästä: Amurin alueelta ja Primorjen aluepiiristä. Kummankin alueen VKontakte-käyttäjistä 34 prosenttia kertoo suorittaneensa korkeakoulututkinnon.

Suomen lähialueilla asuvista käyttäjistä vain 11 prosenttia kertoi omaavansa korkeakoulututkinnon.

Alhaisin koulutustaso löytyy tietojen mukaan aivan Suomen naapurista. Sekä Karjalassa että Leningradin alueella korkeakoulututkinnon ilmoittaa suorittaneensa vain 11 prosenttia käyttäjistä.

Osa nuorista käyttäjistä ilmoittaa jo etukäteen käymänsä yliopiston perustiedoissaan, vaikka on ikänsä puolesta vielä koulussa. Tutkijat päättelivät, että nämä nuoret haaveilevat yliopistokoulutuksesta.

Selkeästi yleisintä ilmiö oli kaupunkilaisnuorten ja poikien keskuudessa. Moskovalaisista alle 17-vuotiaista nuorista miehistä jopa 18 prosenttia kertoi etukäteen unelmiensa yliopiston.

Itä tyhjenee

Mutta miten kävi varsinaisen aiheen, jota tutkijaryhmä lähti selvittämään, venäläisten muuttoliikkeiden?

Maansisäiset muuttoliikkeet paljastavat karun tosiseikan: kaikki muuttavat idästä länteen, ja kansa pakkautuu suuriin kaupunkeihin.

– Näyttää olevan säännönmukaista, että aina muutetaan länteen. Kauko-Idästä saatetaan muuttaa Krasnojarskiin, kun taas Itä-Siperiasta Tjumeniin ja niin edelleen, Zamjatina sanoo.

Itä-Venäjän tyhjeneminen on pitkään tunnistettu ongelmaksi myös Venäjän johdossa, ja muuttovirtaa on koitettu kääntää erinäisten valtiollisten ohjelmien avulla.

Somen perusteella siinä ei ole onnistuttu. Zamjatina muistuttaa, että selvityksessä on kyseessä ennemmin Venäjän virtuaalinen maantiede kuin todellinen tilanne.

Tilastoissa näkyy esimerkiksi, kuinka venäläiset pyöristävät omaa sosiaalista statustaan ylöspäin, sillä moskovalaisiksi ja pietarilaiseksi ilmoittautuu huomattavasti useampi käyttäjä kuin kaupungeissa on asukkaita.

Netissä kun voi olla mitä haluaa.

.
.