Liittouma julkaisi kuvan Mosulin tuhotusta kaltevasta minareetista – Suomalainen arkeologi: "Taas tuli syvä suru"

Moskeija oli rakennettu vuosina 1172–1173.

Yhdysvaltain johtaman liittouman julkaisema ilmakuva, jonka kerrotaan esittävän al-Nurin keskiaikaisen moskeijan raunioita. Kuva: COMBINED JOINT TASK FORCE HANDOUT / EPA

Mosulin yli 800-vuotiasta kaltevaa minareettia ja moskeijaa ei enää ole. Yhdysvaltain johtaman liittouman julkaisema ilmakuva osoittaa lähes koko kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen tuhoutuneen.

– Tuli taas syvä suru, toteaa Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus Helsingin yliopistosta.

Kuva: Sebastian Backhaus / AOP

Hän huomauttaa, että al-Nurin moskeija oli paitsi tärkeä varhaisislamilainen monumentti, myös uskonnollinen keskus monille muslimeille. Kolme vuotta sitten Mosulin asukkaat muodostivat ihmisketjun moskeija-alueen ympärille suojellakseen sitä Isisiltä.

– Se osoittaa, että se oli tärkeä heille. Se ei ollut vain vanha torni, eikä vain uskonnollinen monumentti, vaan osa paikallista identiteettiä, huomauttaa Aro-Valjus.

Moskeijan rakennutti Mosulin ja Aleppon hallitsija Nur al-Din Mahmoud Zang 1100-luvun lopulla. Aro-Valjuksen mukaan se esiintyy kaikissa islamilaisen arkkitehtuurin perusteoksissa.

– Minareetin tiilinen geometrinen koristelukuviointi oli hyvin erityinen ja oikeastaan ainutlaatuinen, sanoo Aro-Valjusö.

Yhdysvaltain johtaman liittouman mukaan äärijärjestö Isis on vastuussa tuhosta. Isisin mukaan liittoumaa on syyllinen moskeijan tuhoamiseen. Olipa syyllinen kumpi tahansa, Isis on aiemmin tuhonnut historiallisesti merkittäviä kohteita.

Syyrian Palmyran temppelien räjäytykset ovat hallinneet länsimaista uutisointia, mutta Isis tuhosi Mosulissa jo kolme vuotta sitten profeetta Joonan hautapyhätön ja moskeijan. Siitä ei syntynyt juuri lainkaan kohua, huomauttaa Aro-Valjus.

– Me länsimaissa painotamme oman länsimaisen kulttuurimme juuria. Meillä on eräänlainen arvovinoutuma. Näemme vain meille tärkeät kulttuurihistorialliset kohteet uutisina. Meillä vähemmän tunnetut kohteet jäävät vähemmälle huomiolle, hän väittää.

– Mosulilaisille al-Nurin moskeijan tuhoutuminen on yhtä tärkeä asia kuin Palmyran temppelien tuhoutuminen palmyralaisille, Lähi-idän arkeologian dosentti Sanna Aro-Valjus huomauttaa.