Orimattila nyhjäisee radanvarteen kaupunginosaa tyhjästä – Koska Henna alkaa poikia rahaa?

Orimattila rakentaa 15 000 asukkaan kaupunginosaa pellolle radanvarteen. Kaupungin päättäjät pohtivat joka vuosi, kuinka paljon unelmien asuinpaikkaan uskaltaa panostaa.

Orimattila
Havainnekuva : puistomainen kaupunkinäkymä: ihmisiä ulkoilemassa, taustalla kerrostaloja
Orimattilan kaupunki

Jokainen kunta haluaa lisää veronmaksajia. Orimattila ei ole tyytynyt pelkkään strategiapaperiin, vaan kaupunki on sinnikkäästi ajanut eteenpäin unelmaansa – puutarhakaupunginosaa, ekologista Hennaa. Tosin ei ilman soraääniä.

Orimattilassa ja sen ulkopuolellakin on tuotu julki epäuskoa kaupungin mahdollisuuksiin luoda 15 000 asukkaan kaupunginosa tyhjästä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Aimo Ryynäsen (kok.) mielestä kaikki mahdollisuudet ovat olemassa.

– Hennan lisäarvo on se, että se on erinomaisella paikalla ja saamme sinne aseman.

Tunnin välein liikennöivä Z-juna alkaa pysähtyä Hennan uudella asemalla joulukuussa ja kaupunginosan ensimmäiset tontit ovat tulleet äskettäin myyntiin.

Valtuuston puheenjohtajana aloittanut Riitta Lonka (kesk.) on suhtautunut Hennaan kriittisesti.

– Innolla seuraan, miten tonttikauppa lähtee käyntiin. Mutta jos se ei lähde, meidän pitää olla rohkeita ja katsoa, kuinka paljon me siihen vielä investoimme. Johan se tämän vuoden puolella näkyy, miltä se näyttää.

Nykyisin Orimattilassa on runsaat 16 000 asukasta.

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok) ja
Orimattilan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen (kok.) ja valtuuston puheenjohtaja Riitta Lonka (kesk.).Marjo Pirilä / Yle

Henna herättää tunteita puolesta ja vastaan

Uuden kaupunginosan luominen ei ole helppoa, sillä Hennaan asumaan asettuvat kaipaavat palveluita, koulua, päiväkotia ja kaikkia niitä herkkuja, mitä myyntipuheissa on luvattu. Hennaa markkinoidaan puutarhakaupunki-imagon lisäksi digitaalisilla palveluilla ja energiatehokkuudella.

– Totta kai siinä vaiheessa, kun alue alkaa vetää, koulut ja päiväkodit on hoidettava. Näistä on tietysti suunnitelmat. Ja nämä palvelevat myös Hennan ympäristöä, sanoo Ryynänen.

Sekä Ryynänen että Lonka vakuuttavat, että muu kaupunki ei jää mistään paitsi Hennan takia.

– Minulle kaikkein tärkeimpiä ovat jo täällä asuvat. Meidän pitää huolehtia niiden palveluverkosta, jotka nyt maksavat veroa tänne, sanoo Lonka.

Ryynäsen mielestä ei voi sanoa, että Orimattila seisoisi tai kaatuisi Hennan varassa.

– Emme me elä ja kuole Hennan varassa. Se on vain yksi kehittämisen kohde. Meillä on voimakkaasti kehittyvä Pennala ja keskustaajama, jonka haluamme eläväksi ja viihtyisäksi.

Riitta Lonka haluaisi harkita entistä tarkempaan, kuinka paljon Hennaan vielä investoidaan.

– Olen kovasti toivonut, että Hennan riskianalyysejä käytetään työkaluina vielä enemmän. Se antaa pohjaa meille, uskallammeko vai emmekö uskalla pumpata Hennaan lisää euroja.

Reitti kasvu-uralle?

Aimo Ryynänen haluaisi suhteellisuudentajua Henna-kritiikkiin.

– Nyt on se tilanne, jossa me ensimmäistä kertaa pääsemme rahastamaan Hennasta. Meillä on vuotuisen budjetin summa 100 miljoonaa euroa. Me olemme viiden vuoden aikana investoineet Hennaan alle viisi miljoonaa. Ne ovat kaikki reaaliomaisuudessa, kuten maassa.

Hän muistuttaa Pennalan alueesta, josta kaupunki osti ensimmäiset tontit jo 1980-luvulla.

– Syy miksi me haluamme kehittää Hennaa, Pennalaa, Tuuliharjaa ja muita alueita, on se, että haluamme päästä kasvu-uralle. Väestö vähenee ja vanhenee. Meillä oli viime vuoden lopussa tuhat työtöntä. Siksi etsimme ulospääsyä tilanteesta.

Ryynänen kehottaa tuomaan paremmat ideat pöytään.

"Ihan varmasti uimahalli tulee"

Orimattilalla on edessään isot investoinnit. Urheilutaloa rakennetaan kahdessa vaiheessa, ja toiseen vaiheeseen sisältyy uimahalli. Kaupunki velkaantuu. Tänä vuonna se ottaa lainaa talousarvion mukaan 7,7 miljoonaa euroa.

Valtuuston puheenjohtaja Riitta Lonka vakuuttaa, että tärkeistä investoinneista ei nyt tingitä.

– Ihan varmasti uimahalli tulee. Nämä ovat vetovoimamme lisäämistä. Näillä niitä asukkaita houkutellaan.

– Emmehän me näin paljon ole lainaa ottaneet moneen vuoteen. Kyse on investoinneista, joita teemme tulevia vuosikymmeniä varten, toteaa puolestaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aimo Ryynänen.