Tulli paljasti useita huumausaineiden salakuljetuksia länsirajalla – "lyhyessä ajassa monta tapausta"

Tulliylitarkastaja Tuomo Kunnari pitää tilannetta harvinaisena, koska salakuljetuksia oli lyhyessä ajassa useampia ja tekijät liikkuivat julkisilla kulkuneuvoilla.

Huumetakavarikko
Kyltti valtakunnan rajalla Torniossa, taustalla tullin partioauto.
Antti Heikinmatti / Yle

Tulli on tutkinut alkukesän aikana useita Suomen ja Ruotsin rajalla Lapissa paljastuneita huumausaineiden salakuljetustapauksia.

Touko-kesäkuun aikana Tulli takavarikoi marihuanaa kolmelta eri ulkomaalaiselta henkilöltä ja kolmella eri kerralla. Takavarikointi tehtiin heidän saapuessaan Tornion kautta Suomeen. Huume-erät painoivat yhdestä kilosta kolmeen kiloon.

Lisäksi suomalaiselta henkilöltä takavarikoitiin noin 500 Subutex-tablettia hänen saapuessaan Ruotsista Suomeen. Kaikki salakuljettajat matkustivat julkisilla kulkuneuvoilla.

– Harvinaista, että nyt oli näin lyhyessä ajassa monta tapausta ja että tekijät liikkuvat julkisilla kulkuneuvoilla, kertoo tulliylitarkastaja Tuomo Kunnari.

Tullin takavarikoimat huumausaineet oli hankittu Ruotsista tai muista Euroopan maista, ja ne oli tarkoitus kuljettaa eri puolille Suomea.

– Havaintojen mukaan pienempien huume-erien kuljettaminen pohjoisen maarajan yli on lisääntynyt. Nyt on jäänyt kiinni useita pienempiä lasteja kun ennen tapauksia oli harvemmin, mutta huume-erät olivat isompia. Lisäksi Tulli on onnistunut hyvin länsirajan valvonnassa, Kunnari sanoo.

Marihuanaa kassissa.
Tulli

Huumausaineiden salakuljetusyritykset eivät liittyneet toisiinsa, ja Tulli on tutkinut niitä epäiltyinä törkeinä huumausainerikoksina. Tullin esitutkinnan aikana on ollut vangittuina tai pidätettyinä yhteensä neljä henkilöä.

Kaikki huumausainerikostapaukset on siirretty syyteharkintaan Lapin syyttäjänvirastoon.