1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veden lämpötila

Tarkeneeko juhannuksena uida? Katso uimavesien lämpötilat täältä

Viileiden ilmojen ansiosta levätilanne on koko maassa hyvä. Vesien lämpötilat eivät juhannuksena juuri nouse.

veden lämpötila
Uimareita Rovaniemen uimarannalla
Uula Kuvaja / Yle

Juhannuksena Suomessa päästään nauttimaan viileistä uimavesistä, sillä järvivesien lämpötilat ovat koko maassa keskiarvojen alapuolella.

Etelä- ja Lounais-Suomessa lämpötilat ovat 15-16 asteen tuntumassa, Itä-Suomessa muutaman asteen alempana. Lapissa järvivesien lämpötilat jäävät kymmenen asteen tienoille.

Pintavesien lämpötilat
Yle

Pintavedet ovat edelleen pääosin tavanomaista viileämpiä, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta (Syke). Myös merivesi on yhä viileää. Avomerialueilla lämpötila vaihtelee 10 asteen molemmin puolin, rannikolla vesi on hieman lämpimämpää.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että järvivesien lämpenemistä ei juhannuksen aikana ole juurikaan odotettavissa. Vaikka juhannus on poutainen, lämpötilat eivät päätä huimaa.

Järvivesien lämpötiloista tehtyjä havaintoja voi katsoa (siirryt toiseen palveluun) Järviwiki-verkkopalvelussa.

Sinilevää esiintyy vain vähän

Viileyden ansiosta levätilanne on hyvä. Biologi Satu Maaria Karjalainen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo järvien levätilanteen olevan hyvin maltillinen, eikä levien määrän lisääntymistä ole juhannuksen aikana odotettavissa.

Runsaasti sinilevää on valtakunnallisista havaintopaikoista havaittu vain Haapajärvellä Lappeenrannassa. Hieman sinilevää on havaittu kuudella järvellä Etelä- ja Keski-Suomessa. Näistä kolmella järvellä havainto on ensimmäinen tänä kesänä.

– Suomen merialueilla vallitsee tyypillinen alkukesän tilanne, eikä sinileväkukintoja ole juhannuksen alla havaittu. Sen sijaan sinilevältä erehdyttävästi näyttävää männyn siitepölyä on paikoin runsaasti, sanoo tutkija Heidi Hällfors Suomen ympäristökeskuksesta tiedotteessa.

–Jos siitepölyä on vedessä, on sitä yleensä myös kuivalla maalla. Sinilevät puolestaan esiintyvät vedessä tai rantaviivalla ja runsastuvat vesien lämmettyä eli yleensä vasta keskikesästä eteenpäin, Hällfors kertoo.

Hällfors muistuttaa, että sinilevän voi varmuudella tunnistaa ainoastaan mikroskooppitutkimuksella, joten veden värjäytymiin tulee suhtautua asianmukaisella varovaisuudella.

Valtakunnallinen leväseurantakartta (siirryt toiseen palveluun) ympäristöhallinnon sivuilla.

Lue seuraavaksi