Räjähdevalmistaja Forcitille 40 000 euron sakot räjähderikoksesta ja ympäristörikkomuksesta – tuhansia evakuoitiin savuavan kontin takia

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Forcit Oy:n räjähderikoksesta ja ympäristörikkomuksesta. Lisäksi neljälle työntekijälle luettiin sakkorangaistus. Tuhansia ihmisiä evakuoitiin Laukaan Vihtavuoressa suuronnettomuusuhan vuoksi kesällä 2013.

Räjähderikos
Kuumentunut jätekontti savusi räjähdevalmistaja Forcitin Vihtavuoren tehdasalueella Laukaassa.
Keski-Suomen pelastuslaitos

Räjähdetehtaan savuava jätekontti aiheutti räjähdysvaaran ja suurevakuoinnin Laukaassa neljä vuotta sitten. Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tänään ratkaisunsa tapahtumista nostetussa räjähde- ja ympäristörikosjutussa.

Jutussa oli kyse sekä savunneesta, räjähdysuhkan aiheuttaneesta räjähdysainejätekontista että konttien käsittelyyn liittyvistä rikosepäilyistä.

Lisäksi tutkittiin vaarallisen aineen kuljetusrikosta, joka koskee räjähdysainejätettä sisältäneen materiaalin kuljettamista Pyhäsalmen kaivokselta Vihtavuoreen. Suuronnettomuusvaaran aiheuttanut kontti oli toimitettu kaivokselta Forcitin Vihtavuoren laitokselle jo vuotta aiemmin, eikä sen savuamisreaktion syystä ole edelleenkään selvyyttä.

Kartta Jyväskylä-Laukaa-Vihtavuori -alueesta.
Yle Uutisgrafiikka

Räjähdeainevalmistaja Forcit Oy tuomittiin käräjäoikeudessa 40 000 euron yhteisösakkoon räjähderikoksesta ja ympäristörikkomuksesta. Lisäksi yritys tuomittiin menettämään valtiolle sen laiminlyönneillään saama taloudellinen hyöty, jonka suuruudeksi käräjäoikeus arvioi 25 000 euroa.

Forcit oli käräjäoikeuden mukaan hyötynyt taloudellisesti uuden ympäristöluvan hakematta jättämisestä, minkä vuoksi oli säästynyt myös kuljetuskustannuksia sekä säiliöiden uusimiskustannuksia.

Oikeus kuitenkin katsoi, että virheellisen menettelyn takia ei aiheutunut konkreettista räjähdyksen tai suuronnettomuuden vaaraa.

Työntekijöille päiväsakkoja

Forcitin lisäksi syytteessä oli yhteensä yhdeksän työntekijää. Osa vastaajista oli Forcit Oy:n, osa Pyhäsalmen kaivoksen työntekijöitä.

Työntekijöiden osalta käräjäoikeus hylkäsi yhteensä viiden vastaajan syytteet. Muun muassa syytteet vaarallisen aineen kuljetusrikoksista kaatuivat.

Yhteensä neljä Forcit Oy:n työntekijää sai sakkotuomion räjähderikoksesta, heistä kahdelle rangaistus määrättiin myös ympäristörikkomuksesta. Päiväsakkoja työntekijöille tuli maksettavaksi 20–30, rahallisesti sakkojen suuruus vaihtelee runsaasta tuhannesta eurosta enimmillään 3020 euroon.

Vihtavuoren räjähdetahtaan alueelta nousevaa höyryä helikopterista kuvattuna.
Vihtavuoren räjähdetehdas 10.7.2013.Yle

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.