1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhalla romulla ajava nuori maksaa tuplasti enemmän kuin 78-vuotias – uusi liikennevakuutuslaki hellii tarkan ja kokeneen autoilijan lompakkoa

Uusi liikennevakuutuslaki on lisännyt kilpailua vakuutusmarkkinoilla.

liikennevakuutus
Minna Sinisalo ja Toyota Corolla
Minna Sinisalo ja Toyta Corolla.Ville Pisto / Yle

Liikennevakuutusten sisällöissä ja hinnoissa on isoja eroja. Syynä on se, että myös kuskeissa ja autoissa on paljon eroja. Esimerkiksi vasta kortin saanut nuori pulittaa enemmän vakuutusmaksua kuin kokenut kuski, jolle ei ole sattunut kolareita.

Liikennevakuutusmaksu on Suomen yleisin vakuutus. Vuosittain autoilijat pulittavat vakuutusmaksuja vakuutusyhtiöille yli 800 miljoonaa euroa.

Samalla vuoden alusta voimaan astunut uusi liikennevakuutuslaki on muuttanut vakuutuksia ja niiden hintoja. Tarkka ja kokenut kuski voi saada jopa satojen eurojen säästön. Autoliitto kannustaakin autoilijoita vertailemaan vakuutusvaihtoehtoja.

Parikymppinen Minna Sinisalo ja kohta kahdeksankymppinen Lasse Jyräs kertovat, miten heidän vakuutusmaksunsa muodostuvat.

minna sinisalo ja toyota corolla 2
Minna Sinisalo ja Toyota Corolla.Ville Pisto / Yle

*Kuka: *Minna Sinisalo, autonasentaja ja purkaamotyöntekijä, Myllykoski

Syntynyt: 1994

*Ajaa: *Toyta Corolla vuosimallia 1997

*Vakuutus: *Pelkkä liikennevakuutusmaksu

*Hinta: *460 euroa

– Corollani on aivan karvalakkimalli. Siinä ei ole edes radiota. Liikennevakuutusmaksuni on melkein 500 euroa, ja se tuntuu aika hurjalta. Autosta saisi juuri sen verran, jos sen myisi. Kyllä se maksu vähän harmittaa. Keväällä vakuutukseni maksoi melkein tuplasti enemmän. Sitten päätin vaihtaa vakuutusyhtiötä ja otin Corollasta osakaskon pois. Samalla sain paremmat bonukset. Uutta vakuutusyhtiötä ei haitannut, että minulle sattui vahinko viisi vuotta sitten. Siinä oli näyttämisenhalua ja vauhtiakin vähän liikaa. Ajoin ulos, ja samalla liikennemerkin kumoon. Jouduin soittamaan vakuutusyhtiölle ja kerroin kaupungille, mitä oli tapahtunut.

Lasse Jyräs ja skoda
Lasse Jyräs ja Skoda Octavia.Ville Pisto / Yle

*Kuka: *Lasse Jyräs, eläkeläinen ja autoharrastaja, Kuusankoski

*Syntynyt: *1939

Ajaa: Skoda Octavia vuosimallia 2007

*Vakuutus: *Täyskasko, joka sisältää liikennevakuutusmaksun

Hinta: 207 euroa

– Täytyy koputtaa puuta, sillä minulle ei ole sattunut yhtään liikennevahinkoa. Sen vuoksi bonukseni ovat täydet eli 70 prosentin tienoilla. Minulla on Skodan lisäksi neljä museoautoa: Mercedes 220, Alfa Romeo Spider, Volkswagen kupla ja Pyhimys Volvo. Ne kaikki ovat vakuutettuja samaan vakuutusyhtiöön. Autoilla on erilliset vakuutukset, mutta keskittämällä saa alennusta. Samassa vakuutusyhtiössä on myös vaimoni auto. Vuosi sitten kilpailutin vakuutukseni, mutta niihin ei tullut muutoksia. Jos nyt on tullut lakimuutos, niin täytyy yrittää uudestaan.

100 000 liikennevahinkoa vuosittain

Liikennevakuutus on lakisääteinen vahinkovakuutus, joka korvaa liikennevahinkoja. Se on Suomen yleisin vakuutus.

Viime vuonna liikennevakuutusmaksuja maksettiin yhteensä yli 800 miljoonaa euroa. Niistä vakuutusyhtiöt maksavat vakuutukset. Suomessa tapahtuu vuosittain noin 100 000 liikennevahinkoa, kerrotaan tietoja tilastoivasta Onnettomuustietoinstituutti OTI:sta.

Liikennevakuutusmaksun lähtöhinta perustuu vakuutusyhtiön tekemään riskianalyysiin, joka on yhtiökohtainen. Ainoa asia, mitä yhtiöt eivät saa arvioida, on vakuutuksenottajan sukupuoli.

Sen sijaan riskiä lisäävät esimerkiksi vanha, pieni tai liian tehokas auto. Myös kaupungissa asuminen on yleensä riski. Se johtuu siitä, että kaupungeissa ajaville tapahtuu enemmän kolareita kuin harvemmin asutulla seudulla asuville.

Ikä on liikennevahinkoriski

Myös nuori ikä nähdään liikennevahinkoriskinä, minkä vuoksi nuorella liikennevakuutusmaksun lähtöhinta voi olla korkea. Nuorilla vakuutusmaksusta tekee kalliin myös se, että heidän bonuksensa ovat alhaiset. Bonusjärjestelmä on osa liikennevakuutusta. Vakuutusyhtiöt antavat ajan myötä kohoavaa bonusta niille, jotka ajavat ilman vahinkoja. Usein korkein bonus on 80 prosenttia vakuutuksen hinnasta.

Vuoden alusta tuli voimaan pitkään valmisteltu liikennevakuutuslain muutos. Nyt bonukset kertyvät kuskikohtaisesti, kun aiemmin ne olivat autokohtaisia. Autoliitto kannustaakin kilpailuttamaan liikennevakuutukset. Säästö voi olla satoja euroja.

– Lain tavoitteena on se, että ne jotka eivät aiheuta vakuutusmaksuja, eivät maksa vakuutusmaksuja määräänsä enempää. Ne, jotka aiheuttavat enemmän vahinkoja, maksavat puolestaan enemmän vakuutusmaksuja. Positiivista bonusjärjestelmän vapauttamisessa on se, että se tuo astetta enemmän kilpailua ja erilaisia vakuutustuotteita markkinoille, sanoo Autoliitto ry:n toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Lasse Jyrkäs ja Minna Sinisalo
Ville Pisto / Yle
Lue seuraavaksi