Sisäilmaongelmia runsaasti Kuopion kaupungin kiinteistöissä – psykiatrian keskuksen työntekijöille etsitään väistötiloja

Viime vuonna sisäilmailmoituksia tehtiin kaupungin kiinteistöistä kaikkiaan 160.

sisäilmaongelmat
Psykiatrian keskus Kuopiossa
Psykiatrian keskus painii sisäilmaongelmien kanssa.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupungin omistamissa ja käyttämissä kiinteistöissä on havaittu runsaasti sisäilmaongelmia. Viime vuonna sisäilmailmoituksia tehtiin kaupungin kiinteistöistä kaikkiaan 160.

Osassa ilmoituksista on kyse kosteus- ja homevaurioista, mutta runsaasti on myös materiaalilähtöisiä päästöongelmia sekä lämpöolosuhteista ja teollisista mineraalikuiduista johtuvia tai ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia, sanoo Kuopion kaupungin sisäilmatyöryhmän jäsen Petri Hartikainen.

Hartikainen muistuttaa, että rakennuksiakin on paljon ja kuntaliitosten myötä haastetta korjauksiin kertyy lisää.

– Meillä on järjestetty ilmoitusmahdollisuus hyvin matalalla kynnyksellä, esimiehillä on oikeastaan velvollisuuskin ilmoittaa sisäilmaongelmista ja niin saamme aika nopeasti kenttätietoa. Kaikki ilmoitukset otamme vakavasti.

Psykiatrian keskuksella hankalin tilanne

Kuopion psykiatrian klinikka on tällä hetkellä mittavin ongelmakohde, jossa sisäilmakorjauksia tehdään. Niiralassa sijaitsevaa keskusta pyörittää Kuopion kaupungin ohessa myös Kuopion yliopistollinen sairaala. Väistötiloja henkilöstölle haetaan parhaillaan.

– Kohteelle on perustettu Kuopion menettelytapaohjeen mukaisesti sisäilman tarkastusryhmä ja tässä tapauksessa myös toisen organisaation eli KYSin kanssa viedään asioita eteenpäin, Hartikainen sanoo.

Hän kertoo, että psykiatrian keskuksen talo ei kuitenkaan kokonaan tyhjene.

– Käyttöä järjestellään ja korjauksia tehdään, näillä näkymin uudemmalla puolella toiminta jatkuu korjausten jälkeen. Väistötiloja tietylle porukalle järjestetään. Siellä on paljon käyttäjiä ja kaikki eivät mahdu jäljelle jäävään kokonaisuuteen.

Psykiatrian keskuksen talossa on henkilökuntaa yli 80. Sisäilmaongelmat ovat olleet kiinteistössä arkipäivää jo monia vuosia. Henkilökunta on oireillut monin tavoin ja osa on joutunut hakeutumaan kokonaan muualle sisäilmaongelmien takia.

"Omalla urallani kaikkein haasteellisin yksikkö"

Kuopion kaupunki ja KYS ovat vuokranneet tilat yksityiseltä omistajalta, joka on puolestaan yrittänyt päästä eroon koko kiinteistöstä.

– Tämä on omalla urallani kaikkein haasteellisin yksikkö Kuopion kaupungin näkökulmasta. Siinä on erilaisia käyttäjäryhmiä, siinä kohtaavat erilaiset organisaatiot ja kiinteistön hallintaan liittyy pitkä toimintaketju. Se on viestinnällisesti ja yhteistyökuvioiden osalta äärimmäisen haasteellinen.

Hartikainen peräänkuuluttaa sisäilmaongelmissa avoimuutta ja kaksisuuntaista viestintää.

– Avoin kommunikaatio ja yhteisen päämäärän löytäminen ovat tärkeimmät asiat. Joskus muodostuu vastakkainasettelu ja kyseenalaistamisen ilmapiiri ja se ei ruoki kenenkään etuja, Kuopion sisäilmatyöryhmän jäsen Petri Hartikainen sanoo.

Korjaus 28.6: Toisin kuin artikkelin alkuperäisessä versiossa luki, Kuopion sisäilmatyöryhmän jäsen oli Petri Hartikainen eikä Kari Hartikainen.