Ministeriö: Rauman toiveet omasta päiväkirurgiasta on haudattava

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut lausunnon Rauman toiveesta säilyttää oma leikkaussalitoiminta kilpailuttamalla.

Rauma
Rauman aluesairaala, liput
Rauman aluesairaala.Antti Laakso / Yle

Rauman kaupunki ei voi järjestää vuodenvaihteen jälkeen leikkaussalitoimintaa, joka vaatii esimerkiksi anestesiaa. Tämä hautaa ainakin osan Rauman toiveista säilyttää leikkaussalitoimintaa kaupungissa myös sote-uudistuksen jälkeen.

Rauma on halunnut säilyttää keskeisiä aluesairaalan palveluja yhteistyössä yksityisen toimijan avulla. Satakunnan Kansan mukaan Rauma kävi neuvotteluja Terveystalon Oy:n (siirryt toiseen palveluun) kanssa, jotta leikkaukset ja lähipalvelut voitaisiin säilyttää aluesairaalassa.

Ei päiväkirurgialle

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan leikkaussalitoiminta ei ole Raumalla mahdollista kunnallisena hankintana tai tuotantona vuoden 2018 alusta. Tämä koskee myös leikkaussalissa suoritettavaa päiväkirurgiaa.

Sen sijaan Rauman kaupunki voi järjestää erikoissairaanhoidon palveluita ja operatiivisten erikoisalojen poliklinikka- ja vuodeosastotoimintaa sekä polikliinista leikkaustoimintaa, joka ei edellytä anestesiologiaa.

Ylijohtaja Kirsi Varhila muistuttaa lausunnossa, että jos sote-uudistus etenee suunnitellusti, kunta ei voi hankkia palveluja yksityiseltä yritykseltä enää vuoden 2019 alusta.

Ministeriön lausunnon jälkeen Rauman kaupunki jatkaa neuvotteluja Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa. Sairaanhoitopiirin tavoitteena on ollut keskittää kaikki erikoissairaanhoito Poriin.