Perussuomalaisista erotettu Veera Ruoho arvostelee: Halla-aho teki kaksi ratkaisevaa virhettä

Veera Ruoho ja Arja Juvonen eivät edelleenkään ole liittyneet mihinkään eduskuntaryhmään.

Veera Ruoho
Veera Ruoho.
Veera Ruoho.Jarno Kuusinen / AOP

Hallituksen pohjan kaventumisen takia jokainen liikkuva kansanedustaja on nyt tarkassa syynissä. Ritva Kike Elomaan loikattua hallituksesta oppositioon perussuomalaisiin, hallituksen takana on niukka enemmistö, 105 kansanedustajaa.

Veera Ruoho ja Arja Juvonen, kansanedustajat entisestä perussuomalaisryhmästä, eivät ole edelleenkään liittyneet kumpaankaan ryhmään.

Juvonen äänesti maanantaina hallituksen luottamusta vastaan, Ruoho puolesta. Tänään Ruoho sanoo Ylelle sitoutuvansa hallitusohjelmaan.

– Olen sitoutunut hallitusohjelmaan 2015. Siinä on asioita, joita ollaan ja olen saanut läpi. En lähde omia ajatuksia vastaan äänestelemään jatkossakaan, Ruoho sanoo.

Miksi Halla-aho ei kuunnellut presidenttiä?

Veera Ruoho arvostelee Ylelle antamassaan haastattelussa rankasti perussuomalaisten uutta puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa. Ruohon mielestä Halla-aho teki virheitä heti valituksi tultuaan.

– Halla-aho teki ratkaisevan virheen, kun ei tehnyt sitä, mitä tasavallan presidentti suorastaan tarjottimella tarjosi – sitä tehokasta katumista, viitaten aikaisempiin blogiteksteihin.

Ruoho viittaa Halla-ahon teksteihin esimerkiksi raiskauksen sallimisesta tietyissä oloissa. Ruoho sanoo, ettei voi käsittää puheita, koska on kohdannut siviilikriisinhallintatehtävissä esimerkiksi raiskattuja lapsia.

Heppoisia ministerinimiä

Toinen virhe Ruohon mielestä on poliittisen pelisilmän puute.

– Hän on tarjonnut heppoisia ehdotuksia ministereiksi, kun ajattelee, mikä on tilanne. Tänä päivänä ulkoministerin salkku on entistä raskaampi.

Halla-ahon suunnittelema ministerilista ei päätynyt julkisuuteen.

Ryhmästä eronnut ja puolueesta erotettu Ruoho ihmettelee myös, miksi maanantaina kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) eduskunnassa arvosteli presidenttiä.

– Hyviin käytöstapoihin kuuluu, että ei mene haukkumaan ryhmäpuheenvuorossa istuvaa presidenttiä.

Paluu sinisiin vaatteisiin

Tarkkailuasemissa, omassa ryhmässään, toistaiseksi jatkava Ruoho miettii jatkoaan. Hän sanoo kallistuvansa tukemaan hallitusta, mutta ei toistaiseksi ole liittymässä minkään puolueen ryhmään. Ei, vaikka kysyntää olisi.

– Olen tosi mielissäni siitä, että muut puolueet ovat olleet ottamassa minua avosylin vastaan.

Hallintarekisteristä äänestettäessä Ruoho ja kaksi muuta poliisikansanedustajaa äänestivät toisin kuin muu hallitus. Tuolloin Ruoho veisteli poliisipuolueesta.

– Sininen tulevaisuus on todennäköinen ennemmin tai myöhemmin – tarkoitan että takaisin sinisiin vaatteisiin, Ruoho ennakoi paluuta poliisiksi.