Helsingissä mökkimatkaan menee vain vartti – kävellen

Lauttasaarelaiset Virkkuset löysivät kesäpaikan kilometrin päästä kotoa.

Lauttasaari
Kalle ja Carita Virkkunen seisovat kesämajansa ulkoterassilla. Taustalla 14 neliön sininen kesämaja. Sireeni ja pihan kukat kukkivat.
Kalle ja Carita Virkkunen viihtyvät kesämajallaan Helsingin Lauttasaaressa erinomaisesti. Ari Tuhkanen / Yle

Kesä on vehreimmillään Lauttasaaren eteläkärjessä. Ukkonen jyrähtää, tuuli suhisee lehtipuissa, kukat ja pensaat kukkivat. Kasvillisuuden lomasta pilkottaa useita pieniä kesämajoja. Niitä on alueella yli kaksisataa.

Yhden kesämajoista omistavat seitsemänkymppiset Carita ja Kalle Virkkunen. He asuvat noin kilometrin päässä Lauttasaaren Vattuniemessä kerrostalossa.

Virkkusten kerrostaloasunnolta kesämajalle menee kävellen noin vartti. Onkohan heillä Suomen lyhyin mökkimatka?

– Naapuri muutti hiljattain Särkiniementielle. Hänellä saattaa olla vielä vähän lyhyempi matka kuin meillä, naurahtaa Carita Virkkunen.

Virkkuset päättivät ostaa kesämajan viitisentoista vuotta sitten. Kävelylenkeiltä tutut maisemat valikoituivat kesämökin paikaksi isännän aikaa vievän purjehdusharrastuksen takia.

–Tämä sopii äärettömän hyvin kesäpaikaksi. Kalle harrastaa edelleen purjehdusta, joka vie useat viikonloput ja tänne voi tulla lyhyellä varoitusajalla, summaa syitä Carita Virkkunen.

Krimin sodan aikaisten linnoituskivien paikoin reunustamalla kesämajatontilla oli osto hetkellä vanha ränsistynyt kesämaja. Virkkuset viettivät siinä pari kesää ja rakensivat sen jälkeen uuden. Se valmistui Kalle Virkkusen ja hänen veljensä yhteistyönä reilut kymmenen vuotta sitten.

Tässä me olemme ja muistelemme, niin kauan kuin muistamme.

Carita Virkkunen

Ukkonen jyrähtää taas. Alkaa sataa. Siirrymme sisätiloihin.

Kaupunkimökki on kompakti kokonaisuus

Kesämajat ovat kooltaan 14 neliötä. Virkkusilla on majassa levitettävä vuodesohva, pöytä, tuoli ja hylly, jossa on kirjoja sekä vanhoja öljylamppuja. Keittiönä toimii yksi nurkkaus. Vesi tuodaan sinne kantamalla parinkymmenen metrin päässä sijaitsevasta yhteisestä vesipisteestä. Tuvassa on myös kamiina lämmitystä varten sekä kaasukeitin veden ja ruoan lämmittämiseen.

Majan seinillä on muistoja Virkkusten elämän varrelta. Kehyksiin on laitettu muun muassa pian viisikymppisen tyttären lapsuusajan piirustuksia. Muistoesine hyllynä toimivassa kirjasinlokerikossa on pieniä matkamuistoja ympäri maailmaa.

– Tässä me olemme ja muistelemme niin kauan kuin muistamme, sanoo seitsemänkymppinen Carita Virkkunen.

Rouvan päivät kuluvat kesämajalla aurinkoa ottaen, lukien ja uiden. Isäntä kuuntelee radiota. Ystävät käyvät kylässä. Juhliakin järjestetään. Yöksi Virkkuset menevät kotiin, koska siellä on paremmat sängyt ja siksi, että isäntä haluaa katsoa televisiosta urheilua.

–Kyllähän eläkeläiset täällä viihtyy, mitä tämän parempaa voisi olla, toteaa Carita Virkkunen.

Mitään ei ole koskaan varastettu.

Carita Virkkunen

Lähimmät naapurit ovat parinkymmenen metrin päässä. Sääntönä kesämajakylässä on Virkkusen mukaan se, että naapuria kunnioitetaan ja noudatetaan hiljaisuutta. Vaikka naapurit asuvat lähellä, häiriötä on Virkkusen mukaan harvoin.

– Kun meluvettä otetaan, tulee häiriötä. Ei muuten, kertoo Virkkunen.

Virkkuset kehuvat aluetta viihtyisäksi ja rauhalliseksi. Naapurit katsovat toistensa omaisuuden perään.

– Mitään ei ole koskaan varastettu. Tämä on hyvä rauhallinen paikka, toteaa onnellisena Carita Virkkunen.

Sade taukoaa. Aurinko pilkahtaa pilvien lomasta. Ukkonen jyrähtää taas.