"Ai, etkö ole hakenut kesätöitä" – Kesäopiskelu antaa etumatkaa tai polttaa loppuun

Kun kesätöitä ei ole, eikä lorvailu kiinnosta, ovat monet opiskelijat päättäneet jatkaa opiskeluaan kesällä. Laura Metsävainio on valinnut näin jo kolmena kesänä.

opiskelu
Laura Metsävainio on kesäopiskelija
Laura Metsävainio opiskelee kesällä, koska se vauhdittaa matkaa valmistumiseen.Kimmo Hiltunen / Yle

Laura Metsävainio heräilee lämpöä hehkuvan auringon iloiseen paisteeseen. Tänään on vuorossa kiireinen päivä: aluksi suunta kohti yliopistoa luennoille, sen jälkeen paluu kotiin ja tietokoneen äärelle jatkamaan kouluhommia. Jos illalle jäisi hiukan vapaata aikaa, niin voisi käydä hengailemassa kavereiden kanssa.

Kuulostaa perinteiseltä opiskelijan koulupäivältä, mutta Kajaanista kotoisin olevan Metsävainion tapaus eroaa perinteisestä muotista yhden seikan vuoksi: nyt on kesäkuu.

Usein siellä on innostunut opettajakin, joka sitten on vihkiytynyt siihen sisältöön.

Merita Petäjä

Kelan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kesäopintoja varten tarkoitettua opintotukea on nostanut viime vuonna yli 90 000 opiskelijaa. Kesä-, heinä- ja elokuussa saatava opintotuki velvoittaa opiskelijan suorittamaan kuukaudessa tietyn määrä opintopisteitä. Ammatillisten oppilaitosten kesäkursseista on saatava kolme opintopistettä kuukaudessa, korkeakouluopiskelijoiden puolestaan viisi.

Varhaiskasvatusta Oulun yliopistossa opiskelevan Metsävainion mukaan nämä viisi opintopistettä eivät tule ihan itsestään.

– Tiukka tahti, saattaa olla parikin tiivistä kurssia päällekkäin yhden kuukauden aikana. Kyllä se vaatii töitä.

Kesätyöt voivat kerryttää myös opintopisteitä

Kesäopiskelu valitaan usein jos kesäksi ei löydy tekemistä hyvissä ajoin.

– Tällä hetkellä vaikuttaa, että kesätyöpaikat saattavat olla vähän kiven alla. Se osaltaan voi lisätä sitä, että kesällä valitaan sitten se opiskelumahdollisuus, arvelee Nyyti ry:n (siirryt toiseen palveluun) kehittämiskoordinaattori Leena Tuuttila.

Stressitaso pysyy kokoajan samana. Ei tule oikein sellaista irtiottoa.

Laura Metsävainio

Mahdollisuuksia kesäopiskeluun löytyy miltei jokaiselle opiskelijalle.

– Meillä on tällaisia perinteisiä opinnäytetyöhön liittyviä klinikoita ja harjoitteluita. Sen lisäksi meillä on kirjapaketteja, verkko-opintoja sekä intensiivisiä viikkoja, jolloin on opetusta fyysisesti koululla, kertoo Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutuksen kehityspäällikkö Eija Heikkinen.

Eija Hiltunen Kajaanin ammttikorkeakoulun kirjastossa
KAMK:n koulutuksen kehityspäällikön Eija Heikkisen mukaan Kajaanin kesäkurssien kattaus on laaja pienelle korkeakoululle.Kimmo Hiltunen / Yle

Tämän lisäksi myös perinteisten kesätöiden hyödyntäminen on KAMK:ssa mahdollista.

– Toki sitten opiskelijalla on myös mahdollista opinnollistaa kesätyöskentelyään. Sellaisiakin opiskelijoita on jonkin verran, jotka sopivat ennen kuin menevät töihin, että mitä opintopisteitä työstä voisi kerryttää, Heikkinen jatkaa.

"Etkö kehdannut edes hakea kesätöitä?"

Laura Metsävainion kesäopinnot ovat saaneet osakseen sekä ihmettelyä että ylistystä.

– Osa on ollut aika yllättyneitä: "Ai, etkö ole hakenut yhtään mitään kesätöitä". Jotkut taas ovat olleet positiivisia: "Mukava homma, että pääset opinnoissa eteenpäin ja pystyt valmistumaan nopeammalla tahdilla", Metsävainio kertaa.

Jälkimmäisen kaltaiset kehut ovatkin suuri syy siihen, miksi Metsävainio opiskelee jo kolmatta kesää putkeen: suvena suoritetut kurssit vauhdittavat valmistumista kuin alamäki polkupyörää.

– Olen ainakin puoli vuotta edellä oman vuosikurssin muita opiskelijoita, Metsävainio toteaa.

Mies lukee kirjaa kirjastossa.
Kesäopiskellessa saattaa vierähtää tovi kirjastossa.Kimmo Hiltunen / Yle

Hän uskoo, etteivät monet vielä ihan täysin ymmärrä mitä kesäopiskelu käytännössä tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä voi olla. Hyödyistä on kokemuksia miltei yhtä paljon kuin on kokijoitakin. Esimerkiksi Aalto-yliopiston opintopsykologi Merita Petäjän mukaan parhaimmillaan opintojen hyödyistä voidaan nauttia silloin kun talven pakkaset jäädyttävät koulumatkalla.

– Parhaassa tapauksessa kesäopinnot antavat huokoisuutta talveen, ettei tarvitse opiskella niin kireäksi viritettynä talvella. Voi jättää jonkun opintosuorituksen kesään, jos siihen on taloudellisesti mahdollisuuksia, Petäjä kertoo.

Nyyti ry:n Leena Tuuttila on huomannut kesäkurssien tuovan joustavuutta opiskelijoiden elämään.

– Tällöin on mahdollisuus jaksottaa joitakin opintoja kesälle, jos esimerkiksi muilta osin lukuvuotta on tavallista enemmän työkiirettä, tai muuta kiirettä elämässä, Tuuttila nostaa esille.

Lomat pidettävä lomana

Helmikuussa julkaistussa terveystutkimuksessa todettiin, että joka kolmas opiskelija kokee kovaa stressiä opintojensa yhteydessä. Kesäopinnot voivat parhaimmillaan lievittää tätä stressiä opintojen suorittamisen nopeutumisen myötä, mutta vaikutukset voivat myös olla päinvastaisia.

– Monesti siihen saattaa liittyä se, että opinnot on itsenäisempiä. Tällöin ne saattavat edellyttää oma-aloitteista ja itsenäistä työotetta, sekä tietynlaisia itsensä johtamistaitoja, kertoo Nyyti ry:n Leena Tuuttila.

Mies lukee kirjaa
Kesäopinnot voivat tuoda joustavuutta opiskelijan elämään.Kimmo Hiltunen / Yle

Joillakin ei näitä valmiuksia ole ja vaikutukset ovat sen mukaisia.

– Tämä saattaa olla joillekin haastavaa ja altistaa stressille ja uupumiselle. Itsenäinen ja yksinsuoritettava opiskelu voi myös herättää joillekin yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia, Tuuttila jatkaa.

Laura Metsävainio on tehnyt vastaavia havaintoja.

– Stressitaso pysyy kokoajan samana. Ei tule oikein sellaista irtiottoa, hän toteaa.

Pitkään jatkuvalla stressillä ja lomattomuudella voi olla suuria seurauksia kun syksyllä pitäisi palata opintojen pariin.

– Monta kertaa kun ruvetaan purkamaan tällaisen kovan stressin syitä, niin selviää, että opiskelija on saattanut olla monta vuotta tiiviisti opiskeluissa kiinni tai töissä kaikki lomat. Ei ole ollut sellaista palautumisaikaa, kertoo Aalto-yliopiston opintopsykologi Merita Petäjä.

Itsenäinen ja yksinsuoritettava opiskelu voi myös herättää joillekin yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia.

Leena Tuuttila

Loman pyhittäminen lepäämiseen on opintopsykologien piireissä yhteinen toive.

– Kun on selvitetty opiskelijoiden hyvinvoinnin yhteyksiä opintosuoritukseen, niin yksinkertaistettuna tulos on sellainen, että hyvinvoivat opiskelijat myös opiskelevat hyvin. Sen vuoksi omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on todella tärkeää. Kyllä siihen kuuluu, että on selkeät lomajaksot, Petäjä jatkaa.

Kajaanin ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Eija Heikkisen tietojen mukaan viime kesänä verkko-opinnot jätti kesken valtakunnallisesti kolmannes opiskelijoista. Heikkisellä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka moni KAMK:n opiskelijoista suorittaa kurssit loppuun, mutta hän arvioi luvun olevan pienempi kuin valtakunnallisesti.

Miten selviää?

Laura Metsävainiolle kesäopiskelujen järjestäminen omalle jaksamiselle sopivaksi on jo tuttu juttu. Kultainen ohje kesäkurssien kanssa tuskaileville on yksinkertainen, muttei välttämättä helppo.

– Mene päivä kerrallaan ja järjestä oma aikataulusi siten, että hommat sujuvat. Älä jää vain pyörittelemään peukaloita, Metsävainio ohjeistaa.

Mies käyttää tietokonetta kirjastossa.
Verkkokurssit ovat tuoneet kesäopiskeluun monipuolisuutta.Kimmo Hiltunen / Yle

Oman aikataulun sujuvuutta korostavat myös Nyytin Leena Tuuttila ja Aalto-yliopiston Merita Petäjä.

– Vaikka kesäaikaan opiskelisikin, niin on kyllä hyvä muistaa sellainen rentoutuminen ja mukava tekeminen ja lomailu myös siinä ohessa, Tuuttila kehottaa.

– Elämä ei ole pelkästään opiskelua, joten muista ehtiä myös nauttimaan näistä Suomen kesän ihanista puolista, Petäjä jatkaa.

Lue lisää:

Kesällä voit oppia tehokkaammin – Professori: yksilöllistä, mutta vireystila kasvaa