1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurdit

Kurdit valtaamassa Isisin viimeisen linnakkeen Syyriassa – voiton jälkeen edessä epävarma tulevaisuus

Pohjois-Syyriassa sijaitseva Raqqa on irakilaisen Mosulin rinnalla ollut ääriliike Isisin tärkein kaupunki. Nyt Isis on menettämässä viimeiset linnakkeensa.

Syyrian kurdien YPG-joukot ovat tärkeitä liittolaisia lännelle Isisin syyrialaisen pääkaupungin Raqqan valtausoperatiossa. Kuva: Youssef Rabie Youssef/ EPA

Syyriassa lopputaistelu Raqqasta on edennyt esikaupunkialueille, ja ääriliike Isisin tappio näyttää varmalta. Syyrian kurdien johtamat joukot ovat edenneet nopeasti, mutta kaupungin tulevaisuus on hämärän peitossa.

Syyrian kurdien keskeisiin johtajiin kuuluva Salih Muhammad myöntää, että arabienemmistöinen Raqqa ei ole osa kurdialuetta

– Raqqa yhdistyy kyllä vapautettuun alueeseen, mutta asukkaiden on itse päätettävä kaupungin hallinnosta, Salih Muhammad sanoo.

Vapautetulla alueella hän tarkoittaa Syyrian kurdien ja heidän liittolaistensa valvomia alueita Syyrian pohjoisosassa.

Salih Muhammad, joka myös tunnetaan nimellä Salih Muslim, on ulkomailla Syyrian kurdien tunnetuin johtaja. Tapaan hänet Espoossa, jossa hän on vierailulla ystäviensä luona. Salih Muhammad matkustaa paljon ja yrittää hakea tukea kurdien asialle. Suomikin on tuttu paikka.

Muhammad on toinen Syyrian kurdien PYD-puolueen kahdesta puheenjohtajasta. PYD, eli kurdien demokraattinen yhtenäisyyspuolue, hallitsee Syyrian kurdialuetta. Sen aseellinen siipi YPG on osoittautunut tehokkaaksi ääriliike Isisiä vastaan.

Salih Muhammad ei usko, että Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon turvallisuusjoukot voisivat palata Raqqaan Isisin jälkeen.

– Emme sinänsä halua jakaa Syyriaa. Olemme osa Syyrian tulevaisuutta, mutta nykyisen hallituksen on lähdettävä.

Syyrian kurdit ovat saaneet haltuunsa laajoja alueita Pohjois-Syyriassa. Kurdit ovat kuitenkin vihollisten ympäröimiä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kurdeja on Syyriassa arviolta noin kaksi miljoonaa, mutta luvut ovat epätarkkoja. Muiden alueen maiden lailla, myös Syyriassa kurdeja on vainottu ankarasti. Presidentti Bashar al-Assadin edustajat ovat todenneet, että kurdeilla on jo kaikki oikeudet (siirryt toiseen palveluun) mitä he tarvitsevat.

Jos Assad yrittää miehittää alueitamme, puolustaudumme tietysti

Salih Muhammad, syyrialainen kurdijohtaja

Kurdialue on pysynyt rauhallisena, rintamalinjoja lukuun ottamatta. Mutta rauha on hauras. Ei ole vaikea kuvitella tilannetta, jossa Syyrian hallituksen joukot yrittävät palauttaa myös kurdialueen valvontaansa.

– Jos Assad yrittää miehittää alueitamme, puolustaudumme tietysti, Salih Muhammad sanoo.

Syyrian hallitusta tukevat joukot valtasivat vuodenvaihteessa takaisin Aleppon itäosan. Yleinen mielikuva on, että hallitusjoukot murskaavat nyt Venäjän ja muiden tukijoidensa avulla kaiken vastarinnan.

Assad on riippuvainen Iranista, Venäjästä ja Libanonin shiiamuslimien Hizbollah-liikkeestä. Ei se ole vahvuutta

Salih Muhammad ei kuitenkaan pidä presidentti Assadia erityisen vahvana.

– Assad on riippuvainen Iranista, Venäjästä ja Libanonin shiiamuslimien Hizbollah-liikkeestä. Ei se ole vahvuutta.

Muhammad uskoo, että Syyrian hallitus joutuu vielä taipumaan kompromissiin. Syyrian kurdit haluavat perustaa Syyriaan liittovaltion, he eivät uneksi omasta valtiosta.

Syyrian kurdien turvallisuusjoukkoihin kuuluva naissotilas tarkistaa ajoneuvoja Derikin kaupungin laidalla. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Syyrian turvallisuusjoukot lähtivät kurdialueelta vuonna 2012 ilman suuria taisteluja. Nyt armeijalla ja tiedustelupalveluilla on vain muutama eristetty tukikohta kurdialueella.

Kurdit elävät vaarallista elämää. Turkki voi muodostaa vielä suuremman uhan kuin Bashar al-Assad tai Isis.

Turkki ja presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitävät Syyrian kurdihallintoa terrorismin pesäkkeenä. Turkin version mukaan Syyrian kurdien pääryhmä on vain Turkissa taistelevan Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n etäispesäke.

Kaatuneiden kuljetus lähdössä Derikin sairaalasta. Osa Pohjois-Syyriassa kaatuneista kurdeista on kotoisin Turkista. Monet heistä ovat aiemmin taistelleet Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n riveissä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Pohjois-Syyriassa voi nähdä Turkissa vangitun PKK-johtajan Abdullah Öcalanin kuvia tiheään ja on selvä, että monilla taistelijoilla on kokemusta myös Turkista.

Salih Muhammadin mukaan Syyrian kurdit eivät kuitenkin ole PKK:n käskyvallassa, vaan toimivat itsenäisesti.

– Syyrian kurdeja on taistellut PKK:n riveissä, ja he ovat tulleet takaisin puolustamaan kotiseutujaan. Heillä on tietysti oikeus siihen, Muhammad sanoo.

Yhdysvaltain asevoimat eivät näe Syyrian kurdeissa terroristeja, vaan tärkeän liittolaisen taistelussa Isisiä vastaan.

Raqqaan tunkeutuvissa joukoissa on myös jonkin verran arabeja, mutta kurditaistelijat muodostavat joukkojen rungon.

Salih Muslim Muhammad kuuluu Syyrian kurdien PYD-puolueeseen. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Salih Muhammad puhuu amerikkalaisista ystävinä, mutta hän ei usko mihinkään automaattiseen apuun muita vihollisia vastaan, siinä vaiheessa kun Isis on voitettu.

– Emme pyydä yhdysvaltalaisia suojelemaan meitä. On hyvä jos he auttavat. Kaikki riippuu siitä uskovatko amerikkalaiset, että apu on heidän etujensa mukaista, Salih  Muhammad sanoo.

Ihminen etsii ihmisarvoa ja vapautta, ja sillä on joskus hintansa.

Salih Muhammad, syyrialainen kurdijohtaja

Hänen mukaansa kurdit ovat tarvittaessa valmiita uhrautumaan puolustautuakseen – myös yksin. Salih Muhammad tietää mistä puhuu. Muhammadin koti on tuhottu ja hänen nuorin poikansa Sherwan kuoli taistelukentälle syksyllä 2013.

– Poikani tiesi riskeistä. Ihminen ei elä vain syödäkseen ja nukkuakseen. Ihminen etsii ihmisarvoa ja vapautta, ja tällä on joskus hintansa.

Lue lisää taistelusta Isisiä vastaan:

Tästä pääset lukemaan kurdien naistaistelijoista

Ylen uutinen Mosulin siviilien tilanteesta

Suomalaistutkijan arvio Raqqan taisteluista