Hyppää sisältöön

Tiedekeskusrekka kurvaa sadalle paikkakunnalle kertomaan biotalouden ilosanomaa

Rekasta pääsee rovaniemeläiselle metsätyömaalle virtuaalilasien avulla.

Bioaika-rekka suuntaa juhannuksen jälkeen Rovaniemeltä Kilpisjärvelle. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Maailmassa on naputeltu tänään torstaina jo aamupäivään mennessä kymmeniä miljardeja sähköposteja. Laskuri kertoo vastaansanomattomasti muistakin megatrendeistä, kännyköitä oli torstaina myyty ennen puoltapäivää jo lähes kolme miljoonaa kappaletta. Tämä selviää tiederekassa, jossa kävijä pääsee myös kokeilemaan, miten erot ilmankosteudessa tai lämpötilassa vaikuttavat puun sitoman hiilidioksidin määrään.

Kesäkuun 5. päivänä Helsingistä startannut tiedekeskusrekka viettää juhannuksen Metsähallituksen tiedekeskus Pilkkeen takapihalla Rovaniemellä. Pilkkeen ja oululaisen tiedekeskus Tietomaan suunnittelema rekka on metsäsektorin 100-vuotislahja Suomelle ja suomalaisnuorille. Biopolttoaineella kulkevan rekan viesti on, että tulevaisuudessa ei pidä käyttää mitään sellaista, mitä ei voi käyttää uudelleen.

–  Yksi pallo riittää. Me osaamme käyttää uusiutuvia luonnonvaroja niin hyvin, että ne riittävät meille kaikille ja me voimme rakentaa tulevaisuuden uusiutuvien luonnonvarojen varaan, sanoo Pilkkeen tiedekeskuspäällikkö Heikki Hepoaho.

Tutkijat puuvaatteiden kimpussa

Hepoaho ei hetkessä keksi, mitä muovista valmistettua ei voisi korvata jollain toisella materiaalilla. Rekassa esitellään muiden muassa puukuidusta valmistettua T-paitaa ja puusta valmistettua kipsiä. Kun kipsin kuumentaa 60 asteeseen, sen voi muovata murtuneen nilkan ympärille.

– Tuossa on myös kalalaatikko, jolla pystytään korvaamaan styroksiset kalalaatikot, se on tehty uusiutuvista materiaaleista ja on täysin kierrätettävä.

Vaatteiden valmistus puupohjaisesta viskoosista säästää vettä, jota puuvillakilon tuottamiseen voi kulua Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan jopa lähes 30 000 litraa. VTT ja Aalto-yliopisto tutkivat parhaillaan erilaisia teknologioita viskoosin valmistamiseksi puukuiduista.

Tiedekeskusrekassa kaikki on interaktiivista  eli kävijä pääsee testaamaan ja kokeilemaan.

– Mun mielestä nuo virtuaalilasit oli kyllä aika mielenkiintoiset. Niistä oli hauska katsoa miten metsäkoneet tekee työtä. Metsässä oli aika paljon puita ja sitten semmoinen metsäkone kaatoi niitä, kertoo kaverinsa kanssa rekassa poikennut Emma Salminen. Virtuaalilasien avulla kävijä pääsee metsäkoneen puikkoihin keskelle talvista rovaniemeläistä sekametsää.

Rekka vierailee loppuvuoden aikana kaikkiaan sadalla paikkakunnalla. Kesällä kierretään kesätapahtumia ja syksyllä kouluja. Farmari-messuilla rekassa vieraillut europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) esitti Hepoaholle, että Bioaika-rekka lähtisi Suomen-kiertueen päätteeksi Brysseliin.

.
.