MT: Kaidin tehdashanke Kemissä viivästyy EU-raportin takia

EU-parlamentin bioenergiavastainen raportti pysäyttää Kemin biopolttoainetehtaan ensi viikolla aloitettavaksi tarkoitetut maansiirtotyöt.

Kaidi Finland
Carl Haglund
RKP:n entinen Carl Haglund vetää Kaidin tehdashanketta.Jarno Tiihonen / Yle

Kiinalaisen Kaidin piti aloittaa Kemin biopolttoainetehtaalla maansiirtotyöt ensi viikolla, mutta EU:n parlamentin ympäristövaliokunnan raportti bioenergiadirektiivistä lykkää töiden aloitusta, kertoo Maaseudun Tulevaisuus -lehti (siirryt toiseen palveluun).

– Toteutuessaan raportin toimet estäisivät Kaidin puunhankinnan, harmittelee Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund.

Raportissa todetaan muun muassa, että turvemailta ei saisi korjata energiapuuta eikä biopolttoaineita saisi tehdä harvennuspuusta, purusta tai mäntyöljystä.

Aloitusta lykätään niin pitkälle, että EU:n bioenergialinjasta päästään varmuuteen.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan puiden kaadon lykkääntyminen siirtää myös varsinaista tehtaan investointipäätöstä ja valmistumista. Investointipäätös oli aiemmin luvattu tehdä tänä vuonna, ja tehtaan piti olla valmis vuoden 2019 loppuun mennessä.

EU-komissio teki viime syksynä biopolttoaineille myönteisen esityksen. Jos parlamentti äänestää vahvasti komission esityksen puolesta ja raportin sanomaa vastaan, Haglund uskoo Kemin tehdaspäätöksen etenevän.