Ministeri Berneriltä ympäripyöreä vastaus kysymykseen Kemin väylästä

Lapin kansanedustajat kysyivät Kemin Ajoksen suunnitelmien etenemisestä sen jälkeen, kun hallitus myönsi lisäbudjetissa rahaa Oulun meriväylän syventämiseen.

Kemin satama
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).Kalevi Rytkölä / Yle

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on vastannut Lapin kansanedustajien kirjalliseen kysymykseen Kemin sataman väylänsyvennyksen etenemisestä.

– Kemin meriväylän parantamistarpeista ja mahdollisesta aikataulusta suunnittelun jatkamiseksi sovitaan alueen toimijoiden ja Liikenneviraston yhteistyössä, ministeri Berner vastaa.

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä on pettynyt vastaukseen.

– Olisin toivonut vastaukselta enemmän konkretiaa. Kyllähän tuossa vastauksessa piiloudutaan työryhmän selän taakse ja lykätään ratkaisuja aina tuonne työryhmän työn päättymiseen asti helmikuun loppuun 2018. Joten siltä osin voi sanoa, että tyhjänpäiväinen vastaus, Ojala-Niemelä kommentoi.

Hallitus myönsi kehysriihessään tukea Oulun sataman syväykselle. Lapissa on koettu, että Oulu on saamassa perusteetonta kilpailuetua Kemiin verrattuna.

Ministerin mukaan Oulun hankkeen yhteiskunnallinen kannattavuus on hyvä jo tiedossa olevilla kuljetuksilla.

– Asiallisesti ottaen harmittaa, että Oulun laskelmiin oli sisällytetty myös Lapin kaivosten kuljetustarpeet. Voi kysyä, että mistäpä Ouluun syntyisi omaa kuljetusvirtaa? Jo nykyisellään Kemi-Tornion volyymit ovat suuremmat kuin Oulun, Ojala-Niemelä muistuttaa.