Hyppää sisältöön

Koulun pukukoodi sai teinipojat protestoimaan helteisessä Britanniassa: Tulivat kouluun hameissa

Kuuma sää on saanut myös aikuisia miehiä sotajalalle miesten tiukkoja pukeutumissääntöjä vastaan Britanniassa ja Ranskassa.

Läntistä Eurooppaa viime päivinä koetellu helleaalto sai pyöräilijän viilentämään itseään vesialtaassa Bordeaux'ssa. Kuva: Nicolas Tucat / AFP

Exeterissä Britanniassa kymmenet teinipojat ovat menneet kouluun hameessa vastalauseena sille, ettei rehtori antanut heidän vaihtaa koulunpuvun pitkiähousuja shortseihin hellesäästä huolimatta, kertoo muun muassa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lämpötila kipusi tällä viikolla 30 asteeseen, mutta rehtori kieltäytyi väljentämästä pukukoodia.

Ensin muutama poika tuli keskiviikkona kouluun siskoltaan tai kaveriltaan lainaamassaan koulupuvun hameessa. Torstaina hameeseen oli pukeutunut jo kymmeniä poikia. Pojat arvelevat protestin vielä laajenevan.

Kun yhdelle pojista oli valitettu, että hänen jalkansa ovat liian karvaiset, jotkut pojista toivat kouluun karvanpoistolaitteen.

The Guardianin haastattelemat pojat sanovat pitävänsä hameen käyttöä miellyttävänä kokemuksena.

– Mukava tuulenvire, eräs pojista kiteytti.

Pojat kummastelevat, miksi he eivät voi käyttää helteellä shortseja, kun tytöt saavat tulla kouluun hameessa ja myös naisopettajilla on säähän sopivan kevyt vaatetus, poikien vanhemmat kertovat.

Töihin mekossa

Miesten tiukka pukeutumiskoodi harmittaa myös joitakin aikuisia miehiä.

Aylesburyssa asiakaspalvelukeskuksessa työskentelevä 20-vuotias Joey Barge päätti protestoida, kun työnantaja ei hyväksynyt sitä, että hän tuli shortseissa töihin.

Barge lähetettiin kotiin vaihtamaan vaatteita. Hän vaihtoikin, mutta ei housuihin, vaan mekkoon.

Protesti tuotti tulosta. Työnantaja hyväksyy nyt pitkät shortsit, tosin vain mustat, tummansiniset tai beiget, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Nantes'ssa Ranskassa puolestaan joukko bussinkuljettajia tuli hameessa töihin, koska työnantaja kielsi shortsien tai polvihousujen käytön.

He sanovat pyytäneensä jo usean vuoden ajan sääntöjen muuttamista, mutta turhaan, Presse Ocean -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun). Työntekijät toteavat, että säännöt sallivat hameen käytön töissä.

Juttua päivitetty 22.6. klo 21.53: Jutun kuva vaihdettu

.
.