Populismin tutkija: Perussuomalaiset saattavat radikalisoitua samaan tapaan kuin ruotsidemokraatit

Tutkijan mukaan loikkauksia suuntaan tai toiseen voi vielä tulla hyvinkin lisää.

Perussuomalaiset
Emilia Palonen.

Kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaan loikkaus Uusi Vaihtoehto -ryhmästä takaisin perussuomalaisiin on herättänyt poliittista kuohuntaa. Populismin tutkija Emilia Palonen arvioi Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että loikkareita voi tulla aivan hyvin vielä lisää, suuntaan tai toiseen, joko perussuomalaisiin tai Uusi vaihtoehto -ryhmään.

Perussuomalaisten jakautuminen on aiheuttanut riitaisan tilanteen, joka repii ryhmää hajalleen ja pettyneitä riittää.

– Puolueet haluavat nyt profiloitua eri tavoin. Kamppailua käydään siitä, kenen kantti kestää olla loikkareiden joukossa, ja ketkä jäävät pysyvästi vanhaan vaihtoehtoon.

Puolueen hajoamiset ovat politiikan tutkijan mukaan aina verisiä kamppailuita, joita on hyvin hankala ennakoida. Perussuomalaisten äänestäjiä mietityttää Palosen mukaan nyt, onko puolue jota äänestettiin, enää sama. Monet äänestäjät pohtivat, vastaako tehty politiikka sitä, mitä on luvattu ennen vaaleja.

– Maahanmuuttoon, pienten ihmisten asiaan ja Eurooppa-politiikkaan liittyen. Monen juhannuksen viettäjän mielessä voi olla lievä pettymys siitä, onko kyseessä enää sama puolue.

Palosen mukaan ei voida olla varmoja siitä, ovatko perussuomalaisista loikanneet pettäneet äänestäjänsä, sillä politiikkaan liittyy aina kompromisseja. Epävarmuus on kuitenkin nyt molempia ryhmiä kuvaava sana.

– Epävarmuutta on nyt ilmassa paljon, kun osa porukasta lähtee pois. Pohditaan, miten pitäisi suhtautua omiin ja ex-puoluetovereihin. Ei tiedetä, kenen puolella pitäisi olla.

Sama pätee sekä puolueen jäseniin että heitä äänestäneisiin.

Perussuomalaisten väki levällään – pettyneitä riittää

Perussuomalaisista lähteneet ovat kertoneet saaneensa rankkaa palautetta: vihapostia ja jopa tappouhkauksia. Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo on kertonut olleensa yhteyksissä turvallisuusviranomaisiin. Palosen mielestä tunnekuohu, jota politiikka synnyttää, on ymmärrettävää, muttei hyväksyttävää.

– Se, että tilanne on kanavoitunut vihapuheena ja henkilöihin menevänä uhkailuna, on tietysti aina ikävää ja huolestuttavaa. Sen sijaan, että puhuttaisi asiakysymyksistä, Palonen sanoo.

Palosen mukaan Ritva "Kike" Elomaan tapaisia paluumuuttajia voidaan nähdä vielä lisää. Ajat ovat poliittisesti epävarmat.

– Elomaan lähtö uudesta ryhmästä oli iso voitto perussuomalaisille, sillä hän on profiloitunut Soinia lähellä olevana poliitikkona aiemmin.

Palonen arvioi, että Suomessa on tilaa kahdelle eri profiilin oikeistopopulistiselle puolueelle, sillä perussuomalaisten kannattajamäärät olivat eduskuntavaaleissa niin suuret.

– Voi olla, että Halla-ahon perussuomalaiset haluavat profiloitua enemmän hyvinvointivaltion leikkauspolitiikan vastustajina eikä ainoastaan maahanmuuton vastustajina.

Palonen uskoo, että perussuomalaiset saattavat radikalisoitua samaan tapaan kuin ruotsidemokraatit.

– Tässä on monta linjaa, jota he saattavat korostaa – EU-vastaisuus, hyvinvointivaltion puolustus, tiukempi talouspolitiikka tai maahanmuuttokriittisyys.