1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Selvitimme vuosikymmenten erikoisimmat juhannussäät, Lauri Markkanen teki korishistoriaa ja ei niin erikoista säätä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Mikko Karjalainen / AOP

Vettä, räntää ja lunta – kokosimme menneiden vuosikymmenten erikoisimmat juhannussäät yhteen!

Muistatko vielä, kuinka kylmä ja sateinen oli juhannus 2014? Entä juhannushelteet vuonna 1999? Verestimme muistoa puolestasi ja keräsimme menneiden vuosikymmenten erikoisimmat juhannussäät yhteen.

Helsingin Kumpulassa rakeet muuttivat ruohikon valkeaksi juhannuspäivänä 2014. Kuva: Erkki Asu / Yle

VM ei lämpene yritysveron dominopeliin lähtemiselle

Ruotsi kaavailee yritysveron laskemista Suomen tasolle 20 prosenttiin, ja Keskuskauppakamari vaatii Suomelta vastatoimia. Yritysverotus on Euroopassa dominopeliä: kun yksi tai kaksi tönii palikkansa nurin eli laskee veroa, kaatuvat uuteen asentoon helposti myös muut palikat. Valtiovarainministeriö ei lämpene ajatukselle, että Suomen pitäisi reagoida heti Ruotsin toimiin.

Pääministeri Mayn tarjous: Britannia ei karkota EU-kansalaisia Brexitin vuoksi

Britannia ei aio karkottaa maassa asuvia EU-maiden kansalaisia Britannian EU-eron vuoksi. Pääministeri Theresa May esitti tarjouksensa kansalaisten kohtelusta EU-johtajien huippukokouksessa myöhään eilen illalla. Kokouslähteiden mukaan May sanoi, ettei hän halua, että kukaan Britanniassa nyt laillisesti asuva joutuisi lähtemään Brexitin takia.

Lauri Markkanen teki suomalaista korishistoriaa

Kuva: Jason Szenes / EPA

Koripalloilija Lauri Markkanen varattiin seitsemäntenä Yhdysvaltain ammattilaisliiga NBA:han. Yöllä Suomen aikaa käydyssä varaustilaisuudessa Markkasen varasi Minnesota Timberwolves, joka kauppasi Markkasen pelaajaoikeudet Chicago Bullsille. Markkanen oli varaustilaisuuden korkein ei-yhdysvaltalainen varaus. Markkasesta tuli kaikkien aikojen pienimmällä numerolla huudettu suomalaispelaaja.

Ei sentään sada

Jos et ole vielä ehtinyt lukemaan juhannuksen säästä, niin tänään juhannusaattoa vietetään lähes koko maassa poutaisessa ja pilvisessä säässä. Lapissa pilvisyys on runsasta läpi päivän, maan etelä- ja keskiosissa pilvipeite rakoilee. Aurinkoisinta on länsirannikolla, iltaa kohti pilvisyys vähenee. Lämpötilat jäävät pitkäaikaisten keskiarvojen alapuolelle 5–10 astetta.

Tarkat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Kuva: Yle