Saksan parlamentti kielsi puoluetuen äärioikeistolta – "Valtion ei pidä rahoittaa demokratian vihollisia"

Kimmokkeena on perustuslakituomioistuimen päätös, jonka mukaan äärioikeistolaisen NPD-puolueen tavoitteet ovat perustuslain vastaisia.

Saksan politiikka
Mielenosoittajia lippuineen.
Äärioikeiston mielenosoitus Berliinissä maaliskuussa.Oliver Weiken / EPA

Saksan parlamentti on hyväksynyt lakimuutoksen, joka sulkee demokratian vastaiset, perustuslakia rikkovat ääripuolueet julkisen puoluetuen ulkopuolelle.

Kimmokkeena on perustuslakituomioistuimen tammikuinen päätös, jonka mukaan äärioikeistolaisen NPD-puolueen tavoitteet ovat perustuslain vastaisia. Saksan tiedustelupalvelu on todennut, että NDP on rasistinen ja juutalaisvastainen.

Useita NPD:n edustajia on tuomittu juutalaisten joukkomurhan kiistämisestä tai yllytyksestä.

– Valtion ei tule rahoittaa demokratian vihollisia, sanoo oikeusministeri Heiko Maas Frankfurter Allgemeine -lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lopullisen päätöksen puoluetuen katkaisemisesta tekee perustuslakituomioistuin.

NPD:lle noin miljoona vuodessa

Nykyisin valtion tukea saavat kaikki puolueet, joilla on vaaleilla valittuja edustajia.

NPD:llä ei ole edustajia liittopäivillä eikä osvaltioparlamenteissa, mutta kunnanvaltuutettuja sillä on. Se on saanut tukea noin miljoona euroa vuodessa.

NPD tuomitsee tuoreen lain demokratian vastaisena.

Saksan juutalaisneuvoston puheenjohtaja Josef Schuster on sen sijaan tyytyväinen. Hänen mukaansa on korkea aika sulkea rahahanat NDP:n kaltaisilta perustuslain vastaisilta puolueiltas.

– On sietämätöntä, että puolueet voivat käyttää veronmaksajien rahaa levittääkseen demokratian vastaista, epäinhimillistä tai NPD:n tapauksessa kansallissosialismiin liittyvää propagandaa, Schuster sanoo.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset